Turizam prirodne ljepote i spomenici Makedonije

Član
Učlanjen(a)
04.02.2011
Poruka
5
Галичка свадба
Галичка свадба или Петровденска Галичка Свадба (македонски - галичка свадба, Петровденска галичка свадба) је културна манифестација која се одржава сваке године на Петровдан 12. јула у Републици Македонији. Галичка свадба је богата по многим оригиналним свадбарским обичајима и ритуалима. За време свадбе свирају зурле. Сваке године посебна комисија бира двоје младих који ће се венчати на Галичкој свадби. Услов је да млади или бар један од њих буде из тог краја. Такође млади морају бити само у грађанском браку, а не и у црковном. Свадба се одржава у селу Галичник.
images


Википедија
Галичник је село у северозападној Републици Македонији. Налази се на падинама планине Бистра, у средини региона Мијачко племе, око 10 километара од вештачког Мавровског језера и ски-центра Заре Лазарески. Познато је по традиционалној и јавној летњој свадби "Галичка свадба" која се одржава сваке године на сеоску славу - Петровдан.
Економија у Галичнику је базирана на овчарству, док су многи људи у печалби. Данас је Галичник само туристичка дестинација и бивши становници не живе у њему за стално, већ долазе у село за време лета. Званичан број сталних становника који остају и преко зиме у селу је један.
images

images
Црква Цв.Петар и Павле

HTML:
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Makedonski Sveti Stefan






Ukoliko niste bili na odmoru tokom leta, ili vam je potreban kratak predah od poslovnih obaveza, Ohrid u novembru je pravi izbor za vas.


274580_ohrid01betafoto-vladimir-gogic_f.jpg



Ohrid, "makedonski Sveti Stefan", biser Makedonije i celog Balkana, grad istorije i brojnih manastira, jedna je od kolevki pravoslavne duhovnosti.

Za naše turiste nekada je bio veoma popularna, a poslednjih godina čini se, zaboravljena destinacija. Ipak, sve veći broj ljubitelja putovanja vraća se ovoj predivnoj lokaciji, pa ukoliko vi do sada niste imali priliku da je posetite, sada je pravo vreme za to.

Ukoiko ste ipak, bili, idealno je da se podsetite lepih trenutaka i doživite neke nove.


274581_ohrid02afpfoto-robert-atanasovski_f.jpg



Predivno jezero pogodno je kako za mlade, koji će tamo naći brojna mesta za provod, tako i za porodice sa decom, koji će na Ohridu naći savršeno mesto za odmor. Idealno je jer se za svakog može naći po nešto, te niko neće otići nezadovoljan kući. Odabir smeštajnog kapaciteta je pažljivo napravljen, za svačiji ukus i za svačiji džep.



274582_ohrid03betafoto-sasa-djordjevic_f.jpg










Izvor:
Blic.rs
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top