Šta je novo?

U 68. godini otkrila da nema državljanstvo

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Svetlana Lazić ceo život nije napuštala Srbiju


U 68. godini otkrila da nema državljanstvo


Blic



Svetlana Lazić rođena je u ljubovijskom selu Berlovine pre 68 godina. Nikada u životu nije bila u inostranstvu, udala se, rodila decu, glasala. A onda joj je po isteku važenja lične karte rečeno da nema državljanstvo Srbije. Još teže je bilo saznanje da je čeka mukotrpan put do dobijanja nečega za šta 68 godina nije ni znala da nema.

237963_ljubovija01-drzavljanstvo-foto-j-trijic_f.jpg


Na biračkom spisku je nisu zagubili: Svetlana Lazić


Donedavno je Svetlana Lazić živela miran život u selu Berlovine, gde je i rođena. Ni sanjala nije da će dočekati muke za koje nije kriva.

- Rođena sam ovde, tu sam se i udala, decu izrodila. Nikada iz Srbije nisam izašla, ma od Šapca dalje nisam išla. Normalno sam imala lične karte, kada im je isticao rok menjala ih - počinje priču Svetlana.



[TABLE="class: antre_r back_c_1, align: right"]
[TR]
[TD]Dešava se

U matičnoj službi opštinske uprave nam je rečeno da se dešavaju slučajevi kao što je Svetlanin. Ranije nije tražen dokaz o državljanstvu za izdavanje lične karte kao sada, pa mnogi, pogotovo oni koji nisu vadili pasoše, nisu ni proveravali da li su upisani u knjigu državljanstva. Na pitanje kako je moguće da je Svetlana na biračkom spisku bez državljanstva nisu imali odgovor. [/TD]
[/TR]
[/TABLE]


Onda joj je važenje poslednje lične karte isteklo. I tu počinju problemi.


- Nisam mogla da verujem kada su mi rekli da nisam upisana u knjigu državljana. Pa kako kad sam sve ove godine normalno živela sa svim dokumentima, redovno bila u biračkom spisku, glasala - pita se Svetlana.


Na pitanja je ostala bez odgovora, državljanstva nema.

- Pošto je krštena u Vladimircima, odemo da vidimo da li je nekim slučajem tamo upisana u knjige. Uzalud, silno vreme izgubismo, ali ni tamo ni u Šapcu je nema u knjigama - kaže Svetlanin sin Goran.


Ni njemu nije jasno kako je Svetlana 68 godina bila državljanin ove zemlje, a sada nije. Kako je dobijala dokumenta bez problema, porađala se, lečila, glasala.

- Kako je na biračkom spisku, a nema državljanstvo. Ko tu ne radi svoj posao kako treba - pita se Goran. Teško da će dobiti odgovore.





 
Top