Treba li ograničiti cene goriva?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Treba li ograničiti cene goriva?
[/h] Izvor: B92


Beograd -- Vlada Srbije neće ograničavati marže prodavcima naftnih derivata jer, kako je saopšteno, za tim nema potrebe.

14000006784e66e48426f86479595151_640x360.jpg
Poslednje poskupljenje benzina i nafte izazvano je otežanim snabdevanjem rafinerija, zbog čega su skočile cene na svetskim berzama.

Vožnja automobilom odavno je postala luksuz, ali nakon poslednjih poskupljanja, vožnja po gradu je i više od luksuza. Nekada je za hiljadu dinara moglo da se dobije i više od 10 litara, a sada ni osam litara, zbog čega vozači imaju samo dve reči - skupo je.
U naftnim kompanijama kažu da su cene korigovane zbog otežanog snabdevanja izazvanog lošim vremenskim uslovima zbog čega je skočila cena derivata na svetskim berzama.

[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Jeftinije nego što bi moglo
Škundrić je ukazao i da bi cene goriva u Srbiji bile više za oko 12 dinara da su formirane po staroj formuli po kojoj je Vlada određivala maksimalne cene goriva, a da su formirane po mediteranskoj formuli gorivo bi bilo skuplje za oko šest dinara u odnosu na cene koje danas imamo, ocenivši da zbog toga nismo pogrešili kada smo liberalizovali tržište naftnih derivata.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Bezolovni benzin u Srbiji prodaje se već od 135 dinara za litru, dok evro dizel ne može da se nađe za manje od 140 dinara.

Nagli skok cena podstakao je pojedine ministre da najave mogućnost ograničavanja marži trgovcima naftnih derivata. Ipak, takav potez vlada sada neće povući.

Savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić kaže da će Vlada Srbije će preduzeti odgovarajuće mere samo ukoliko naftne kompanije koje posluju u Srbiji, prilikom formiranja cena goriva, izađu iz tržišnih okvira.

On je pozvao sve naftne kompanije, uključujući i Naftnu industriju Srbije, da vode računa o svojoj cenovnoj politici i da imaju u vidu ukupno ekonomsko i finansijsko stanje u Srbiji, standard građana i uticaj rasta cena goriva na funkcionisanje privrede.

[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Vlada nije razmatrala ograničenje marže na naftu
Premijer Mirko Cvetković kaže da Vlada Srbije nije razmatrala mogućnost ograničavanja marže na naftne derivate i dodao da je to pitanje vrlo složeno. "U pitanju su i naše međunarodne obaveze o slobodnom tržištu", rekao je premijer. Podsetimo, ministar infrasrtrukture i energetike Milutin Mrkonjić je juče rekao da se Vlada Srbije priprema da ograniči cene nafte i naftnih prerađevina, ograničavanjem marže, kao što je to učinila sa cenama osnovnih životnih namirnica.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
"Ukoliko se izađe iz normalnih tržisnih okvira moja sugestija premijeru Srbije će biti da se određenim merama stvari sankcionišu i dovedu u normalne okvire", rekao je Škundrić i naglasio da za sada nije došlo do narušavanja normalnog tržišnog poslovanja i poremećaja na tržištu.

"Ne možemo tražiti od naftnih kompanija da formiraju svoje cene goriva ne vodeći računa o cenama sirove nafte na tržištu odakle nabavljaju naftu i ne možemo tražiti da ne vode računa o ceni prerade", naglasio je on.

Naftaši poručuju da ukoliko država ograniči marže, onda bi trebalo da smanji i svoje dažbine jer su državna zahvatanja i do 52 odsto. Obe strane su međutim saglasne da je u Srbiji najjeftiniji.

Cene u Srbiji nisu najviše u regionu i ovog trenutka samo Bugarska i Rumunija imaju niže cene naftnih derivata od Srbije, kaže Škundrić i dodaje da su zahvatanja države kroz akcize, kao i marže kompanija u proseku u regionu.

[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Atanacković: Država nek smanji akcize
Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković kaže da bi ograničavanje marži na gorivo bilo udar na male prodavce i da bi izazvalo gašenje benzinskih pumpi. "Ako se želi da se učini stanovištvu i privredi da ne divljaju cene goriva, onda bi država mogla da smanji svoj uticaj, odnosno akcizu u iznosu u kojem se povećava nabavna cena", rekao je on.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
I Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije dodaje da su "prosečne marže u Srbiji, kao i maloprodajne cene, niže nego u regionu. Sa sigurnošću mogu da tvrdim da nijedna kompanija ne ostvaruje ekstra dobit od ovih cena".

Oni navode da se Srbija, kada se uporede cene goriva bez fiskalnih zahvatanja, nalazi na sredini liste zemlja u regionu, odnosno da su maloprodajne cene derivata nafte u Srbiji ispod prosečnih u regionu i u Evropskoj uniji.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije kaže da se potrošači mogu bolje zašititi od poskupljenja uspostavljanjem zdrave tržišne konkurencije nego administriranjem cena.

"Naftni derivati u Srbiji bi bili jeftiniji da se period slobodnog formiranja cena tih proizvoda nije poklopio sa rastom cene nafte i derivata nafte u regionu i da u tri navrata nisu povećavane akcize", navode oni.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Gorivo će biti sve skuplje










Izvor:
Blic.rs







Država zbog visokih cena goriva za sada samo verbalno preti naftašima, jer još nema ozbiljnih potvrda da će biti ograničene marže na naftne derivate. I ako bi ova odluka bila doneta, to bi samo jednokratno uticalo na maloprodajne cene jer njih sada diktiraju svetska tržišta, na kojima vrednost nafte raste. Ali ponovno vraćanje na sistem određivanja maksimalnih cena, prema nekim mišljenjima, možda bi dalo rezultata.



216373_0804-benzinska-pumpa02foto-a-dimitrijevic-xxx_f.jpg



Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture i energetike, najavio je preksinoć da će država ograničiti marže slično onome kako je to učinila s hranom. Međutim, juče niko od nadležnih u ovom i u Ministarstvu trgovine nije imao komentar niti se Mrkonjić javljao na telefon da pojasni svoju izjavu koju ni premijer nije potvrdio.

Oglasio se samo ministar energetike i trenutno savetnik premijera za energetiku, rekavši da je poslednje poskupljenje goriva, od nekoliko dinara, izazvano objektivnim okolnostima i tržišnim kretanjima.

- Sugerisao bih kompanijama da vode računa o cenovnoj politici jer su prošle godine imale odlične rezultate i ne bi trebalo da teže da ih još poboljšavaju na račun građana.
Kada određuju cene, trebalo bi da imaju u vidu i posledice po inflaciju i privredni rast - naveo je Škundrić.

On je istakao da je intervencija države potrebna u situacijama kada se jave poremećaji na tržištu, što sada nije slučaj. On je rekao da ne želi da konfrontira svoje mišljenje s Mrkonjićevim stavom.

- Nisam član Vlade i ne mogu da kažem šta ona planira. Možda Mrkonjić ima mogućnosti da nešto uradi - rekao je savetnik premijera Škundrić, a prema saznanjima „Blica“, neprijatno iznenađeni Mrkonjićevom najavom bili su još neki ministri u Vladi.

 
Natrag
Top