Tržište automobila još ne pokazuje oporavak

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Intervju Đovani de Filipis, „Fijat“


Tržište automobila još ne pokazuje oporavak





Izvor: Blic Aleksandar Pijevac | 25. 03. 2011. - 00:02h | Foto: M.Metlaš

KRAGUJEVAC - Cilj nam je da zadržimo lidersku poziciju na srpskom tržištu, na kojoj se nalazimo u poslednje dve godine. Sve zasluge za uspeh u Srbiji pripisuju se fantastičnom modelu „punto klasik“ koji proizvodimo u Kragujevcu za domaće tržište, ali ga i, naravno, izvozimo, najviše u države severne Afrike - kaže u razgovoru za „Blic” Đovani de Filipis, generalni direktor „Fijat automobili Srbija“.

128500_1101-mikelis-fiat-foto-m-metlas_f.jpg

Puno premijera na Sajmu: Đovani de Filips



Putovanje_Blic_Ekonomija_468x60.swf
site=yublicrs&targetsite=yublicrs&AdSize=468x60&PagePos=1&subcat=ekonomija


  • Da li ste zadovolji postignutim rezultatima?
- Prošlu i 2009. godinu smo završili sa oko 15.000 prodatih automobila. Mislimo da je to realan i dostižan cilj i za 2011. Srpsko tržište je stabilno, ali ne pokazuje znake da će se prodaja poboljšati. Svi nestrpljivo čekamo na oporavak tržišta. Primetili smo da u pojedinim evropskim državama polako dolazi do buđenja, međutim to još nije dovoljno da se zaključi da je kriza prošlost.


  • Kakva je budućnost „punta klasika“, koji je postao nacionalni automobil u Srbiji?

- Budućnost? Veoma je jednostavna - proizvodićemo ga dok god ga ljudi budu tražili. Danas govorimo o „punto klasiku“ kao najprodavanijem automobilu u Srbiji koji će, nadamo se, još dugo i ostati na prvoj poziciji. Procene su da će se „punto klasik“ proizvoditi i prodavati do kraja 2013.


  • Dosta se priča o novom „Fijatovom“ modelu koji će se od drugog kvartala naredne godine proizvoditi u Kragujevcu.

- Da, znam da sve u Srbiji zanimaju detalji o novom automobilu, ali plašim se da ne mogu da kažem više od onoga što se već zna. Glavno je da svi u „Fijatu“ dosta očekuju od tog modela. Ali, za sve ostalo moraćete da budete strpljivi. U pitanju je ozbiljan projekat koji traži posvećenost. Proizvodiće se model sa pet i sedam sedišta za sva zainteresovana tržišta. Biće to globalan automobil.


  • Kako komentarišete sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i generalnog direktora „Fijata“ Serđa Markionea, koji su najavili da će na novom modelu u Kragujevcu raditi 2.500 radnika?

- Vlada Srbije je naš partner s kojim imamo odličan odnos. Programi i razvoj idu planiranim rokom, što ste mogli i da čujete od predsednika Tadića i generalnog direktora Markionea. Obe strane poštuju svoja zaduženja i važno je da nema kašnjenja. Kao što sam i rekao, strpljenje i poverenje su važni faktori u svakom razvoju. Budite sigurni i da drugi svetski proizvođači neće otkriti svoje tajne pre vremena.


  • Osim proizvodnje, važni su i kupci u Srbiji. Planirate li tu neka poboljšanja?

- Naš veliki cilj je i da proširimo servisnu i dilersku mrežu i da uslugu podignemo na najviši mogući nivo. Potrudićemo se i da što bolje ponovo predstavimo brendove kao što su „alfa romeo“ i „džip“ koji su poznati u Srbiji, ali se ne nalaze na mestu koje zaslužuju.

Otvorićemo i nove prodajno-servisne centre, prvo u Beogradu i Novom Sadu, a zatim i širom Srbije. To su možda bile i naše najslabije tačke.U pojedinim evropskim državama polako dolazi do buđenja, međutim, to još nije dovoljno da se zaključi da je kriza prošlost

„Fijat 500”

Šta će posetioci moći da vide na „Fijatovom“ štandu?
- Predstavićemo model „fijat 500“, koji ćemo posetiocima ponuditi sa novim, „tvin er“ motorom. U pitanju je jedan od najekonomičnijih motora, sa prosečnom potrošnjom od oko četiri litara i niskom emisijom štetnih gasova. „Jato dajnamiks“, renomirana konsultantska i istraživačka kuća u auto-industriji, proglasila je „Fijat“ već četvrtu godinu zaredom brendom sa najmanjom emisijom ugljen-dioksida u Evropi. Recimo i da je prosečna emisija CO2 svih naših modela već sada niža od rigoroznih EU standarda koji će na snagu stupiti 2015.
 
Natrag
Top