Tuberkuloza u beogradskoj školi?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Tuberkuloza u beogradskoj školi?
[/h] Izvor: B92



Beograd -- Petoro dece u osnovnoj školi Kralj Petar Prvi ne ide na nastavu zbog sumnje da su možda dobila tuberkolozu.

15850359514fc8d2e1a5305377138815_368x227.jpg

Ilustracija (sxc.hu)
Zvaničnih potvrda o tome nema, ali je u školi zavladala panika.
Prema nezvaničnim informacijama jedan od nastavnika je bolestan dolazio u školu da bi sedinom meseca bio primljen na Infektivnu kliniku.
U školi Kralj Petar Prvi zavladala je panika pošto su se kod nekoliko dece pojavili navodni simptomi tuberkoloze. Reč je o deci drugog razreda.

Samo jedan od roditelja je bio spreman da objasni šta se dešava.

“Mi smo dobili informaciju da se kod petoro dece pojavio simptom, ne znači da su deca obolela, ali postoji opasnost. Pušteni smo na volju, sami se snalazimo. Niko nas ništa ne informiše”, kazao je roditelj jednog od učenika Jovan Ćosić.

Sumnju da bi TBC mogao biti prisutan izazvao je jedan od nastavnika koji se razboleo, a zatim bio primljen na Infektivnu kliniku. Tokom jučerašnjeg dana bio je sazvan i Savet roditelja gde su bile prisutne i doktorke sa te klinike, koje još uvek nisu imale zvanične rezultate.

Roditelji dodatno sumnjaju da se nešto dešava jer niko iz nadležnih institucija nije došao da pregleda decu i pored toga što nekoliko njih ne dolazi u školu.

“Da niko nije obavestio nadležne da dođu ovde, nego da mi samo dođemo u Rifata Burdževića i kažemo škola Kralj Petar Prvi i biće sve u redu, biće odmah pregledani, što već samo po sebi dovodi u sumnju da je u pitanju zaraza”, kaže jedan od roditelja.

Direktorka škole Milka Boškov kaže da zvanične rezulate nema.

“Na jučerašnjem savetu roditelja bile su doktorke sa Infektivne klinike koje su zadužene za TBC, a koje ne znaju razlog njegovog ležanja na Infektivnoj klinici”, rekla je direktorka škole.

Direktorka škole kaže da su se odmah obratili Domu Zdravlja Stari grad, koji je zadužen za tu školu i Institutu za Javno zdravlje Beograd, i da čekaju rezultate.

"Mi smo održali dva sastanka sa roditeljima da bi dva puta čuli potvrdu kako da se postupa sa decom radi preventive, naši rodtilji su odmah krenuli na preglede radi preventive, posle dece. Bez obzira što naša škola nema nikakav zvaničan dokument, ići ćemo na preventivne preglede.

U Gradskom sekretarijatu za zdravstvo su za B92 rekli da nema razloga za paniku među roditeljima i da će se kada budu bili poznati rezultati testova postupati se prema proceduri, odnosno da će biti ispitane sve osobe koja su bila u neposrednom kontaktu sa obolelim.

Prema zakonu koji je važio do 2005. nastavnici su bili obavezni da jednom godišnje idu na lekarske preglede, dok im je sada lekarsko uverenje potrebno samo prilikom zapošljavanja.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Ko je kriv za širenje tuberkuloze?

[h=1]Ko je kriv za širenje tuberkuloze?
[/h] Izvor: B92



Beograd -- Posle lekarske potvrde da je kod osmoro dece u OŠ "Kralj Petar I" u Beogradu prisutan bacil tuberkuloze, roditelji traže da se utvrdi ko je za to odgovoran.

19595530484fd0d04684d63307477876_368x258.jpg

Foto: FoNet, Arhiva
Načelnik prosvetne inspekcije Velimir Tmušić za B92 kaže da su sistematski pregledi za nastavnike najverovatnije ukinuti da bi se smanjili troškovi, ali da za to nema mnogo opravdanja.
Objašnjenje da su sva deca drugog razreda zdrava, iako je kod osmoro njih pronađen bacil tuberkuloze, nije prevelika uteha za roditelje beogradske Osnovne škole "Kralj Petar I".

"Svi idemo u prvi krug testiranja. To odeljenje je već to obavilo - osmoro dece je pozitivno. Prema informacijama, drugi krug će biti za ne manje od osam nedelja. Praktično nema terapije, oni to nose u sebi i žive s tim. To, međutim, nije uteha za roditelje. Oni su svi uznemireni, ali za sada su racionalni", kaže Velimir Šoškić, predsednik Školskog odbora.

Sva deca idu u školu, a lekari objašnjavaju da je kod tuberkuloze velika razlika između infekcije i same bolesti i da nema razloga za paniku.

"To je proceduralna stvar u odnosu na to kada je bio poslednji kontakt dece sa učiteljem... Osam nedelja je poslednji rok kada bi infekcija mogla da se pojavi. Iz tog razloga se test ponavlja", objašnjava Radmila Ćurčić, načelnica epidemiologije u Gradskom zavodu za plućne bolesti.

U međuvremenu, roditelji zameraju što se čitav slučaj vodio, kako kažu, netransparentno, što sastancima u školi nisu prisustvovali roditelji dece koja nisu bila u učiteljevom odeljenju, ali su sa njim bila u autobusu tokom odlaska na izlet i ekskurziju.

"Pre nekoliko dana u medijima je bila informacija da će biti opšti sastanak. Ja očekujem da to bude bar ta zgrada, bar svi drugi razredi... Mi smo juče imali sastanak, za koji smo ličnim kanalima čuli da će biti održan, kao i u medijima. Nije bilo zvaničnog poziva", ističe Šoškić.

Roditelji se plaše da bi situacija mogla da se ponovi i tražiće promenu pravilnika škole.

Nastavnici su do 2005. godine bili u obavezi da dva puta godišnje odlaze na sistematske preglede, kada je to ukinuto, najverovatnije iz materijalnih razloga, kaže za B92 načelnik prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

"Verovatno neko plaća te preglede, verovatno je to na lokalnoj samoupravi i da je bilo na toj relaciji problema, jer to neko mora da plati. Mislim da nema nikakvog opravdanja zašto je to prestalo i mislim da bi svi zaposleni morali da proveravaju svoje zdravlje, pre svega zbog njih samih, a onda i zbog svih ostalih", kaže on.

Tmušić dodaje da je direktorima škola ostavljeno da u svakom trenutku mogu da pošalju profesora na proveru psihofizičke sposobnosti za rad sa decom, ali samo onda kada direktor od stručne službe dobije podatke da postoje problemi.
 
Natrag
Top