U 103. vozi auto star 82 godine!

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
U 103. vozi auto star 82 godine!





Zaista neobično zvuči – „pakard 740 roudster“ iz 1930. godine mnogo je mlađi od svoje vlasnice koja ga i dan-danas vozi – Margaret Daning je u junu napunila 102 godine!

Kada je imala 10 godina, vozeći porodični „ouverlend turing" (iz 1912. godine) izgubila je kontrolu i zakucala se u ambar. Polomila je samo nekoliko dasaka.


stogodisnjakinja.jpg



„Udarila sam i stao je. Taj automobil je nekako bio svoj", objašnjava Margaret Daning iz Plimuta, u Mičigenu. Krajem juna ove godine napunila je 102.

„Nisam baš visoka osoba, tako da sam imala problem da pritisnem kočnicu dovoljno jako da ga obuzdam. Jednostavno mi se otrgao."

Međutim, nije se pokolebala. Uskoro je ponovo bila u njemu jureći po sporednim drumovima Redford Taunšipa, zapadno od Detroita, gde je njena porodica držala mlekaru i uzgajala paradajz.

Tada je imala već dve godine „iskustva" za volanom – otac ju je često stavljao u krilo i puštao da upravlja dok bi on kontrolisao pedale. Jednoga dana pustio ju je da sve učini sama. Ali ne bez preslišavanja šta je šta i šta treba da radi.

„Govorio mi je: 'Ima poslova koje ćeš obaviti bolje uz pomoć više konja. No, onog trenutka kada ti se otrgnu, imaćeš posla sa divljim konjima'", seća se Margaret.


Pakard 3.jpg



Od tog trenutka, mala Margaret vozila je sve što može da se vozi na farmi. I kamione i traktore.

Kada je otac preminuo imala je samo 12 godina. Njegov „ford T", mali automobil na kojem je „izgrađena Amerika", postao je njen.

Majka nije mogla da vozi jer je imala artritis stopala, pa je preko svojih političkih veza sredila da Margaret već tada dobije vozačku dozvolu! Svuda su išle zajedno na četiri točka.

Tako se velika ljubav prema automobilima rodila. I nikada se nija ugasila – danas, 90 godina kasnije, Margaret u garaži poseduje „Fordov" model A iz 1931. godine, „kadilak devil" (1966), „kadilak eldorado kabriolet" (1975) i moderni „devil" (2003) za svaki dan.

Volan očevog „forda T" stoji na ulazu.

Ipak, najlepšim smatra ovaj „pakard 740 roudster", s kojim se ponekad „šepuri" po gradu. Poseduje ga od 1949. godine.

Svojevremeno je vozila i kamion kao volonter Crvenog krsta.

Organizovala je i paradu oldtajmera.



Izvor:
rts.rs


 
Natrag
Top