Šta je novo?

U aprilu javna rasprava o izmenama Zakona o obrazovanju

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
U aprilu javna rasprava o izmenama Zakona o obrazovanju


Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je danas u Nišu da je strateški cilj Srbije povećanje broja visokoobrazovanih kadrova, a jedan od načina da se do toga dođe jeste i povećanje broja fakulteta.

16299_0809-zarko-obradovic-foto-fonet_f.jpgMinistar prosvete je naglasio da je Srbiji potrebna sveobuhvatna akcija kako bi svršeni studenti i talenti ostali u zemlji.

"Mi u njih ulažemo, a oni posle završenih studija odlaze što je loše i vraćaju se samo kao turisti", naveo je Obradović, založivši se za aktivniju akciju države u rešavanju tog problema.


"Prema popisu iz 2002. godine, ukupan broj sa završenim fakultetom iznosi 6,5 odsto u odnosu na ukupan broj stanovnika, što je znatno manje od zemalja Evropske unije", rekao je Obradović novinarima.

Obradović je kazao da će u aprilu biti organizovana javna rasprava o izmenama Zakona o viskom obrazovanju, koji će biti u skupštinskoj proceduri u maju.

"O konačnim rešenjima možemo govoriti po završetku javne rasprave", podvukao je Obradović, dodajući da će izmenama biti rešena neka otvorena pitanja koja su ranije postavljana, a biće prihvaćena ona rešenja za koja se opredeli većina.

On je ponovio raniju preporuku fakultetaima da školarine ne treba povećavati.

Obradović je u rektoratu Univerziteta u Nišu i sa predsednikom Skupštine grada Miletom Ilićem razgovarao o ranije pokrenutim inicijativama o otvaranju Bogoslovskog fakulteta i Poljoprivrednog fakulteta, a započeti su i razgovori o potrebi otvaranja Fakulteta političkih nauka. On je potvrdio da je otvaranje Bogoslovskog fakulteta najizglednije, navodeći da je potrebno prethodno ispuniti određene uslove iz procesa akreditacije i procedure osnivanja.


Obradović je otvorio srpsku Olimpijadu iz matematike u niškoj Gomnaziji "Bora Stanković", sa koje će biti izabrana državna ekipa koja će predstavljati Srbiju na međunarodnim tekmičenjima.

Ministar prosvete, sa sardnicima i rukovodstvom Niša, obišao je novoizgrađeno obdanište u niškom naselju Duvanište i Osnovnu školu "Ivo Andrić", čija se dogradnja finansira sredstvima tog ministarstva.


Izvor: Tanjug
 
Top