Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
10.01.2011
Poruka
17
Ne znam ni ja da popravim TV a ucim vec 12 godina TV servisiranje i elektroniku, pa ti sad vidi kolika je to nauka :). Da bi Vam neko pomogao, morate dati osnovne podatke, osnovna merenja i znati osnovne stvari jer nagadjanje ne vodi nicemu a niko nema vremena da Vas uci osnovama elektronike. Zamena jednog dela i posle toga da se resi popravka TV-a je prosto jako retka, obicno u servisu zamenim gomilu delova pa tek onda posle testiranja mogu da kazem da sam resio TV. To sto nema slike moze da bude svasta, od mreze, do VN dela pa do samog procesora i RGB stepena tako da ako niste serviser, savetujem vam da posaljete TV nekom strucnom.
 
Učlanjen(a)
31.08.2011
Poruka
56
Ma ja znam da je tesko a za ovaj tv nema da pise ni koja je sasija ni bilo sta drugo
 
Član
Učlanjen(a)
10.01.2011
Poruka
17
Ima oznaka sasije 100% za svaki TV ima. Proveri mrezu da li radi, DOBRO proveri sve napone, zatim proveri napon da li imas 200V u horizontali a ako taj napon nemas kvar trazi kod dela gde je tranzistor za pobudu horizontale, tu treba traziti kvar ako mreza radi dobro. Toliko mogu da ti pomognem za nesto vise da bih vam objasnjavao mora da se znaju neke osnovne stvari a majstorske cake niko od nas nece da odaje bez ljutnje ;).
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
31.08.2011
Poruka
56
U potpunosti se slazem s tobom,kao i ja pri propravci kompjutera ne odajem sve tajne tako i vi.Provericu sve sutra pa cu da se javim ;)
 
Član
Učlanjen(a)
24.11.2009
Poruka
3
Da ne skrecem s teme, samo mali komentar: ne otkrivati caku direktnom konkurentu - to jos i razumem, ali to bezuslovno cuvanje "tajne", nikad mi nece biti jasno. Kvalitet majstora ne zavisi od nekoliko caka, te se njihovim odavanjem ne moze osecati ugrozenim; inace - iz'em ti majstora.
Osim toga, pomozimo se medjusobno da svi budemo bolji, nece niko ostati bez 'leba zbog provaljene "cake".
Pozdrav!
 
Član
Učlanjen(a)
10.01.2011
Poruka
17
Ovde se upravo ne radi o caki nego o celokupnom znanju (ne znam da li citas postove od pocetka) koje sam stekao za 12 godina rada ma koliko to znanje bilo(a u predhodnim postovima se vidi da sam i vise nego pomogao clanu ali ne zelim nikome da radim"domaci zadatak", niko ne radi ni moj, nego ga radim sam). Pomoci serviseru i nekome ko se razume u servis a zapeo je ili ima manje iskustva za neku sasiju to UVEK a uciti nekoga osnove elektronike ne pada mi na pamet, moze covek samo stetu da izazove. Jedini savet za korisnike je da posalju TV kod majstora. Ako neko zeli da uci zanat, to se uci u skoli , kasnije u praksi a ne na forumu. Mislim da me svi razumeju sta sam hteo da kazem!
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
31.08.2011
Poruka
56
Evo da se javim posle skoro dve godine,nakon ove gluposti sto sam pisao.
Lepo mi je rekao kolega Darko Patic da za opravku televizora i uopste elektronike treba DEBELO znanje.Tako da posle mnogoo ucenja i citanja najvise knjiga o opravci televizora i naravno po forumima odlucio sam da se ponovo javim povodom mog problema sa ovim TV-om.
Pitali ste me za vise informacija o tv-u:
Procesor: D2915CP
Tonski IC: TDA7231
Tranzistor u HIS: Ranije je bio 3DD880 pa je on izgoreo a stavljen je zamenski 2SD1407.
Split trafo:
903596898e285063abccaec3aab92575.jpg
Katodna cev:QPH-20-70-6B
Ekran:
0979a74d19cf59ed61c55fc15778e7c6.jpg


Sada posle ovih iscrpnih informacija da ponovo objasnim u cemu je problem:
TV je radio i odjednom se ugasio skroz kao da je ostao bez struje.
Nakon rasturanja "majstor" je utvrdio da je izgoreo neki tranzistor koji nije ni on znao za sta je.Posto nije imao da se kupi originalni stavljen je zamenski i sa njim je tv proradio.Ali samo je imao ton ne i sliku.Zapravo ekran ne radi uopste nema nikakav osvetljaj.
Napone sam merio ali zaboravih da napomenem da tv nema stand-by vec samo preklopnik OFF-TV-RADIO.
Ovakvi su naponi:
Na KC postoje 7 nozica od toga su:
G-Ground
E-Grejanje-7V naizmenicno
B-0V
F-180V naizmenicno.
Na HIS tranzistoru napon EC je 14V jednosmerno.

Proverio sam sve kondenzatore i svi su dobri.Tv i dalje ne pali ekran a kc se ne zari a s obzirom da sam popravio mnogo lampaskih radio aparata proverio sam omski katodnu cev i zarna nit je u redu.
Tranzistor u hisu se greje ali nikako da dobijem visoki napon.
Molim za pomoc.
Nasao sam i semu ali ne znam kako da je uploadujem preko tapatalk-a.
 
Top