U 42 grada i opštine Srbije sutra bez muzike u kafićima

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
U 42 grada i opštine Srbije sutra bez muzike u kafićima





Tanjug | 24. 01. 2011. - 12:23h

U 42 grada i opštine u Srbiji sutra će u ugostiteljskim objektima, hotelima i delu trgovačkih, preduzetničkih i zanatlijskih lokala koji su obveznici naknade za javno saopštavanje muzike, biti isključena muzika ceo dan u znak protesta zbog visokih tarifa SOKOJ-a i Organizacija proizvodjača fonograma Srbije (OFPS), saopšteno je iz Unije poslodavaca Srbije.
101010_kafic-foto-sasa-maricic_f.jpg


Isključivanje muzike je nastavak akcije Zamrzavanje muzike, organizovane u Beogradu, Novom Sadu i 34 grada u Srbiji, 22. decembra 2010. godine, u kojoj je učestvovalo više od 8.500 ugostiteljskih lokala, ali i poslednji poziv upozorenja nadležnim državnim institucijama i Komisiji za autorska i srodna prava, da obezbede poštovanje zakona i uvedu red u oblast autorskih i srodnih prava.

Spor sa SOKOJ-em i OFPS-om nastao je zbog činjenice da ni 13 meseci otkako je izmenjena verzija Zakona o autorskim i srodnim pravima stupila na snagu, nije ispoštovan član Zakona koji kaže da se prilikom odredjivanje tarife uzimaju u obzir tarife kolektivnih organizacija država čiji je bruto društveni proizvod približne vrednosti bruto društvenom proizvodu Srbije.


Naknade u Srbiji su više od naknada u Velikoj Britaniji čiji stanovnik ostvari sedam puta veći domaći proizvod godišnje, za četiri odsto manje nego u Hrvatskoj čiji stanovnik ostvari više od dva i po veći domaći proizvod i sedam odsto manje nego u Sloveniji, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, korisnici traže i da se ispita rad organizacija SOKOJ i OFPS u poslednje tri godine, praćenje tokova novca i načina raspodele sredstava, uvodjenje kategorizacije objekata u ugostiteljstvu, trgovini, zanatstvu, sektoru usluga, koji su obveznici plaćanja naknada radi odredjivanja njihove realne platežne sposobnosti.
 
Natrag
Top