Tucovića sele za par dana, kako do i oko Slavije?

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Spremite se: Od juna preko Slavije bez tramvaja
Beograd -- Tokom rekonstrukcije najprometnijeg gradskog trga biće izmenjen režim saobraćaja. U junu, Trgom će saobraćati autobusi i trolejbusi, tramvaja neće biti

Izvor: Večernje novosti
12655385695725be23a3a4c168979883_w640.jpg

(Foto: Beobuild)

Manevarski prostor na Slaviji, od juna, kada bi trebalo da počne rekonstrukcija, biće sužen za vozače.

Saobraćaj će biti organizovan u dva pravca, a reorganizacija sledi i na linijama javnog gradskog prevoza. Putari će izbaciti tramvaje sa koloseka, i umesto njih putnike će prevoziti autobusi, dok će trolejbusi saobraćati Slavijom, ali izmenjenom trasom.

U Direkciji za javni prevoz kažu da će detaljan režim za vreme izvođenja radova na rekonstrukciji Bulevara oslobođenja i Trga Slavija biti razrađen pre početka radova kada budu poznati svi detalji oko realizacije nakon otvaranja ponuda i izbora najpovoljnijeg ponuđača.

"Generalno, očekivane izmene su obustava tramvajskog saobraćaja dok traje rekonstrukcija, zbog uklanjanja kontaktne mreže i šina. Umesto tramvaja biće angažovani autobusi", objašnjavaju u Direkciji. - Trolejbuski podsistem će funkcionisati sve vreme tokom izvođenja radova. Za vreme radova biće otvorene dve glavne veze, između Ulice kralja Milana i Makenzijeve i između Bulevara oslobođenja i Nemanjine. Autobusi na redovnim i privremenim linijama će koristiti alternativne pravce kroz ulice Kneginje Zorke, Makenzijevu, Njegoševu i Beogradsku, prenose Večernje novosti.

Tender za rekonstrukciju Slavije i Bulevara oslobođenja od pomenutog trga do Autokomande otvoren je do 12. maja. Potom sledi izbor izvođača, pa bi radovi mogli da počnu u junu.

Rekonstrukcijom će biti obuhvaćeno 14.000 kvadrata Trga Slavija i 947 metara Bulevara oslobođenja. Planirana je obnova tramvajskih šina, kolovoza i pešačkih staza, kišne kanalizacije, kontaktne mreže, saobraćajne signalizacije i opreme, osvetljenja, električnih instalacija, premeštanje i zaštita postojećih instalacija.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Radovi na Slaviji počinju u junu
Autor: Tanjug

Tender za rekonstrukciju beogradskog Trga Slavija biće zaključen 19. maja, a radovi će početi do kraja juna, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.


31.jpg


Foto: Mondo/Goran Sivački Slavija, skver koji mnogi Beograđani izbegavaju.
"Tender za Trg Slavija biće zaključen 19. maja. Tada ćemo znati koje su se kompanije prijavile i tada će komisija doneti odluku o tome koja je ponuda najpovoljnija", rekao je Vesić gostujući na televiziji Studio B.

On je dodao da je, istovremeno, u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju raspisan i drugi tender vrednosti 1,8 miliona evra namenjen za izgradnju fontane.

Fontana će se raditi uporedo sa Trgom Slavija, procenjene vrednosti oko 9,5 miliona evra.

"Nakon sprovođenja predviđene procedure, radovi će početi između 15. i 30. juna, trajaće 155 dana i biće obavljeni tako da će taj trg biti ponos svih nas", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, spomenik Dimitriju Tucoviću biće premešten na novi trg koji se pravi na zelenoj površini između ulica Kralja Milana, Kralja Milutina i Nemanjine, a posmrtni Tucovićevi ostaci biće premešteni u Aleju velikana na Novom groblju.

Takođe, prostor na Slaviji gde je bio fast park biće uređen kao privremena saobraćajnica, kao spoj između Makenzijeve, Beogradske i Ulice kralja Milana, a nakon radova tu će biti izgrađena još jedna zelena površina.

"Bulevar oslobođenja sve do Autokomande biće uređen onako kako ta saobraćajnica po svojoj važnosti zaslužuje, a svi radovi biće obavljani tokom leta, kada bude najmanja gužva. Naravno, izvinjavamo se građanima zbog nelagodnosti koje radove ove vrste nose sa sobom, ali rezultat će svakako biti trg, u čijem izgledu ćemo svi moći da uživamo", rekao je Goran Vesić.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.637
Tucovića sele za par dana, kako do i oko Slavije?
Beograd -- Grob Dimitrija Tucovića i spomenik biće sledeće nedelje premešteni s Trga Slavije, zbog početka rekonstrukcije tog centralnog beogradskog trga.

Izvor: B92
8227526885740726e939d0518488126_w640.jpg

(Foto: Beobuild)

Dok bude trajala rekonstrukcija, za saobraćaj će biti otvoreni pravci Kralja Milana - Makenzijeva i Nemanjina - Bulevar oslobođenja. Javni gradski prevoz će raditi smanjenim kapacitetom. Očekivane izmene su obustava tramvajskog saobraćaja, koji će zameniti autobusi, dok će trolejbuski podsistem funkcionisati sve vreme. Autobusi na redovnim i privremenim linijama će koristiti alternativne pravce kroz ulice Kneginje Zorke, Makenzijevu, Njegoševu i Beogradsku.

Početak obnove najpoznatijeg beogradskog trga sve je bliži. Izmeštanje parkinga bio je prvi korak ka rekonstrukciji Trga Slavija, a sledeći korak je selidba spomenika i posthumnih ostataka Dimitrija Tucovića - već iduće sedmice, prenosi Beoinfo.

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, izmeštanje spomenika i posmrtnih ostataka je preduslov za početak rekonstrukcije Trga Slavija.

“Grad Beograd je preduzeo sve mere da se ovaj posao obavi dostojanstveno kako dolikuje Dimitriju Tucoviću, koji je velika i značajna istorijska ličnost”, dodao je Vesić za Večernje novosti.

Posmrtni ostaci biće preneti u Aleju velikana, a spomenik koji se sada nalazi na Slaviji biće tokom rekonstrukcije restauriran. Predviđeno je da se po završetku radova spomenik postavi u parku na platou ispred zgrade Narodne banke Srbije, između Nemanjine, Kralja Milutina i Kralja Milana. Zauzimaće centralno mesto i građani će moći da priđu spomeniku kako bi pokazali poštovanje prema liku i delu ovog velikana.

Direktor Agencije za investicije Luka Petrović kaže da će uređenje Trga Slavija i Bulevara oslobođenja biti od velikog značaja za poboljšanje saobraćajne infrastrukture i da na ovoj deonici više neće dolaziti do zagušenja.

“Slavija će postati jedan od najlepših beogradskih trgova, a pored nove saobraćajne infrastrukture ovaj deo grada dobiće i nove zelene površine”, ističe Petrović.

Na tenderu za izbor izvođača radova na Trgu Slavija i Bulevaru oslobođenja učestvovali su domaća firma „MBA - Ratko Mitrović niskogradnja” i konzorcijum koji predvodi italijanska firma „Italijana kostrucioni”, a u okviru kojeg su i domaći „Milenijum tim” i AD „Novi Pazar put”. Komisija će u narednom periodu, na osnovu priloženog materijana, doneti odluku o pobed nikutendera.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Vesić: Slavija mora biti gotova za 155 dana
Spomenik Dimitrija Tucovića biće izmešteni sa Slavije sledeće nedelje, što je preduslov za početak rekonstrukcije trga, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Izvor: Tanjug
8227526885740726e939d0518488126_w640.jpg

(Foto: Beobuild)

Izmeštanje spomenika i posmtrnih ostataka bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude završeno u roku od tri dana, a tokom izmeštanja saobraćaj na Slaviji neće biti zatvaran.

Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića biće premešteni u Aleju velikana, a spomenik će biti repariran i, po završetku obnove Slavije, postavljen na prostoru između ulica Kralja Milana, Kralja Milutina i Nemanjine, blizu NBS, gde će biti napravljen park.

Vesić je, gostujući na RTS-u, rekao da Komisija razmatra dve ponude za obnovu Slavije i da se do kraja nedelje očekuje da ona završi razmatranje i dostavi izveštaj EBRD-u, koji daje novac za projekat, a koji treba da da saglasnost na konačan izbor izvođača.

On je dodao da je plan da radovi, koji će trajati 155 dana, počnu do kraja juna.

"Da li ćemo uspeti zavisiće od procedure, ali učinićemo sve da uspemo. Radovi će 155 dana i to ne može da se menja, obnova mora da se završi u najkraćem roku, najkvalitetnije što može, jer je Slavija veliko saobraćajno čvorište", rekao je Vesić i dodao da će grad biti "vrlo čvrst" da se taj rok ispoštuje kako bi građani do kraja novembra, najkasnije početkom decembra imali novi Trg Slavija.

Vesić je objasnio da će za vreme trajanja radova biti otvoren alternativni saobraćajni pravac iz Makenzijeve ulice, preko parkinga pored Slavije do ulica Kralja Milana i Beogradske.

"Biće napravljen i plan kako će se obilaziti Bulevar oslobođenja koji će se takođe raditi sa Slavijom i važno je da se građani pridržavju uputstava da bi se izbegle gužve. Promeniće se uobičajeni ritam, ali za pet meseci imaćemo nov trg, sa fontanom", rekao je Vesić.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.637
BG čeka kolaps: Za podzemne na Slaviji 10 mil. €
Beograd -- Mnogi Beograđani će vruće leto provoditi u svojim kolima i autobusima gradskog prevoza u gužvama koje će nastati zbog kompletne rekonstrukcije trga Slavija.

Izvor: B92

1797327087571f401d863bc927015076_w640.jpg

Budući izgled mosta

Radovi počinju krajem juna i trajaće pet meseci, a spomenik Dimitrija Tucovića naredne nedelje biće tek "zagrevanje".

155 dana trajaće radovi na rekonstrukciji Slavije. Beograđani su spremni za gužve i saobraćajni haos koji sledi.

Postoje dva izvođača koji su dali svoje ponude za rekonstrukciju Slavije, a u gradskoj upravi kažu da će odluka o tome ko će dobiti posao biti doneta do kraja nedelje. Od prvog projekta, sa nekoliko podzemnih prolaza, odustalo se zbog više razloga.

“Na žalost ispod same Slavije nalaze se kolektori i dosta velike vodovodne instalacije i svake druge, tako da nije bilo moguće uraditi prave prolaze, nego samo zaista uske prolaze sa visinom oko 2 metra , koji prema procenama koje su urađene nisu bili ono što su ljudi želeli da siđu. Da bi smo uradili prave podzemne prolaze, odnosno čitav jedan trg ispod Slavije, trebalo je još skoro 10 miliona evra, što je prosto nemoguće za grad”, objašnjava gradski menadžer Goran Vesić.

Radovi koji će trajati pet meseci trebalo bi da počnu u julu, a planirano je da budu podeljeni u četiri faze.

“Izmene režima saobraćaja koje će pratiti rekonstrukciju Slavije definisani su svakom fazom izvođenja aktivnosti od strane izvođača radova. Mi u ovom trenutku imamo načelno uspostavljen režim saobraćaja za svaku od tih faza, ali definitivan stav po pitanju režima možemo zauzeti tek kada bude usvojen definitivno izvođač radova i u dogovoru sa izvođačem možemo utvrditi definitivno taj režim”, ističe Dušan Rafailović, gradski sekretar za saobraćaj.

Rekonstrukcija Slavije počeće izmeštanjem biste Dimitrija Tucovića.

Većina ljudi verovatno i ne zna da se pored spomenika Dimitriju Tucoviću nalaze i njegovi posmrtni ostaci, koji će u narednih nedelju dana biti premešteni u Aleju velikana, takođe će biti premešten i spomenik i to nedaleko odavde, na plato kod zgrade Narodne banke.

Dimitrije Tucović bio je vođa Socijalističkog pokreta u Kraljevini Jugoslaviji, i veliki borac za ljudska prava. Njegovi posmrtni ostaci ovde su doneseni 1949. godine sa Lazarevačkog vojnog groblja. Mnogo se govorilo o tome da će biti premešteni odavde posle raspada Jugoslavije , ali se javnost bunila i zbog toga to nije urađeno evo do sada.
 
Natrag
Top