Tuča navijača ‘večitih’ u vozu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Tuča navijača ‘večitih’ u vozu
[/h] Izvor. B92, Tanjug

Dve grupe navijača Crvene zvezde i Partizana potukle su se u međunarodnom vozu na stanici u Kumanovu, a makedonska policija privela je dve osobe.

5041423694ed0d3dd80efd798170038_orig.JPG
Prema prvim policijskim izveštajima, oko 20 navijača ušlo je u voz u Skoplju u petak oko 21 čas, na putu na derbi dva tima, koji se održava u Beogradu, a tuča je izbila sat posle ponoći, kada je u voz u Kumanovu upala druga grupa od 16 navijača sa bejzbol palicama.
U sukobu je, kako se navodi, lakše povređeno nekoliko osoba, polomljena su tri prozorska stakla na vozu i pričinjena materijalna šteta na enterijeru.

Policija radi na utvrđivanju identiteta preostalih 14 navijača koji su ušli u voz na stanici u Kumanovu.

Večiti derbi između Zvezde i Partizana na programu je od 18 časova na “Marakani”.



 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Privedeno 18 navijača,11 povređenih

[h=1]Privedeno 18 navijača,11 povređenih
[/h] Izvor: B92, Beta, Tanjug

Beograd -- Policija je, zbog remećanja javnog reda i mira na 141.derbiju privela 18 osoba, među kojima tri maloletnika. Povređeno 11 osoba, niko nije u životnoj opasnosti

5206477784ed159285c182012792102_640x427.jpg

(Beta)
Vlasnik klinike Anlave koja je dežurala na stadionu Crvene zvezde, Slobodan Ivanović, rekao je da su lekarske ekipe imale četiri manje intervencije na stadionu, a da je sedmoro ljudi prebačeno u Klinički centar.
"Od tih sedmoro, četvoro je imalo povrede gornjih i donjih ekstremiteta. Jedni su povredili dlanove na šiljcima ograde, a drugima su stradali skočni zglobovi od padova", rekao je Ivanović agenciji Beta.

Preostalih troje hospitalizovanih su prevezeni na VMA u stanju teškog pijanstva. Oni su jutros krenuli iz unutrašnjosti na utakmicu i od osam sati su pili rakiju i pivo, tako da su povrede zadobili usred pijanstva.

Meč je bio pun incidenata. Najpre su se dve grupe navijača na stadionu sukobile 45 minuta pred početak derbija.

Grupa navijača sa južne tribine stadiona Crvene zvezde gađala je bakljama i stolicama grupu navijača na istočnoj tribini. Žandarmerija je odmah intervenisala, pa je sprečeno dalje nasilje na tribinama.

Inače, na poluvremenu igrači Partizana nisu mogli da dođu do svojih svlačionica, jer su prema njima letele baklje i petarde sa dela tribine na kojoj su se nalazili navijači Zvezde, pa su iz bezbednosnih razloga ostali na terenu.

Patrole policije i žandarmerije bile su raspoređene gusto po centru grada i na prilazima Zvezdinom stadionu. Policajci su zaustavljali i legitimisali prolaznike, pretresali automobile.

Gledaoci na ulazima su se u nekoliko navrata gurkali sa pripadnicima žandarmerije i uzvikivali im pogrdne parole.

Početak utakmice kasnio je nekoliko minuta, jer su domaći navijači Zvezde zapalili mnogo baklji, tako da se na terenu ništa nije videlo od dima.

Meč je onda počeo, ali je posle šest minuta prekinut jer su sada baklje zapalili navijači Partizana, a vatra je zahvatila i atletsku stazu. Nastavljen je nakon 15-ak minuta. http://www.b92.net/sport/fudbal/vesti.php?yyyy=2011&mm=11&dd=26&nav_id=560988
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
MUP istražuje nerede na Marakani

[h=1]MUP istražuje nerede na Marakani
[/h] Izvor: B92

Beograd -- Policija će sprovesti istragu na stadionu Crvene zvezde kako bi se utvrdilo na koji način je velika količina pirotehnike dospela na fudbalsku utakmicu.

899815944ed250da4980f603015601_640x496.jpg
Zbog nereda koji su izbili tokom jučerašnjeg derbija 18 lica privedeno je u policiju.
Večiti derbi fudbalera Zvezde i Partizana ostavio je iza sebe polomljene stolice i sliku haosa za šta je, po mišljenju policije odgovoran organizator, odnosno fudbalski klub Crvena zvezda.
"Karakteristično za sam derbi je da je uneta ogromna kolicina pirotehnike. Kako je to i na koji način ja se sa ovog aspekta ne bih izjašnjavao, ali mi ćemo preduzeti sve da ustanovimo na koji način je ta pirotehnika ušla. Da li je to ušlo preko kapija ili na organizovan način za sada ostaje pod znakom pitanja i ne bih se izjasnio dok ne sprovedemo mere", kaže Miladin Deskotović, načelnik policijske uprave za grad Beograd.

Koliko je na derbiju bilo opasno za publiku, ali i za igrače pokazao je kraj utakmice, kada su, posle pobede fudbaleri Partizana krenuli sa tereta u tunel.

Stavljajući dresove preko glave, fudbaleri su morali da trče kroz dim od petardi, dok je i žandarmerija morala da se dodatno zaštiti. Policija ipak smatra da ovo, kako saopštavaju, nije narušavanje javnog reda i mira u većem obimu

Stručnjaci smatraju da su za dešavanja na sportskim događajima najodgovorniji klupovi, ali i državni organi koji nemaju strategiju rešavanja ovih problema

"Čini mi se da je puno toga sada pogrešno. Od slobodne prodaje pirotehničkih sredstava, do mlake akcije policije koja nije svaki put spremna da interveniše, preko neodgovornih klubova koji imaju mali broj redara i koji se ponašaju kao da to nije njihov problem do te price o upletenosti raznih kriminalnih grupa u navijačke grupe pa do blage sudske kaznene politike prema izgrednicima pa i onim koji počine krivicno delo", kaže kriminolog Bogoljub Milosavljević.

"Kad se igraju evro utakmice navijači se disciplinuju, pretpostavljam da ih klubovi disciplinuju jer ko bi drugi, u domaćim uslovima je sve dozvoljenio i onolika količina pirotehnike ne može da se ubaci ispod jakne niti tu pretres ima ikakve veze. Pirotehnika je na stadionu i ona na tribine stiže drugim kanalima uz neku opštu podršku pre svega klubova", kaže novinar časopisa Status Zoran Panić.

Organizatori subotnjeg derbija, FK Crvene zvezda nisu želeli da se oglašavaju, navodeći da će predsednik kluba Vladan Lukić u ponedeljak ili utorak izneti svoj stav. Sportski listovi prenose i da je Lukić spremio ostavku, a da će to saopštiti na sednici Skupštine kluba sredinom decembra.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Zvezdine čelnike će saslušati inspektori MUP i tužilac

Istraga incidenata i bakljade na večitom derbiju


Zvezdine čelnike će saslušati inspektori MUP i tužilac


Ekipa “Blica” |


Posle propusta u organizaciji poslednjeg, 141. večitog derbija na “Marakani”, kada je ispaljeno oko 200 baklji i isto toliko topovskih udara, biće saslušano nekoliko fukcionera Crvene zvezde da bi se utvrdilo kako su pirotehnička sredstva uneta na stadion crveno-belih, saznaje “Blic”.

195088_0106fudbal-derbi-15-foto-a-dimitrijevic_f.jpg


Pirotehnika dospela na stadion uprkos pretresima


Rukovodioci kluba koji su zaduženi prvenstveno za bezbednost na “Marakani” trebalo bi da razjasne kako su baklje i topovski udari prošvercovani na tribine, kada su specijalizovane ekipe policije detaljno pregledale stadion i nisu našle sakrivena pirotehnička sredstva. Ipak, posle tog pregleda, na tribinama su se našle baklje i topovski udari, i ta pirotehnička sredstva su ispaljena za vreme utakmice koju su crveno-beli izgubili. Nesumnjivo je da su pirotehnička sredstva uneta ili uz blagoslov nadležnih iz kluba sa „Marakane“ ili zbog neadekvatne redarske službe na ulazima stadiona.

I ministar Ivica Dačić okrivio je klub da kao organizator snosi odgovornost za unošenje pirotehnike na stadion.


- Policija ne kontroliše ulaze, to rade sami klubovi - istakao je Dačić.


Delegat na večitom derbiju Miodrag Popović u izveštaju je istakao lošu organizaciju utakmice i naglasio da se “svašta događalo, ali je najvažnije da nije bilo žrtava”. A u izveštaju komesara za bezbednost Svete Radosavljevića navedeno je da je na „Marakani“ ispaljeno oko 200 baklji i isto toliko topovskih udara. Koliko je ispaljeno pirotehnike svedoči i to da fudbaleri Partizana na kraju prvog poluvremena nisu mogli da odu u svlačionicu jer je na tom delu terena bio gust dim.


Nažalost, poslednji derbi koji su crno-beli dobili sa 2:0 nije jedina utakmica na “Marakani” koja će se više pamtiti po bakljadi i ugrožavanju bezbednosti, kako igrača tako i gledalaca, nego po rezultatu. Naime, 2. decembra 2007. na utakmici Crvene zvezde i Hajduka iz Kule na severnoj tribini stadiona žandarma u civilu Nebojšu Trajkovića napalo je nekoliko navijača Crvene zvezde, a jedan od njih, Uroš Mišić, pokušao je da mu u usta ugura zapaljenu baklju. Posle te utakmice uhapšena su trojica funkcionera crveno-belih, ali i delegat FSS, zbog sumnje da nisu preduzeli odgovarajuće bezbednosne mere.


Moguće kazne
Zakonom je predviđena kazna zatvora od tri meseca do tri godine za organizatora utakmice koji ne preduzme neophodne mere bezbednosti kako bi se onemogućio ili sprečio nered. S druge strane, Fudbalski savez Srbije organizatora kažnjava novčano, ali je moguća i zabrana igranja pred publikom od jedne do šest utakmica.
 
Natrag
Top