Trovanje pečurkama u Valjevu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Trovanje pečurkama u Valjevu[/h]




Valjevo -- U Valjevu su se još četiri osobe otrovale pečurkama, potvrđeno je na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice tako da se broj otrovanih od maja povećao na 11.


zelena-pupavka.jpg



Kako je agenciji Beta rekla načelnica tog odeljenja Snežana Arsenijević, svi pacijenti su se otrovali "zemljastom cepačom" misleći da jedu "voćarke".
"Od četvoro novotrovanih, dva muškarca su bila u ozbiljnoj situaciji zbog čega su 24, odnosno 48 sati proveli na Odeljenju intenzivne nege", kazala je Arsenijević i dodala da je njihovo zdravstveno stanje sada stabilno.
Ilustrujući nedovoljno znanje berača jestivih gljiva, Arsenijević navodi da joj je supruga jednog od otrovanih pacijenata kazala da su pečurke "brali u voćnjaku, a ne u šumi" jer su smatrali da u voćnjacima ne rastu otrovne gljive.

"Cepače" su veoma opasne zbog velike količine otrova "muskarina", koji sadrže. Doktorka Arsenijević kaže da je ta vrsta otrovih pečurki veoma opasna jer može da dovede do prestanka disanja i poremečaja rada srca.

U valjevskoj bolnici su 2012. godine imali nekoliko slučajeva trovanja pečurkama. Najgora je bila 2009. kada se u valjevskom kraju pečurkama otrovalo 25 osoba od kojih su umrle dve žene i muškarac.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top