Treba li nam rafinerija u Smederevu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Treba li nam rafinerija u Smederevu
[/h] Izvor: Tanjug

Smederevo -- Na sednici Skupštine grada Smedereva odbornici će se izjašnjavati o izgradnji rafinerije u ovom gradu oko koje lome koplja vlast i opozicija.

1681162634efcb01dafcbf974408975_640x360.jpg
Skupština grada Smedereva donela je pre dve godine Odluku o davanju u dugoročni zakup na 99 godina tog zemljišta u državnoj svojini.
Članovi Gradskog veća, sa deset glasova za i jednim uzdržanim, saglasili su se sa tekstom ugovora o zakupu neizgrađenog i neuređenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni u Smederevu radi izgradnje rafinerije.
Gradonačelnik Smedereva, Predrag Umičević, ranije je rekao da, po mišljenju Ministarstva za planiranje, izgradnju i zaštitu životne sredine i nadležnog pravobranilaštva, ovaj dokument predstavlja valjan posao za lokalnu samoupravu, ne samo u pogledu pravnoj ispravnosti, već i u svih ekonomskih koristi koje slede građanima Smedereva.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Predstavnik kompanije Komiko Oil Radomir Radivojević kaže da bi radovi na izgradnji rafinerije u tom gradu mogli da počnu već u martu. On smatra da je pokretanje jednog ovakvog projekta bitno za celokupnu srpsku privredu, jer, kako je rekao, nije kriza samo ovde nego u celom svetu. “Iako su krizna vremena, finansijski i tehnički sve je obezbeđeno i rafinerija bi trebalo da bude gotova u roku od 36 meseci, kako je i predviđeno", kazao je Radivojević.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Umičević smatra je tekst ugovora obuhvatio sve pogodnosti koje će dobiti lokalna samouprava, zakupnine od 652 miliona dinara, "eksplicitno naglašena 542 nova radna mesta, kao i definisanja aspekata životne sredine, uz sve ostale benefite na koje je pristao investitor”.

Građevinsko zemljište, ukoliko dobije “zeleno svetlo“ odbornika, biće dato u zakup kompaniji Komiko Oil, radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih proizvoda.

Komiko Oil je ćerka-kompanija u Srbiji konzorcijuma Komiko overzis osnovanog 2006. sa sedištem u Amsterdamu. Konzorcijum čcine tri američke firme koje učestvuju u finansiranju projekata u naftnoj industriji.

Firma “Brajan Meri" bi, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, finansirala izgradnju smederevske rafinerije. “Bejzik ekvipment" proizvodi opremu za naftnu industriju, a Globalgas poseduje naftne bušotine u Nigeriji.

Ove firme su se udružile zbog zajedničkog ulaganja u izgradnju rafinerije na prostoru Balkana, a smatraju da bi Smederevo bila najidealnija lokacija za planirani projekat zbog geostrateškog položaja i izlaska na Dunav.

 
Natrag
Top