Šta je novo?

Tri neprijatna problema koje izazivaju krajnici

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.329
Tri neprijatna problema koje izazivaju krajnici
Krajnici su deo limfnog sistema i pomažu telu u odbrani protiv infekcija. Krajnici su prva linija odbrane od mikroorganizama prisutnih u vazduhu i drugih štetnih materija, ali ponekad i ove loptice, smeštene u grlu, mogu da se upale i izazovu zdravstvene probleme, a ova tri su najčešća.

IZVOR: B92

92270559558511e2946e76093823199_v4%20big.jpg

Foto: Thinkstock
1. Loš zadah
Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, polovina svetske populacije pati od lošeg zadaha. Devedeset odsto slučajeva izazvano je problemima u samoj usnoj šupljini, poput loše oralne higijene ili protoka nosnog sekreta, ali loš zadah može biti i posledica nakupljenih kamenaca na krajnicima koji se stvaraju kada se ti klasteri u krajnicima pretvore u kalcijum.

Krajnici su puni uglova i pukotina u kojima se skupljaju bakterije, mrtve ćelije i sluz. Iz tih tvari zatim nastaju bele formacije smeštene u džepićima krajnika. Te naslage često sadrže sumpor koji izaziva loš zadah. Rešenje? Dobra oralna higijena poput četkanja zubi dvaput dnevno i grgljanje antiseptikom može da pomogne u uklanjanju nakupljenih naslaga.

2. Bolno gutanje
U većini slučajeva kamenci na krajnicima su mali i ne uzrokuju nikakav osećaj nelagode. Međutim, ako su kamenci veći, to može da učini gutanje bolnim. Ako su kamenci tvrdi poput kamenje, osoba može da ima osećaj stranog premeta u telu i osećaj nelagode u grlu. Kada guta, osoba može imati osećaj kao da u grlu ima iglu.

Osećate li bol pri gutanju, a niste alergični i nemate neki virus ili streptokoke, krivac za bol možda su veliki kamenci na krajnicima. Kamence možete da probate da oterate redovnim grgljanjem slane vode ili čak kašljanjem. Međutim, ako je reč o većim kamencima, verovatno bi trebalo da se konsultujete s otorinolaringologom o laserskom uklanjanju kamenca.

3. Hrkanje
Povećani krajnici mogu biti uzrok hrkanja. To se događa jer, povećanih krajnika, vazduh ne može normalno da protiče kroz disajne puteve. Hrkanje može biti iritantno, ali zapravo nije štetno, osim ako nije praćeno apnejom u snu kada telo tokom spavanja dobija manje kiseonika zbog pauza u disanju i blokade disajnih puteva.

Povećani krajnici češće su uzrok hrkanja kod dece, a četvorica među 100 sredovečnih muškaraca i dve među 100 sredovečnih žena pate od apneje u snu, koja je izazvana povećanim krajnicima. Krajnici se mogu povećati usled nekih urođenih zdravstvenih stanja, hroničnih infekcija i drugih faktora. Ukoliko je stanje ozbiljno, lekar može da predloži vađenje krajnika.
 
Top