Šta je novo?

Turizam, prirodne ljepote i spomenici Crne Gore

  • Začetnik teme zjovan29
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Jedinstveno mesto Budvanske rivijere: Sveti Stefan

Jedinstveno mesto Budvanske rivijere: Sveti Stefan


Blic


Zbog nerazuđenosti obale, broj ostrva u Crnoj Gori je mali, ali i pored toga, nekoliko njih nalazi se na Jadranskom moru i Skadarskom jezeru. Ostrvo koje se izdvaja svojom lepotom, jedinstvenošću i neobičnošću, jeste Sveti Stefan, najluksuznije letovalište Crne Gore.


Sveti Stefan izgrađen je na grebenu kamenitog ostrava foto: Aleksandr Zykov/flickr.com


Sveti Stefan je naselje koje se nalazi nedaleko od Budve, a koje je sa kopnom povezano uskim zemljanim nasipom. Ovo prelepo ostrvo izgrađeno je na grebenu kamenitog ostrva, a kako svedoče dokumenta, ono datira iz 15. veku. Prvo je sagrađena tvrđava, koja je bila okružena zidinama, a zatim je (po legendi) nastalo naselje. To se dogodilo nakon turske opsade Kotora, kada su Paštrovići pritekli u pomoć ovom gradu.


Ovo prelepo crnogorsko letovalište sagrađeno je u 15. veku foto: Aleksandr Zykov/flickr.com


Ime ostrva potiče od imena crkve Sveti Stefan, koja je na ovom mestu sagrađena u vreme Nemanjića. Ova crkva posvećena je arhiđakonu Stefanu Prvomučeniku, i nalazi se na najuzvišenijem delu ostrva, a na ostrvu postoje još dve crkve: Aleksandra Nevskog i Preobraženje. Crkva posvećena Preobraženju je najmanja i nalazi se na samom ulazu u grad.


Sveti Stefan je najluksuznije letovalište Crne Gore foto: nvbr11/flickr.com


1954. godine grupa arhitekata je sa malim brojem stanovnika, počela restauraciju i adaptaciju napuštenih i istrošenih kuća, i od Svetog Stefana napravila jedinstven grad, najluksuznije letovalište, mesto na Mediteranu namenjeno turizmu visoke kategorije. Ulice, kuće, fasada, krovovi, sve je zadržalo originalni oblik, a jedna od mnogobrojnih vila, vila „Montenegro“, nagrađena je prestižnom nagradom „Five Stars Diamond“. Ovu nagradu dodeljuje američka Akademija ugostiteljskih nauka za vrhunski kvalitet usluga, a vila „Montenegro“ jedina je koja nosi pet zvezdica.


Plaža na ostrvu je zatvorenog tipa foto: nvbr11/flickr.com


Sveti Stefan ima vrlo dobar i povoljan položaj; plaža na samom ostrvu je zatvorenog tipa, ali plaže koje se nalaze u mestima u njegovoj blizini su javne. U blizini je prelepo letovalište Miločer, sa dve plaže i botaničkom baštom, a na samo sat vremena udaljenosti od ostrva je popularno crnogorsko mesto Budva, mesto dobrog provoda i zabave.


Sveti Stefan je mesto turizma visoke kategorije foto: richardmichaelshaw/flickr.com
 
Top