Šta je novo?

U beogradskim školama inflacija “Vukovaca”

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
U beogradskim školama inflacija “Vukovaca”


Da ocena nije uvek merilo znanja, pokazuje i činjenica da veliki broj vukovaca iz osnovne škole, u nastavku školovanja pokvari svoj uspeh. Po oceni prosvetnih stručnjaka, neki od razloga za to su "gledanje" kroz prste, pritisak roditelja, očuvanje ugled škole.

[SIZE=+0]Jedna od najelitnijih beogradskih škola, Peta beogradska gimnazija, svake godine upisuje samo odlične i ponekog vrlodobrog malog maturanta. Među njima je veliki broj nosilaca Vukove diplome. Međutim, na kraju školovanja na prste se mogu prebrojati oni koji su zadržali taj uspeh.


BGD-ispiti_310x186.jpg- Svake godine upišemo desetak vukovaca po odeljenju, a na kraju četvrte godine bude ih tek deset u celoj generaciji - kaže Savić Minić, direktor Pete beogradske gimnazije. - Osim toga što je srednja teža od osnovne, većina njih se koncentriše na učenje onoga što ih zanima i što žele da studiraju.

[SIZE=+0]OŠ "Milan Đ. Milićević" na Voždovcu je jedna od najvećih u glavnom gradu. Prema evidenciji ove obrazovne ustanove, prošle godine je gotovo svaki šesti učenik bio vukovac.

- Prošle godine je od 205 svršenih osmaka bilo 35 vukovaca - kaže direktor Tripko Međedović. - Lično mislim da je to previše i da mnogi popuste u srednjoj školi. Činjenica je da u osnovnoj školi ima i gledanja kroz prste, a tu je i pritisak roditelja, koji od petog razreda počinju kampanju da njihova deca imaju sve petice.

Tripković ističe da postoji i takozvani "bonus", odnosno da nastavničko veće ima pravo da učeniku popravi ocenu iz jednog predmeta u jednom razredu. To se samo odnosi na "prelazak" četvorke u peticu. Ako se ponovi ista situacija u sledećom razredu, nema poklanjanja.

- Kod nas je prisutna "inflacija" vukovaca i verovatno smo zemlja koja ih ima najviše u regionu - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda. - Neke procene su da ih ima oko deset odsto ili više, dok je recimo u Makedoniji i Hrvatskoj ta cifra oko pet-šest odsto. Krajem godine škole postaju pijace gde se cenjka za bolju ocenu.


SVUDA IMA GLEDANjA KROZ PRSTE


[SIZE=+0]- NARAVNO da ima gledanja kroz prste učenicima, ali ne samo vukovcima i odlikašima, već pre svega onima sa lošim ocenama - kaže Jasmina Stanković, potpredsednica Foruma beogradskih osnovnih škola. - Logično je da se progleda kroz prste učeniku koji je išao na takmičenja i osvajao nagrade. Ipak, veći je pritisak koji se u školama vrši na nastavnike da se popravljaju loše ocene, pre svega jedinice. Za jedinice su odgovorni isključivo nastavnik i kratkovidi roditelji.[/SIZE][/SIZE][/SIZE]
[SIZE=+0][SIZE=+0][SIZE=+0]Izvor:
Novosti.rs[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
 
Top