Tri mosta na Dunavu do 2021. godine

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Tri mosta na Dunavu do 2021. godine

Danas 30.08.2010 09:13



Na toku Dunava kroz Srbiju u dužini od 588 kilometara, postoji 13 mostova, koji spadaju u najznačajnije infrastrukturne objekte u našoj zemlji, a do 2021. godine u planu je izgradnja još tri mosta u Beogradu. Prema Generalnom urbanističkom planu do 2021. godine, u beogradskom ataru je planirana gradnja ukupno tri mosta - jedan je Borča - Zemun, drugi je u zoni Rospi ćuprija - Ada huja i treći u Vinči, koji bi bio sastavni deo obilaznice oko Beograda.

Pančevački most je jedini dunavski most, na teritoriji grada Beograda, preko koga dnevno pređe oko 60.000 vozila, izgrađen 1935. godine kao most kralja Petra drugog i tada ga je svečano otvorio knez -namesnik Pavle Karađorđević.Most danas ima po dve trake u oba pravca za drumski saobraćaj, a predviđen je i za dvosmerni železnički saobraćaj, ali trenutno na njemu postoji samo jedan železnički kolosek.
Cela dužina mosta sa betonskim vijaduktom iznosi 1526,4 metara, a glavna konstrukcija mosta duga je 1134,7 metara. U novije vreme, rekonstrukcija Pančevačkog mosta započeta je jula 2008. godine i radovi prve faze obuhvatali su skidanje rđe, zaštitu od korozije i farbanje. Na oko pet kilometara uzvodno od Pančevačkog, sledeće godine počeće izgradnja novog mosta od Zemuna do Borče, a 15. jula je položen kamen temeljac za taj infrastrukturni objekat.
Planirano je da gradnja mosta od Zemuna do Borče počne u aprilu iduće godine, a da se završi u proleće 2014. Most, čija je vrednost 170 miliona evra, će biti dug 1.507 metara sa pristupnim saobraćajnicama u dužini od oko 21,5 kilometara. Za njegovu izgradnju biće korišćen kredit od NR Kine, sa rokom otplate od 15 godina, periodom pocecka od tri godine i fiksnom kamatnom stopom od tri odsto godišnje. Ugovorom je definisano i učešće srpskih podizvođača od najmanje 45 odsto. Prvobitna cena je spuštena sa 320 na 170 miliona evra.
Most Zemun-Borča biće deo obilaznice oko Beograda i treba da poveže Zrenjaninski i Pančevački put, čime će se ostvariti bolja saobraćajna veza za više od pola miliona stanovnika opština Zemun, Palilula i Novi Beograd i omogućiti dalji privredni razvoj Beograda odnosno dela grada na levoj obali Dunava. Kako je ranije saopšteno, 85 odsto novca za izgradnju mosta biće obezbeđeno iz kredita kineske Eksim banke, dok će 15 procenata biti finansirano iz Nacionalnog investicionog plana, a troškove eksproprijacije i tehničkih priprema preuzeće Grad Beograd.
Planirane su tri faze radova, a u prvoj je predviđeno da se obave radovi od novog Novosadskog puta do Batajničkog puta, dok druga faza podrazumeva završetak radova na gradnji mosta preko Dunava i spajanje Batajničkog i Zrenjaninskog puta.
U trećoj fazi predviđeno je i spajanje Zrenjaninskog i Pančevačkog puta. Projekat podrazumeva i izgradnju osam manjih mostova i nekoliko petlji. Od druga dva pomenuta mosta za sada postoje konkretniji plan za izgradnju novog mosta na Dunavu kod Vinče. Postoje, kako navode stručnjaci, tri varijante tog železničko-drumskog mosta, koji bi trebalo da bude dugačak između 2.100 i 2.200 metara i širok najmanje 30 metara, a samo drumske trake biće široke po devet metara. Izgradnja bi trajala oko tri godine, a taj most imaće izuzetno važnu ulogu u prevozu roba, jer će skratiti prevoz i doprineti da se troškovi transporta smanje na više relacija, a njegova predračunska vrednost, bez pratećih saobraćajnica, je oko 100 miliona evra.
Konačna dužina mosta kod Vinče zavisiće i od rešenja saobraćajnice za deonicu pruge i puta od Belog Potoka ispod Avale, Bubanj Potoka i Vinče i dalje do Pančeva, Vršca i Rumunije, ili do Zrenjanina i Kikinde.





 
Natrag
Top