Šta je novo?

U Baltiku pronađena olupina broda iz 16. veka

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
U Baltiku pronađena olupina broda iz 16. veka

Tanjug


Olupina švedskog ratnog broda za koji istoričari veruju da je predvodnik flote kralja Erika XIV pronađena je nedaleko od jednog švedskog ostrva
STOKHOLM - Olupina švedskog ratnog broda za koji istoričari veruju da je "Mars", predvodnik flote kralja Erika XIV koji je potonuo u Baltičkom moru, pronađena je nedaleko od jednog švedskog ostrva, saopštili su švedski arheolozi, prenosi AFP.
Ekipa ronilaca otkrila je olupinu na dubini od 75 metara, deset nautičkih milja (18,5 kilometara) severno od švedskog ostrva Oland, navodi se u saopštenju Pomorskog istorijskog muzeja u Stokholmu.
Do otkrića se došlo nakon nekoliko godina traganja za olupinom mitskog broda.

"Sve ukazuje da je zaista reč o 'Marsu'. Veličina i starost broda poklapaju se sa istorijskim podacima", kazao je Ričard Lundgren, jedan od ronilaca. Opremljen sa 107 topova i posadom od 800 ljudi, "Mars" je bio jedan od najvećih brodova svog doba.
Samo godinu dana posle porinuća, potopljen je tokom bitke protiv danske flote 1564. godine.

Godine 1961. švedski arheolozi uspeli su da iz mora izvade olupinu ratnog broad "Vasa" koji je, posle rekonstrukcije, postao jedna od glavnih turističkih atrakcija u Stokholmu.
 
Top