Šta je novo?

U Atlantskom okeanu nađena olupina broda sa 200 tona srebra

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
U Atlantskom okeanu nađena olupina broda sa 200 tona srebra


Srna |


Olupina broda sa oko 200 tona srebra vrednosti oko 150 miliona funti pronađena je u Atlantskom okeanu, što je najveća količina dragocenog metala ikad pronađena.

178852_gairsoppa-afp_f.jpg

Olupina broda "Gairsopa"


Američka istraživačka kompanija "Odisej marin" pronašao je britanski teretni brod "Gairsopa", koga je potopila nemačka podmornica 1941. godine.

Kompanija će zadržati 80 odsto vrednosti tereta prema sporazumu sa Ministarstvom trgovine.

Samo jedna osoba, od 85 članova posade, preživela je torpediranje dok je brod pokušavao da dođe do Irske.

Brod je bio na putu za Britaniju iz Indije kada se nasukao usled olujnog nevremena i pokušao da skrene za luku Galvej. Međutim, brod je ugledala nemačka podmornica i potopila ga.

Tri člana posade su se spasila u čamcu za spasavanje i došli do obale Kornvola dve sedmice kasnije, ali dvojica su umrla u pokušaju da dođu do obale.

Olupina broda nađena je ovog leta na dubini od 4.700 metara ispod severnog Atlantika, ali je tek prošle sedmice potvrđeno o kom se brodu radi.

Vođa projekta firme "Odisej marin" Endru Krejg rekao je da je realizovana prva faza projekta, lokacija i identifikacija olupine.

"Sada sledi težak deo izvlačenja tereta. Imajući na umu poziciju i stanje olupine uvereni smo da ćemo uspeti izvući teret", rekao je on.

On je pojasnio da brod na morskom dnu "stoji uspravno" sa otvorenim teretom što znači da će robotske podmornice na sistem daljinskog upravljanja moći da izvuku brod.

Ova kompanija smatra da najverovatnije neće naći ljudske ostatke zbog dubine na kojoj se nalazi i starosti olupine.

Glavni arheolog projekta Nil Dobson rekao je da, iako ima pouzdanih podataka da su čamci za spasavanje spušteni pre nego što je brod potonuo, najveći deo posade nije preživeo dug put do obale.

Radovi na izvlačenju će početi sredinom 2012. godine.
 
Top