U 2017. nas za ove prekršaje čekaju DUPLO VEĆE KAZNE

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
U 2017. nas za ove prekršaje čekaju DUPLO VEĆE KAZNE

Sledeće godine, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje, ali i nekorišćenje sigurnosnog pojasa moglo bi da bude kažnjavano paprenije nego inače. Naime, visina kazne će se za ove prekršaje udvostručiti i iznosiće 10.000 dinara.

2rc0iuh.jpg


Ove novine predviđene su predlogom dopune Zakona o bezbednosti u saobraćaju koja bi, kako saznajemo, uskoro, ali ne pre januara 2017. godine trebalo da se nađu pred ministrima u Vladi, a onda i pred poslanicima u parlamentu.

U saobraćajnoj policiji ističu de će strože kazne za nekorišćenje pojasa i korišćenje mobilnog telefona biti uvedene kako bi se smanjio broj nesreća.

- Utvrđeno je da su korišćenje mobilnih telefona i nevezivanje pojasa procentualno dva najčešća uzroka saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama - objašnjavaju u saobraćajnoj policiji.

I kada nove kazne stupe na snagu prekršilac će imati mogućnost da u roku od osam dana plati upola manju kaznu, odnosno 5.000 dinara.

- Korišćenje mobilnog kažnjivo je i kad vozač telefonira, kuca poruke ili drži telefon dok vozilo stoji na semaforu. Dakle, bilo kakvo korišćenje ruku zbog mobilnog tokom vožnje je prekršaj. Jedino je dozvoljeno korišćenje hendsfri uređaja - naglašavaju u saobraćajnoj policiji.

Prekršaji koji će biti obuhvaćeni povećanjem novčanih kazni:

U grupu prekršaja kojih ima ukupno 150, a za koje će kazne biti duplirane, osim korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje, spadaju i oni iz sledećih odredbi:

- o držanju vozila na bezbednom odstojanju od drugih vozila u saobraćaju
- o vezivanju bezbednosnih pojaseva
- o zabrani voženja dece mlađe od 12 godina na prednjem sedištu kao i obaveznim posebnim sedištima za decu do 3 godine
- o poštovanju ograničenja brzine u zavisnosti od saobraćajnih znakova
- o zabrani preticanja
- o parkiranju na pešačkom prelazu i u blizini saobraćajnih znakova
- o obaveznom korišćenju sigurnosnog trougla u slučaju zaustavljanja na kolovozu
- o obaveznom korišćenju dnevnih svetala na vozilu

Na Saobraćajnom fakultetu pozdravljaju oštrije sankcije

- Za stavljanje pojasa potrebno je najviše pet sekundi, a ko to ne uradi nije ništa drugo nego bahat i treba da bude kažnjen sa 10.000 dinara - kaže profesor Milan Vujanić.

On čak smatra da bi kazna za korišćenje mobilnog trebalo da bude još veća.

- Samo skretanje pogleda ka mobilnom telefonu traje 0,3 sekundi, a to je pri brzini od 60 kilometara na sat pet metara. Vraćanje pogleda sa telefona na put traje isto 0,3 sekundi. To znači da samo pri pogledu na telefon vozač ne vidi šta se događa na 10 metara puta - objašnjava Vujanić koji se zato zalaže i za zabranu hendsfri uređaja.

Blaže kazne za neke prekršaje

Istovremeno, novi zakon predviđa znatno blaže kazne za vožnju zaustavnom trakom na autoputu.

- Trenutno se takva vožnja smatra nasilničkom i kažnjava se oduzimanje dozvole na osam meseci, sa 14 kaznenih bodova i novčano od 100.000 do 120.000 dinara, pa su se mnogi prekršioci žalili Ustavnom sudu. Zato će ovo biti u rangu blažih prekršaja i kažnjivo sa 6.000 dinara - kažu u policiji.

Neodogovorni roditelji, koji svoju decu ne vezuju u automobilu, ili ne koriste auto-sedište, ubuduće će plaćati kazne koje su i do četiri puta više od sadašnjih.

Ukoliko ovaj zakon bude usvojen, kazna za vozača koji vozi dete koje nije vezano, dostizaće čak 120.000 dinara.

(Blic Online)
 
Natrag
Top