Šta je novo?

Trening snage idealan za žene

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.553
Trening snage idealan za žene

Redovnim vežbanjem oblikuje se telo i drastično smanjuje obim, čak i kada kilaža ostane ista

1_zpsd1711936.jpg


TRENING snage nije rezervisan samo za muškarce, sportiste, bodi-bildere, već se preporučuju svima koji žele da očuvaju zdravlje, vitalnost i atraktivan izgled. Posebno ženama, jer one češće imaju osteoporozu, naročito u periodu menopauze. Zašto su treninzi snage dobri za lepši pol za "Život plus" objašnjava personalni trener Miloš Purković:

- Trening snage jača mišiće, a što je važnije i skeletni sistem. Preporučuje se svima, posebno ženama jer više gube minerale i sklonije su osteoporozi. Predrasuda je da je to isključivo muški fah, jer doprinosi zdravlju, kondiciji i lepom fizičkom izgledu, što je cilj većine dama. Poboljšava metaboličke funkcije i smanjuje rizik od povreda.


* Da li vežbama snage mogu da se skinu suvišni kilogrami?


- Da, ali je najveći problem što žene imaju pogrešne predstave o vežbama. Misle da će im suviše ojačati ruke ili butine, a zapravo je suprotno. Vežbe snage ne samo da pomažu da izgledate bolje, već i da budete zdravije. Najveća greška je kada se akcenat stavi samo za određene grupe mišića, a dame uglavnom žele da oblikuju noge i zadnjicu, jer je muskulo-skeletni sistem vrlo složen i sve grupe mišića su povezane.

* Zašto se aerobne vežbe smatraju najefikasnijim za mršavljenje?
- Aerobni trening je vrlo važan i ima izuzetan efekat za oblikovanje tela, masti se brže troše, a proces prestaje onog trenutka kada se trening završi. Najbolji rezultati u mršavljenju postižu se treninzima snage, jer je fiziološki proces drugačiji. Angažuju se mišići i u naredna 24 časa, dok se regenerišu, masnoće se tope. Dakle, telo radi i posle treninga, a rezultati su dobro oblikovano telo, drastično smanjenje u obimu, čak i kada kilaža ostane ista.


* Koliko traje trening snage?


- Za svaku osobu pravi se poseban program vežbanja, koji odgovara telu i metabolizmu. Za dobre rezultate potrebno je maksimalno 75 minuta treniranja. Počinje zagrevanjem, aktivnim istezanjem, zatim se mišićni sistem prilagođava manjim težinama, sledi glavni trening, kada se rade serije vežbi za određene grupe mišića ili kružne serije za kompletno telo. U okviru toga izvode se vežbe snage, potom se desetak minuta brzo hoda ili trči na traci. Na kraju se preporučuje pasivno istezanje jer poboljšava fleksibilnost tela.


* Da li treba obavezno korigovati ishranu?


- Mnoge žene drže dijete koje im ne odgovaraju i veruju da će gladovanjem doći do vitkosti. Izuzetno je popularna proteinska dijeta, ali ona ne odgovara svima. Mora da se jede redovno i raznovrsno.


* Koliko je vremena potrebno da bi se videli rezultati?


- Već posle mesec dana vide se promene, ali u obzir moraju da se uzmu godine, životni ritam, stepen aktivnosti, navike... Zato bih damama preporučio treninge snage uz unos 1.000 do 1.500 mg magnezijuma dnevno, jer tako održavaju koštanu masu.


DVA KILOGRAMA MANJE, BUTINE MNOGO TANJE


- U PRAKSI sam imao klijentkinju koja je smršala samo dva kilograma, ali je zato skinula sedam santimetara u obimu struka i šest u butinama, što je dva konfekcijska broja manje.

Njena figura je potpuno drugačije izgledala, delovalo je da je smršala deset kilograma! Glavna prednost treninga snage je što radi na "kritičnim mestima", telo se bukvalno oblikuje onako kako želite - kaže Miloš Purković.

Izvor: Večernje novosti
 
Top