Turska 2010 (svetsko prvenstvo)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Španci se oporavili, Novi Zeland izdržao tri četvrtine

Nakon šokantnog poraza od Francuza, Španci su u drugom kolu Mundobasketa na kome brane titulu opravdali ulogu favorita savladavši Novi Zeland sa 101:84 (28:19, 20:25, 29:19, 24:21).
Kada je semafor na poluvremenu pokazivao svega 48:44 u korist "furije" činilo se da nova senzacija i nije toliko daleko, ali su u trećoj deonici stvari počele da dolaze na svoje mesto.

Uz čak 74% uspešnosti šuta za dva poena i deset pogođenih trojki iz dvostruko više pokušaja, Španci su krenuli ka pobedi za koju je bila odlučujuća njihova serija na početku četvrte četvrtine. Tada je "furija" serijom 16:5 dostigla prednost od 93:68, od čega Novi Zeland nije mogao da se oporavi.

Mark Gasol je sa 22 poena bio najefikasniji u redovima aktuelnih prvaka sveta za koje je Navaro ubacio 18, a Rudi Fernandez 12 koševa uz 12 skokova.

Kirk Peni je postigao 21 poen za Novozelanđane, 19 je ubacio Aberkombi, a 15 Fil Džons koji je iz sedam pokušaja ubacio pet trojki.

Ipak, najbolji je sa distance bio iskusni Horhe Garbahosa – 4 od 4, što mu je uz dva slobodna bacanja bilo dovoljno za učinak od 14 koševa.

I Rusi poklekli pred domaćinom, Turci ponovo slave

Košarkaška reprezentacija Turske ostvarila je drugu pobedu na Mundobasketu čiji je domaćin, a pred "12 divova" poklekli su Rusi rezultatom 65:56 (16:15, 17:7, 15:15, 17:19).
Nakon opreznog starta sa obe strane, "baćuške" su počele da nižu greške ali, što je još važnije, sve lošije da šutiraju.

Na kraju, kada se podvukla crta, samo osam pogodaka za dva poena (uz 29% "uspešnosti") nisu mogli da za rezultat daju ništa drugo osim njihovog poraza.

Ipak, tek od druge četvrtine Turci su uspeli da nametnu svoj ritam, a uz kontrolu defanzivnog skoka ostvarili su maksimalnih 14 poena pre odlaska na veliki predah.

Ni povratak iz svlačionica nije doneo poboljšanje u igri Rusa, kod kojih su bolji od ostalih bili Monja i Kaun sa po 13 poena. U taboru domaćih Hidajet Turkoglu je bio najefikasniji sa 14 koševa, a po 10 su ubacili Ašik i Iljasova koji je imao i deset skokova.

Nahbar: Amerikanci su gladni pobeda

Prva zvezda slovenačke košarkaške reprezentacije Boštjan Nahbar imao je posle poraza od Ameriklanaca samo reči hvale za rivala, ali i dodao da bi nedostatak iskustva mogla da bude jedina mana selekcije SAD.
"Mislim da smo bili dobri. Amerikanci su opravdali ulogu favorita, ali smo mi odigrali dobrih 40 minuta. Ipak smo igrali protiv najboljih na svetu, a važno je što su i naši mladi košarkaši dobili šansu", istakao je slovenački košarkaš sa šestogodišnjim iskustvom u NBA ligi.

On je dodao da je talentovana mladost jedan od glavnih aduta ekipe koju predvodi selektor Križevski.


"Što se reprezentacije SAD tiče, oni su došli prepuni mladih, atletski sposobnih igrača, koji su "gladni pobeda". Pored toga što su brzi, imaju i sjajne šutere tako da odbranu mogu vrlo lako da "rašire" kad to požele. Očigledno je i da su veoma dobro vođeni sa klupe. Ono što im možda jedino nedostaje jeste iskustvo igranja na ovakvim, FIBA takmičenjima a to bi moglo da se vidi na delu u četvrtfinalu i polufinalu", rekao je Nahbar nakon poraza od 99:77.

Njegov saigrač Goran Dragić, bek Feniksa, tvrdi da od Amerikanaca nema bolje ekipe na ovom šampionatu sveta:

"Oni su najbolja ekipa na Mundobasketu, koja nam je na ovom meču dala mnogo laganih poena. Zapravo, gotovo polovinu koševa su nam dali u brzoj tranziciji iz odbrane u napad. Bilo nam je prilično teško da igramo protiv njih. Nosili smo se sa njima koliko smo mogli, borili smo se, ali nama tek sledi ono pravo, meč sa Hrvatskom koji je za nas najvažniji u ovoj fazi takmičenja", naglasio je Dragić.

Kevin Lav, 21-godišnji košarkaš Minesote i član nacionalne selekcije SAD upozorava da nikakvog opuštanja ne sme biti iako se pobede ređaju.

"Odradili smo posao kao što smo i želeli, mada smo se namučili u prvom poluvremenu pre nego što smo početkom drugog poveil sa 20-ak razlike i shvatili da smo ostvarili pobedu. Ipak, na takmičenjima ovog tipa ne sme da bude opuštanja niti stava "ovom pobedom smo uradili sve što treba". Svaki meč mora da se shvati krajnje ozbiljno, svaki protivnik, takođe", rekao je Lav.

Hrvati u laganom ritmu protiv Irana

Košarkaška reprezentacija Hrvatske ostvarila je prvu pobedu na Mundobasketu savladavši Iran sa 75:54 (22:13, 22:11, 9:16, 22:14).
Posle poraza od Amerikanaca, hrvatski košarkaši nisu imali težak zadatak da se oporave a u tome im je pomoglo i 11 postignutih trojki iz 26 pokušaja.

Predvođeni Ukićem i Bogdanovićem, za koje Iranci nisu imali rešenja na ovom meču, izabranici selektora Vrankovića imali su problem sa sopstvenom efikasnošću samo u trećoj deonici. Ipak, taj loš period je brzo prevaiziđen i pored bravura Hadadija.

Lider Irana je meč završio sa 27 poena i devet skokova, a u redovima pobednika Ukić i Bogdanović postigli su po 13, dok je Ante Tomić ubacio 12 koševa uz sedam skokova.

Francuzi slomili Liban za 20 minuta

Košarkaši Francuske su završili dobar deo posla u grupnoj fazi sigurnom pobedom nad Libanom 86:59 (22:20, 20:8, 21:19, 23:12).
"Trikolori" su bili zaslužni za najveće iznenađenje prvog dana, a da do nečeg sličnog neće doći u 2. kolu pobrinuli su se u drugoj deonici.

Liban je imao pet poena prednosti u prvoj četvrtini, ali su Mahinmi i Želabal vratili egal, a zatim je druga započeta trojkom Bokoloa za 25:20. Francuzi su svoju seriju nastavili do 30:20 kada su i defnitivno preuzeli kontrolu nad igrom.

Prednost se do kraja samo uvećavala, a sve je završeno sa maksimalnih "plus 27" i konačnih 86:59.

Najefikasniji u ekipi Francuske su bili Želabal sa 18 i Kofi sa 17, dok je na drugoj strani 19 poena Vromana bilo nedovoljno za nešto više. El Katib nije uspeo da ponovo jučerašnju partiju, pa je ostao na 12 poena.




Spanulis spasao Grke protiv Portorika

Košarkaši Grčke su upisali drugu pobedu na Svetskom prvenstvu, ali su i protiv Portorika imali puno problema i pokazali da se teško snalaze bez Skorcanitisa i Focisa - 83:80 (21:23, 14:18, 24:15, 24:24).
Činjenica da su igrali bez povređenog Karlosa Aroja nije smetala Portorikancima da vrlo brzo iskoriste lošu igru u odbrani svojih rivala i steknu početnu prednost.

Spanulisova prva trojka je polovinom prve deonice vratila klackalicu na grčku stranu, a to nije bio prvi put da je V-Span vraćao ekipu u život.

Grčka je popustila sredinom druge deonice kada je Barea serijom od šest poena doneo preokret na 30:28, a zatim je obezbedio i "plus šest" svojoj ekipi na poluvremenu.

Portorikanci su ubrzo stigli i do svoje najveće prednosti od devet poena (47:38), posle čega su Spanulis, Dijamantidis i heroj prošle pobede Zizis sa distance održavali priključak. U finišu treće deonice se trojkom pridružio i Burusis i doneo preokret na 59:56.

Grci su se pet minuta potpuno oslanjali na šuteve iza linije 6,25, a zatim u potpunosti na Spanulisa. On je postigao 16 poena u poslednjoj deonici i stvorio nedostižnih 81:75 u poslednjem minutu.

Spanulis je ukupno postigao 28 poena, Carcaris je dodao 14, a po 12 su postigli Burusis i Dijamantidis. Na drugoj strani Barea je postigao 20, a 16 je postigao Ramos.

Durant proradio, SAD lako i sa Slovenijom

Košarkaši SAD su bez problema savladali Sloveniju rezultatom 99:77 (23:11, 19:17, 25:18, 23:31) u 2. kolu takmičenja u grupi B na Svetskom prvenstvu u Turskoj.
Amerikanci su očekivani trijumf potvrdili praktično za nepuna četiri minuta, koliko je bilo dovoljno Duranta da odvede ekipu do rezultata 12:2.


Bilo je jasno da Slovenija neće imati snage ni da nagovesti nekakvi iznenađenje, a iako su ostavili bolji utisak od Hrvatske i ako su se Amerikanci opustili u trećoj deonici prednost je rasla i do maksimalnih "plus 27".

Kako je pobednik već bio poznat, u poslednjoj deonici je košarka bila mnogo brža i neopreznija, a Gordonov prekršaj u poslednjim trenucima meča je sprečio glavne favorite turnira da i na drugoj utakmici probiju "stotku".

Najefikasniji je bio Durant sa 22 poena, 16 je dodao Gej, a po 11 su ubacili Vestbruk i Igudala.

Na drugoj strani Slovenci su ravnomernije rasporedili poene, a dvocifreni učinak su imali samo Nahbar sa 13 i Vidmar sa 10 poena. Lakovič je podbacio, šutirao je 0/1 za dva i 1/5 za tri.

Angola preokretom do bodova protiv Jordana

Košarkaška reprezentacija Jordana, koja je u prvom kolu Mundobasketa doživela tesan poraz od Australije, nije uspela da spreči Angolu da preokretom dođe do 79:65 i svog prvog trijumfa na Mundobasketu koji se održava u Turskoj.
Meč drugog kola grupe A dugo je negoveštavao rasplet koji bi se daleko više svideo Jordancima, jer su od kraja prve deonice preuzeli inicijativu u svoje ruke a onda u 26. minutu došli i do maksimalne prednosti – 42:34.

Ipak, to kao da je uspavalo Jordance koji su prepustili svojim ključnim igračima, Rašimu Rajtu i Zaidu Abasu da ih dovedu do prve pobede, a to nije bilo dovoljno za uspeh uoči meča trećeg kola sa Srbijom.

Velikim preokretom do kog su stigli na prelazu iz treće u četvrtu četvrtinu, košarkaši Angole su od "-8" došli do "+12", i tako najavili oporavak posle deklasiranja u meču sa "orlovima".

Iskusni veteran, 38-godišnji Miguel Lutonda, je sa 16 poena predvodio ekipu pobednika za koju je Moraiš dao 14, a Gomeš 13 koševa. Rajt je sa 18 poena, do kojih je došao pogodivši šest od 11 pokušaja da postigne trojku, bio najbolji strelac Jordanaca, dok je 14 postigao Abas koji je imao i 11 skokova.

Kanađani ispustili Litvance

Košarkaši Litvanije su teže nego što se očekivalo savladali Kanadu rezultatom 70:68 (12:20, 21:13, 22:14, 15:11) u 2. kolu grupe D na Svetskom prvenstvu u Turskoj.
Litvanci su pomalo uspavano započeli susret i nakon minut i po bez koša morali su da jure 0:7. Do polovine prve deonice pogodili su samo dva puta, a Kanađani su to iskoristili da uz trojku Rautinsa juniora povedu sa 14:5.


Ekipa koju vodi njegov otac nije imala puno problema da zadrži prednost sve do finiša treće deonice kada je Kleiza trojkom upisao 11. poen u nizu za Litvance i istopio zaostatak na samo "minus dva" 57:55.

Na početku četvrte deonice sa distance je pogodio Delininkaitis za prvo vođstvo Litvanije. Kanađani su se uspaničili, a njihov rival se bolje snašao u nervoznoj završnici - 70:68.

Najefikasniji je bio Kleiza sa 18 poena, 11 je dodao Pocius, a na drugoj strani Anderson je ubacio 15, Entoni 12, Braun 11.

Kinezi bez poteškoća sa "slonovima"

Nakon poraza od Grka sa osam poena razlike, košarkaška reprezentacija Kine je u drugom kolu Svetskog prvenstva savladala Obalu Slonovače sa 83:73 (21:17, 20:16, 25:18, 17:22).
Kinezi su predvođeni tandemom Đianlian Ji – Šipeng Vang već posle pet minuta igre počeli da grade prednost na koju je njihov rival poslednji put uspeo da im pripreti.

U ne baš sjajnoj šuterskoj predstavi, u kojoj je ekipa pobednika šutirala sa 47% uspešnosti za dva poena a njihovi suparnici iz Obale Slnovače sa 43%, Kinezi su odlučujući udarac zadali na prelasku iz treće u četvrtu deonicu, pa ni dobra partija Molukua Dijabatea nije uspela da ih spreče da ostvare prvi trijumf u Turskoj.

Ji je sa 26 poena i devet skokova predvodio selekciju najmnogoljudnije zemlje sveta, za koju je Vang ubacio 25 poena i pet trojki iz osam pokušaja.

Dijabate je uz šut 6/4 za dva i 5/4 za tri poena meč okončao sa 20 koševa za "slonove" koji su prvog dana nadmetanja u Turskoj izgubili od domaćina sa 86:47.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Rezultati utakmica trećeg kola SP u košarci


Grupa A:
Jordan - Srbija 69:112
Australija - Nemačka 78:43
Angola - Argentina 70:91
Tabela:
1. Argentina 3/0
2. Srbija 2/1
3. Australija 2/1
4. Nemačka 1/2
5. Angola 1/2
6. Jordan 0/3
Grupa B:
Slovenija - Hrvatska 91:84
Tunis - Iran 58:71
SAD - Brazil 70:68
Tabela:
1. SAD 3/0
2. Brazil 2/1
3. Slovenija 2/1
4. Hrvatska 1/2
5. Iran 1/2
6. Tunis 0/3

Grupa C: Rusija - Obala Slonovače 72:66 Portoriko - Kina 84:76 Grčka - Turska 65:76
Tabela:
1. Turska 3/0
2. Grčka 2/1
3. Kina 1/2
4. Rusija 2/1
5. Portoriko 1/2
6. Obala Slonovače 0/3
Grupa D: Novi Zeland - Liban 108:76 Francuska - Kanada 68:63 Španija - Litvanija 73:76
Tabela:
1. Francuska 3/0
2. Litvanija 3/0
3. Španija 1/2
4. Liban 1/2
5. Kanada 0/3
6. Novi Zeland 0/2
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Dan 5: Kraj za Nemačku, SAD, Turska i Litvanija prvi u grupi

3135049394c7ec5e749df4098576767_extreme.jpg


Posle mečeva četvrtog kola na Mundobsketu poznati su šampioni tri grupe, kao i timovi koji su završili takmičenje.
U grupi A Srbija je pobedila Australiju 94:79 pa će protiv Argentine koja je savladala Jordan 88:79 odlučivati o prvom mestu u grupi. Angola je sa 92:88 eliminisala Nemačku.
SAD je pobedio Iran 88:51 za prvom mesto u grupi B, Slovenija je u direktnom duelu savladala Brazil 80:77 za drugo mesto, a Hrvatska je dobila Tunis 84:64.
Prvak grupe C je Turska posle tesne pobede nad Portorikom 79:77, Rusija je nadigral Kinu 89:80, a Grčka razbila “slonove” 91:57.

Litvanija je pobedila Francusku 69:55 u derbiju grupe D za prvo mesto. Španija je nadigrala Liban 91:57, a Novi Zeland prošao u sledeću fazu dobivši Kanadu 71:61.

U četvrtak se igraju mečevi poseldnjeg, petog kola.

Grupa A (Kajzeri):
Srbija -Australija 94:79 (16:12, 27:25, 26:24, 25:18)
Nemacka - Angola 88:92 (19:19, 16:21, 19:18, 24:20, 10:14)
Argentina - Jordan 88:79 (35:19, 14:18, 12:18, 27:24)

Grupa B (Istanbul):
Hrvatska :Tunis 84:64 (23:12, 20:11, 22:17, 19:24)
Iran-SAD 51:88 (13:19, 15:23, 11:20, 12:26)
Brazil -Slovenija 77:80(18:20, 12:24, 21:23, 26:13)

Grupa C (Ankara):
Kina -Rusija 80:89 (21:15, 22:25, 19:23, 18:26)
Obala Slonovace-Grcka 57:91(14:20, 5:27, 19:34, 22.16)
Turska-Portoriko 79:77(19:19, 11:18, 26:20, 23:20)

Grupa D (Izmir):
Kanada -Novi Zeland 61:71 (8:11, 20:24. 13:12, 20:24)
Liban-Spanija 57:91 (22:21, 10:22, 15:29, 10:19)
Litvanija -Francuska 69:55 (11:24, 13:6, 28:11, 17:14)
 
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Rezultati poslednjeg kola

Grupa A:

Angola - Australija 55:67 (29:39)
Argentina - Srbija 82:84
Nemačka - Jordan 91:73 (40:33)

Tabela:
SRBIJA 4/1 9
ARGENTINA 4/1 9
AUSTRALIJA 3/2 8
ANGOLA 2/3 7
Nemačka 2/3 7
Jordan 0/5 5

Grupa B
SAD - Tunis 92:75 (39:33)
Slovenija - Iran 65:60
Brazil - Hrvatska 92:74 (48:35)
Tabela:
SAD 5/0 10
SLOVENIJA 4/1 9
BRAZIL 3/2 8
HRVATSKA 2/3 7
Iran 1/4 6
Tunis 0/5 5

Grupa C
Portoriko - Obala Slonovače 79:88 (33:39)
Grčka - Rusija 69:73 (30:30)
Turska - Kina 87:40
Tabela:
TURSKA 5/0 10
RUSIJA 4/1 9
GRČKA 3/2 8
KINA 1/4 6
O. Slonovače 1/4 6
Portoriko 1/4 6

Grupa D
Španija - Kanada 89:67 (42:37)
Liban - Litvanija 66:84 (32:39)
N. Zeland - Francuska 82:70
Tabela:
LITVANIJA5/0 10
FRANCUSKA 3/2 8
ŠPANIJA 3/2 8
NOVI ZELAND 3/2 8
Liban 1/4 6
Kanada 0/5 5



Osmina finala Mundobasketa
Subota:
Srbija – Hrvatska 17h
Španija – Grčka 20h
Nedelja:
Slovenija – Australija 17h
Turska – Francuska 20h
Ponedeljak:
SAD – Angola 17h
Rusija – Novi Zeland 20h
Utorak:
Litvanija – Kina 17h
Argentina – Brazil 20h
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Španci "zonom" poslali Grke kući i zakazali duel sa "orlovima"

Košarkaška reprezentacija Španije, aktuelni prvak sveta, igraće protiv Srbije u četvrtfinalu Mundobasketa nakon što je u osmini finala savladala Grčku sa 80:72 (22:19, 15:12, 15:20, 28:21).
71203_navaro01-afp-aris-messinis_f.jpg

Izuzetno dinamičan i ništa manje uzbudljiv meč ovi rivali odigrali su u Istanbulu gde je na rano vođstvo Helena, "furija" servirala izuzetan odgovor. Predovđena Rikijem Rubiom u ulozi organizatora sve boljih napada, ali i Navarom koji je promašaje sa distance nadoknađivao preciznošću unutar linije 6,25 i odličnim prodorima, Španija je preuzela vođstvo na početku druge deonice i potpuno promenila zbivanja na parketu.
Ipak, to što su branioci titule potpuno zaustavili protivničke visoke igrače, nije bilo da se zaustavi kompletna grčka ekipa. Naročito se to odnosilo na Zisisa i Dijamantidisa, koji su u trećoj deonici sa tri uzastopne trojke vratili prednost u korist sopstvene reprezentacije, pa se ka završnici prilazilo uz rezultatski zaostatak "furije" koja se na susrela sa rafalnom paljbom rivala.
Španci su na široko postavljene napade suparnika i njegovu težnju da dalekometnim šutevima dođe do pobede odgovorili zonskom odbranom, ali i bržim sprovođenjem u delo sopstvenih ofanzivnih zamisli. Za tako nešto bila im je potrebna svežina, a selektor Skariolo u potpunosti je ukazao svoje poverenje rezervistima. Oni su mu se odužili na sjajan način, postigavši 25 poena naspram svega dva grčkih "drugopozivaca" do 36. minuta utakmice. A u završnicu su Španci ušli sa velikih "+8" u svoju korist, jer su odbranom potpuno zaustavili Grke.

"Zona" branioca titule bila je nešto na šta ekipa selektora Kazlauskasa nije bila spremna. Ili, tačnije rečeno, kadra da odgovori u kontinuitetu. Brojne trojke nasledili su brojni promašaji sa distance, a u međuvremenu je prednost "furije" rasla i rasla. Postalo je sreidnom 39. minuta jasno ko će biti rival "orlova" u četvrtfinalu, zakazanom za narednu sredu, a sve što su Heleni uspeli da urade do kraja jeste da brojnim prekršajima probaju da dođu do preokreta. Neuspešno, jer je vremena bilo premalo za tako nešto, a šut je pritom konstantno služio njihove suparnike.

Navaro je sa 22 poena u ovom meču osmine finala predvodio Špance za koje je Fernandez postigao 14 koševa. Kod Grka su bolji od ostalih bili Dijamantidis i Zisis sa po 16 poena, Skorcanitis sa 13 i Focis sa 12.


Dva poslednja duela
Košarkaši Španije i Srbije sastali su se dva puta prošle godine tokom Evropskog prvenstva. "Orlovi" su slavili u prvom meču sa 66:57, ali se "furija" revanširala u finalu pobedivši sa 85:63.




Osmina finala Svetskog prvenstva
Španija - Grčka 80:72
(22:19, 15:12, 15:20, 28:21)
Španija: San Emetrio, Fernandez 14, Rubio 6 poena (6 asistentcija, 2 skoka), Navaro 22, Lopez 5, Rejes 6 (10 sk), Klaver, Vaskez 6 (7 sk), Ljulj 9, M. Gasol 4, Mumbru 3, Garbahosa 5
Grčka: Vujukas, Burusis 2, Zisis 16, Spanulis 12, Kalates 1, Focis 12 (7 sk), Printezis, Perperoglu, Carcaris, Dijamantidis 16 (2 as, 4 sk), Kajmakoglu, Skorcanitis 13 (4 sk)



Španski košarkaši: Ovako treba i protiv Srbije

Veliko zadovoljstvo vladalo je u taboru aktuelnih prvaka sveta u košarci nakon što su eliminisali Grčku u osmini finala Mundobasketa.
Španski košarkaši su redom isticali da je partija protiv Helena pravi putokaz kako treba igrati i protiv Srbije u četvrtfinalu zakazanom za sredu.
"Protiv Srbije treba da igramo baš ovako kao što smo protiv Grčke. Smireno, skoncentrisano, potpuno posvećeni rezultatskom uspehu", rekao je Fran Vaskez koji je duel sa Grcima opisao kao "veoma ozbiljan" a koji je pritom imao samo reči hvale za odbranu "furije" u tom meču osmine finala.

Junak pobede nad Helenima Huan Karlos Navaro igrao je sjajno i pored problema sa leđima koji ga muče poslednjih dana, a sa svojim saigračem se slaže u pogledu nastupa u četvrtfinalu:

"Ovo je pravi način kako treba da igramo. Kada nastupamo sa ovoliko agresivnosti, onda to može da dovede jedino do novih pobeda. Na pravom smo putu", uveren je Navaro uoči četvrtfinala.

Nakon što je Grcima ubacio 22 poena, bek aktuelnih prvaka sveta je istakao da se do trijumfa nije došlo lako.

"Prošli smo kroz teške periode u ovoj utakmici, ali su naši rezervni igrači sjajno odradili posao. Mudro smo odigrali u završnici i pobeda je došla kao rezultat zalaganja čitave ekipe", dodao je Navaro.

blicsport.rs
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2010
Poruka
9
mislim da ce finale biti ameri protiv grcke,hmm ili cak spanjolci,neznam mozda grijesim al jaki su i jedni i drugi,a ameri su prica za sebe...
 
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Košarkaši Slovenije deklasirali Australiju

Ko%C3%85%C2%A1arka%C3%85%C2%A1i%20Slovenije%20su%20se%20plasirali%20u%20%C3%84%C2%8Detvrtfinale%20Svetskog%20prvenstva%20ubedljivom%20pobedom%20nad%20Australijom%20rezultatom%2087:58%20%2816:8,%2026:13,%2029:24,%2016:13%29.
Košarkaši Slovenije su se plasirali u četvrtfinale Svetskog prvenstva ubedljivom pobedom nad Australijom rezultatom 87:58 (16:8, 26:13, 29:24, 16:13).
71359_sani-be01-reuter-sergio-perez_f.jpg

"Zmajčeki" su posao završili praktično za šest i po minuta, posle čega im je preostalo samo da rutinski privedu meč kraju i već počnu da razmišljaju o sledećem protivniku.
Slovenija je predvođena Jakom Lakovičem za to vreme postigla 12 poena, a na drugoj strani terena lopta ni jednom nije prošla kroz obruč. Australija je u finišu prve deonice preko Nilsena uspela da stigne do podnošljivih "minus šest", ali je to bilo sve od indisponiranih Bumersa.

Slovenci su vrlo brzo potvrdili razliku u klasi, a prednost je rasla i do maksimalnih 35 poena.

Najbolji na terenu je bio Lakovič sa 19 poena uz šut 5 od 11 za tri poena, Brezec je dodao 12, a Dragič 10 poena. Na drugoj strani Patrik Mils i Ingles su ubacili 13, 12 je postigao Nilsen, dok je Aleks Marić za deset minuta postigao samo jedan poen.

Slovenija će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz meča Turska - Francuska.


--------------------------------------------------------------------------

Turci prejaki za 'trikolore'

2111289804c83f81a8a919116719303_extreme.jpg

Košarkaška reprezentacija Turske plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva pošto je u osmini finala savladala selekciju Francuske rezultatom 95:77.
Domaća selekcija će se za prolaz u polufinale bporiti sa reprezentacijom Slovenije, koja je takođe u nedelju pregazila Australiju sa 87:58. Pobednik tog duela ujedno je i potencijalni protivnik Srbije u polufinalu. ’Orlovi’ u četvrtfinalu igraju protiv aktuelnog evropskog i svetskog prvaka Španije.
Oba meča su na programu u sredu – od 18:00 igra se meč Srbija - Španija , dok duel Turska - Slovenija počinje u 20:00.

Reprezentacija Turske je tokom cele utakmice diktirala tempo i bez problema nadigrala ’trikolore’ u prve tri četvrtine, dok je poslednji period igre završen rezultatom 25:22 za Francuze, koji su dostojan otpor pružili samo u prvoj deonici.

Turci su na poluvremenu imali prednost od 15 poena, da bi izabranici selektora Bogdana Tanjevića u poslednjiu četvrtinu ušli sa 21 poenom viška, pa im nije bilo teško da meč mirno privedu kraju.

Najefikasniji u turskom timu bio je Hidajet Turkoglu sa 20 poena, dok je Sinan Guler dodao 17. Sa druge strane istakao se Boris Dijao koji je ubacio 21 poen i bio najefikasniji igrač na meču. Pored njega jedini raspoloženi igrač u reprezentaciji Francuske bio je Nando De Kolo sa 15 poena.

Turska - Francuska 95:77 (19:14, 24:14, 28:17, 24:32)

Turska: Akjol 5, Giler 17, Ermis 2, Onan 7, Iljasova 9 (5 sk), Erden 5, Tunčeri, Savaš 9, Gonlum 2, Arslan 9, Ašik 10, Turkoglu 20
Francuska: Albisi 3, Batum 11, Koser 3, Kofi 5, Mahinmi 2, Džekson, Bokolo 4, F. Pjetrus 6, De Kolo 15, Dijao 21, Želabal 3, Traore 4.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Amerikanci deklasirali Angolu sa 55 razlike

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država nije imala nikakvih problema da prebrodi osminu finala Svetskog prvenstva, deklasiravši u prvoj eliminacionoj rundi Angolu sa 121:66 (33:13, 32:25, 26:18, 30:10).
71591_vestbrukangola01-reuter-jeff-haynes_f.jpg

Amerikanci su ulogu favorita opravdali već u prvoj deonici, kada su demonstrirajući silu stekli 20 poena prednosti. Činilo se tada da će možda uslediti rekordna pobeda selekcije SAD na svetskim prvenstvima, ali je ostvarenje generacije iz 1990. koja je Liban savladala sa „+79“ (146:67) ostalo neprevaziđeno.
Angola je u drugoj deonici pružila daleko veći otpor, ponajviše zbog većeg broja uspešnih dalekometnih šuteva, ali ni serije od po sedam poena u nizu nisu im omogućile da ugroze prednost rivala.
Uz odličan šut izvan linije 6,25, odakle su pogodili 14 trojki iz 26 pokušaja do sredine treće deonice, izabranici selektora Majka Križevskog su povećali svoju prednost na 37 razlike i prekinuli svaku nadu suparnika da bi mogao do senzacije.
Na kraju, Amerikanci su protiv Angole ostvarili veći trijumf nego što je to učinila Srbija u prvom kolu (94:44), što im je ujedno i najveća pobeda na ovom Mundobasketu.
Uz pet trojki iz sedam pokušaja Čonsi Bilaps je bio najefikasniji u redovima selekcije SAD sa 19 poena, a po 17 su postigli Durant, Gej i Gordon koji je takođe ubacio pet trojki, ali iz jednog šuta manje nego Bilaps. Gomeš je bio najbolji igrač Angole sa 21 poenom, 12 je postigao Ambrozio a jedan manje Fortes.
Pobednik ovog meča igraće sa boljim iz duela Rusija - Novi Zeland.



--------------------------------------------------------------------------

Košarkaši Rusije u četvrtfinalu SP

Košarkaška reprezentacija Rusije plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Turskoj, pošto je večeras u osmini finala savladala Novi Zeland rezultatom 78:56 (22:21, 9:6, 20:13, 27:16).
89771_rusija_f.jpg

Priprema "baćuške" za predstojeći duel sa Amerikancima - selektor Dejvid Blat

Najefikasniji u selekciji Rusije bio je Andrej Voroncevič sa 18 poena, dok je Timofej Mozgov dodao 16, a Vitalij Fridžon 12. U poraženoj ekipi najbolji je bio Kirk Peni sa 21 poenom, dok je Tomas Aberkrombi ubacio 13.
Novi Zeland je ušao angažovanije u meč i već na startu stekao minimalnu prednost. Novi Zeland je sredinom prve četvrtine imao vođstvo od 9:2. Međutim, Rusija je do kraja ovog dela meča uspela da napravi preokret i da prvu četvrtinu dobije rezultatom 22:21. Izabranici Dejvida Blata imali su u 15. minutu prednost od 29:21, ali je Rusija prvih 20 minuta dobila rezultatom 31:27.

Novi Zeland je uspeo na početku treće četvrtine da održi minus od četiri poena, ali su ruski košarkaši u 28. minutu povećali vođstvo na čak 51:35. Rusija je u poslednju četvrtinu ušla s prednošću od 13 poena (51:38).

Izabranici Nenada Vučinića pokušali su u poslednjoj četvrtini da stignu visoku prednost Rusije, koja je u 37. minutu iznosila 15 poena (68:53). Međutim, košarkaši Dejvida Blata nisu dozvolili iznenađenje i zasluženo su stigli do ubedljive pobede 78:56.

VESTI online
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Španski mediji: Trojka iz stratosfere oborila Španiju

Glavna vest u španskim medijima bio je poraz domaće reprezentacije od Srbije u četvrtfinalu Mundobasketa u Turskoj.
92077_1-srbija-spanija-slavlje9_f.jpg

"Orlovi" slave veliku pobedu nad prvakom sveta
Nakon pobede Srbije nad aktuelnim svetskim i evropskim prvakom Spanijom u cetvrtfinalu SP u Turskoj sa 92:89, trojka Teodosića je trenutak o kome se piše najviše, a većina medija ističe da je ovo bio prvo rano ispadanje "crvene furije" posle celih šest godina.
"Marka" je poraz Španije naslovila kao "Nestvarna trojka Teodosića ubila Španiju u poslednjem naletu", a španski dnevnik navodi kako " život može da ti se promeni u sekundi", gde je povučena paralela sa finalnom utakmicom Eurobasketa 2007. i pogotka Holdena.
"AS" piše da su "košarkaši Španije zatvorili krug".

"Fantastična trojka plejmejkera i glavne zvezde Srbije uništila je nadu za izjednačenje tri sekunde pre nego što je sirena označila kraj naše selekcije na šampionatu", navodi "AS" i dodaje kako se zatvara jedan krug i da Španija ispada u četvtfinalu velikog takmičenja posle šest godina, nakon što je ostvarila pet uzastopnih polufinala.

"El Mundo Deportivo" uz naslov "Španija se skinula sa podijuma" ističe da su šampioni sveta na Mundobasket došli sa četiri uzastopne medalje, ali ih je trojka Teodosića otpisala tri sekunde pre kraja.

Naslov u listu "Sport" glasi "Teodosić izbacio Španiju sa Mundobasketa trojkom iz 'stratosfere'", dok "Cadena Ser" navodi Skariolovu izjavu kako je "mislio da je nemoguće da Teodosić ubode".

Inače, međunarodna košarkaška federacija (FIBA) saopštila je da se utakmice sa Svetskog prvenstva u Turskoj prenose u čak 183 države. FIBA je navela da je ovo najveći broj u istoriji svetskih šampionata.

"Gledaoci u Africi po prvi put u istoriji mogu besplatno da prate sve utakmice iz Turske. Kanal 'Ten Sports' omogućio je gledaocima u indijskom potkontinentu da uživo prate mečeve sa Svetskog prvenstva", saopštila je FIBA.

SP u Japanu, koje je održano 2006. godine, bilo je prenošeno u 132 zemlje. Mundobasket u Turskoj počeo je 28. avgusta, a završava je 12. septembra.

Navaro: 'Orlovi' imaju sjajnu budućnost

Najbolji košarkaš Španije Huan Karlos Navaro pohvalno se izrazio o timu Srbije posle četvrtfinalne utakmice na Mundobasketu u Turskoj, rekavši da taj tim ima veliku budućnost.
91154_navarro_f.jpg

'Bolji je pobedio' - Huan Karlos Navaro

"Znali smo da je Srbija sjajna ekipa, sa velikim potencijalom. Veoma su hrabro odigrali, iako su toliko mladi. Mi smo dali sve od sebe na ovoj utakmici, ali je pobednika odlučio njihov odličan šut, pre svega za tri poena. Znali smo koliko su jaki u tom segmentu igre, ali jednostavno nismo mogli da ih zaustavimo. Poraz je posledica toga. Čestitam Srbiji, koja je ovom prilikom na najbolji način pokazala da je sjajna budućnost pred tom ekipom", rekao je Navaro, koji je meč sa "orlovima" završio sa 27 poena.
90193_bwc359basketballworld090111_f.jpg

Teško preživljava poraz - Horhe Garbahosa

Španski košarkaš Horhe Garbahosa izjavio je posle eliminacije "crvene furije" u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, da je ovo jedan od težih poraza španske selekcije u poslednjih nekoliko godina.

Garbahosi je još teže pala činjenica da je baš preko njega Miloš Teodosić postigao pobedonosnu trojku za Srbiju.

"Veoma je bolno kada se izgubi na ovakav način. Mogao sam bolje da branim napad Srbije, ali sada nema nazad. Mislim da bi bilo suvišno da komentarišem šut Teodosića. Ovo je tužan trenutak za sve nas u selekciji jer smatramo da smo zaslužili više od ovog plasmana", rekao je utučeni Garbahosa posle utakmice.

Španci će u nastavku takmičenja igrati za plasman od 5. do 8. mesta.

Skariolo: Čestitam Srbiji, posebno Teodosiću!

Selektor košarkaške reprezentacije Španije Serđo Skariolo čestitao je Srbiji na pobedi i plasmanu u polufinale Svetskog prvenstva u Turskoj, a posebne čestitke uputio je srpskom pleju Milošu Teodosiću koji je trojkom tri sekunde pre kraja doneo veliku pobedu "orlovima" nad aktuelnim svetskim prvacima - 92:89.
91925_teo1_f.jpg

"Bila je ovo odlična utakmica u kojoj je neko ipak morao da izgubi. žao mi je što smo to bili mi, ali sport je sastavljen od pobeda i poraza. Sa tim moramo da živimo. Znali smo da je Srbija odlična ekipa, koja ima odlične šutere za tri poena, što se videlo i večeras. Posebno sam impresioniran poslednjom trojkom Teodosića. Uspeo je da pogodi onakav šut, sa 10 metara, i to preko Garbahose, koji je mnogo viši igrač od njega. Pokazao je svoju klasu i na tome mu najiskrenije čestitam. Naravno, čestitke i celoj srpskoj ekipi. Želim im sve najbolje u polufinalu i završnici takmičenja", rekao je Skariolo posle utakmice.
On nije želeo posebno da ističe nijednog košarkaša u svom timu, ali je ipak morao da pohvali Rudija Fernandeza.

"Imao je problema sa povredom tokom priprema, ali je uspeo da se oporavi i na kraju pruži sve od sebe na ovom turniru. On je primer za sve ostale i dokaz da Španska košarka ima svetlu budućnost", zaključio je Skariolo, čiju ekipu sada očekuje borba za plasman od 5. do 8. mesta.

VESTI online
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Ernandez: Ubili su nas; Kemzura: Agresivnost presudila

Košarkaši Litvanije su odigrali odličan meč i zasluženo su savladali Argentinu, čiji je trener priznao da je na parketu igrala samo jedna ekipa.
72761_kemzoora01-reuter-jeff-haynes_f.jpg

"Neke utakmice zahtevaju više analize od drugih, ali o ovoj ne treba puno pričati. Igrala je samo jedna ekipa, Litvanija. Ubili su nas. Šutirali su odlično, pogodili su prvih osam trojki i nismo mogli nikako da ih zaustavimo. Čestitamo Litvaniji, jer je to jedna od najboljih ekipa. Nema izgovora", rekao je selektor "gaučosa" Serhio Ernandez.
Njegov kolega Kestutis Kemzura je rekao da su presudili priprema i agresivnost.

"Odigrali smo sjajnu utakmicu. Dobro smo se pripremili i fizički i psihički, a naročito psihički. Oni su bili pod većim pritiskom, jer su imali više toga da izgube. Ipak, oni su sjajna ekipa, sa sjajnim trenerom i iskusnim igračima. Naša prednost je bila agresivnost i naša agresivna odbrana. Pokušali smo i uspeli da zaustavimo Priđonijev i Skolin pik end rol. Oni su pokušali da menjaju u drugom poluvremenu, a mi smo imali sreće da odgovorimo sa trojkama i nastavili smo napred. Ovo je veliki uspeh za ovaj mlad tim", rekao je Kemzura.


Durant: Svaka čast Rusima; Blat: Biti učesnik ovakvog meča je uživanje

Posle pobede reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država nad Rusijom u četvrtfinalu Svetskog prvenstva iz oba tabora mogle su da se čuju samo reči hvale o suparničkoj ekipi.
72634_ameri22201-afp-aris-messinis_f.jpg

Tako je selektor SAD Majk Križevski rusku ekipu nazvao "fantastičnom", a strateg Rusa David Blat američku "predivnom".
"Moram da čestitam Rusima na sjajno odigranoj utakmici. Moj kolega Blat je napravio sjajnu karijeru u Rusiji i način na koji je njegov tim odigrao protiv nas pokazao je koliko kvalitetno on radi sa svojim igračima. I mi smo bili dobri, stvarno smo mnogo truda uložili u ovaj duel. Pobedu smo zaslužili, iako je anspram nas bio fantastičan tim sa vrhunskim trenerom", rekao je Križevski.
On je dodao da je igračima poručio da se opuste nakon što su Rusi dobrim delom uvodnih 15 minuta imali prednost.

"Rusija je u tom periodu igrala dobru odbranu a nas šut nije služio. Činilo se tada da rival kontroliše zbivanja na parketu, pa sam mojim igračima rekao na tajmautu da se opuste, da još mnogo toga ima da se igra", rekao je strateg SAD.

Sličan stav o kvalitetnom nastupu rivala imao je i prva zvezda američke selekcije, Kevin Durant:

"Bila je ovo teška utakmica, ali smo stvarno dali sve od sebe da iz nje izađemo kao pobednici. Svaka čast Rusima što su se odlično borili svih 40 minuta", poručio je Durant, dodavši da čitavu ekipu raduje to što je stigla do borbi za medalje.

David Blat je, sa druge strane, čestitao Križevskom na pobedi, baš kao i njegovom stručnom štabu i "predivnoj ekipi koju predvode".

"Jedna od stvari koju cenim kod Amerikanaca koje predvodi Križevski je što oni shvataju kako da igraju evropsku košarku, a pritom uspevaju da zadrže one prednosti koje im 'američki stil' donosi. Probali smo da ih zaustavimo, u pojedinim trenucima smo u tome i uspevali, ali da budem potpuno iskren ovu utakmicu su kontrolisali Amerikanci, ne mi. Ovo iskustvo ću svakako pamtiti, nadam se i moji igrači jer je ipak ovo bila jedna sjajna utakmica. Reprezentaciji SAD želim sreću u narednim nastupima na turniru", rekao je Blati, dodavši da mu nije bilo teško da vodi ekipu protiv sunarodnika, da je u tome uživao ali da bi "svakako bilo lepše da je Rusija na kraju pobedila".

blicsport.rs
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top