PROBUDITE SE LJUDI
Gospod Isus Hristos je jednom prilikom govoreci o znacima kraja istorije sveta i njegovog drugog dolaska u slavi - izgovorio sledece reci "Tako i vi kad vidite ovo da se zbiva, znajte da je blizu carstvo Božije" ( jevandjelje po Luki 21. 31 ).
Mi danas zivimo u vremenu koje biblija opisuje kao vreme posletka, u kome se svakodnevno naocigled celog sveta odigravaju poslednji dogadjaji svetske istorije - koji upravo predstavljaju ispunjenje znakova opisanih u bibliji, koji prethode kraju istorije sveta i Hristovom drugom dolasku u slavi.
Oni koji studiozno proucavaju biblijska prorocanstva koja govore o kraju, posebno ona iz knjige proroka Danila, Otkrivenja Jovanovog, i Isusovog eshatoloskog govora zapisanog u Jevandjelju po Mateju 24 poglavlju u kome je ukazao na znake kraja i svog drugog dolaska u slavi - ne mogu a da ne vide da su se vecina ovih prorocanstava i znakova u velikoj meri vec ispunili.
Ako pogledamo samo poslednju deceniju - videcemo kontinuirane dogadjaje u vidu sve ucestalijih i razornijih prirodnih katastrofa na raznim krajevima planete zemlje, zemljotresa, poplava, pozara izazvanih ekstremno visokim temeraturama, i slicno.
Poslednji od ovih dogadjaja je skorasnji zemljotres u Italiji, koji se osetio u sloveniji, Hrvatskoj, i Bosni.
Svet danas svakodnevno u kontinuitetu sa ovim pomenutim dogadjajima pogadjaju i druge katastrofe, od kojih je pandemija Korona virusa koja je 2020 godine zadesila covecanstvo, i do danas odnela na hiljade ljudskih zivota.
A odmah zatim kao po nekom planski kreiranom redosledu - ove 2022 godine odpoceo veliki ratni sukob izmedju Rusije i Ukraine, koji preti da preraste u globalni svetski rat, i to nuklearnim oruzjem za masovno unistenje, koje bi ako se upotrebi dovelo do katastrofalnih posledica po covecanstvo, i zivot na planeti zemlji.
Medjutim, ono sto je najveca tragedija ovog poslednjeg vremena u kome zivimo - to je duhovna smrt covecanstva, na sta je ukazao i sam Gospod Isus Hristos kada je rekao opisujuci znake posletka " I što će se bezakonje umnožiti, ohladneće ljubav mnogih" ( jevandjelje po Mateju 24. 12 ).
Covecanstvo je ovim pomenutim porastom bezakonja i zahladjenjem ljubavi o kojima Isus govori - stvorilo globalnu klimu u kojoj su zivotinjski principi grabljenja u cilju zadovoljenja cisto telesnih zelja i poriva, kao i sebicnost i egoizam, pohlepa i mrznja coveka prema coveku - zauzeli prvo mesto u covekovom zivotu, i postali osnovni pokretaci svih ljudskih misli i dela.
Govoreci o onima koji se formalno nazivaju Hristovim imenom, i medju njima je zavladalo jedno opste lose duhovno stanje - koje preti da ih odvuce u ponor bez dna, stanje koje biblija opisuje kao "duhovna mlakost" u kojoj ovi takozvani Hriscani zive zivotom jedne bezbrizne lagodne uljuljkanosti, praktikujuci pritom religiju prazne forme i legalizma - koji iskljucuju bilo kakvu istinsku zrtvu, i principe pravog biblijskog predanja i posvecenja.
Ovakvo stanje Isus verni i istiniti svedok upravo opisuje u poruci Laodikejskoj crkvi zapisanoj u otkrivenju Jovanovom 3 poglavlju "I anđelu laodikijske crkve napiši: Tako govori Amin, Svedok Verni i Istiniti, Početak stvorenja Božijeg:
Znam tvoja dela da nisi ni studen ni vruć.
O da si studen ili vruć!
Tako, budući mlak, i nisi ni studen ni vruć, izbljuvaću te iz usta svojih.
Jer govoriš: Bogat sam, i obogatio sam se, i ništa ne potrebujem; a ne znaš da si ti nesrećan, i nevoljan, i siromah, i slep, i go" ( otkrivenje Jovanovo 3. 14 - 17 ).
To je stanje koje je Isus na drugom mestu opisao i recima "A on odgovarajući reče im: dobro je prorokovao Isaija za vas licemjere, kao što je pisano: ovi ljudi usnama me poštuju, a srce njihovo daleko stoji od mene" ( jevandjelje po Marku 7. 6 ).
Ono se moze opisati i kao stanje opsteg neznanja o sustinskim istinama spasenja, i o tome sta je prava priroda vere, predanja, i posvecenja, i kako se oni iskustveno ostvaruju.
Najvecu odgovornost zbog ovakvog loseg stanja nose oni koji se danas nazivaju propovednicima i uciteljima Bozje crkve, kojima su upravo upucene sledece biblijske reci "Izgibe moj narod, jer je bez znanja; kad si ti odbacio znanje, i ja ću tebe odbaciti da mi ne vršiš službe svešteničke; kad si zaboravio Boga svog, i ja ću zaboraviti sinove tvoje.
Što se više množiše, to mi više grešiše; slavu njihovu pretvoriću u sramotu.
Od greha naroda mog hrane se, i lakome se na bezakonje njihovo.
Zato će biti svešteniku kao narodu; pohodiću ga za puteve njegove i platiću mu za dela njegova" ( knjiga proroka Osije 4. 6 - 9 ).
U odnosu na sve ove gore opisane znakove posletka koji se danas pokazuju na planeti zemlji u svetskim okvirima, svako od nas treba da se licno zapita - kakvi su moja vera i posvecenje u ovom trenutku, i sta Bog trazi od mene da uradim kako bih zauzeo vise stanoviste, i postigao visi nivo predanja i posvecenja, i spreman docekao kraj istorije sveta i Hristov drugi dolazak u slavi.
Kao pripadnici Bozjeg naroda zapitajmo se - da li je nasa sluzba Bogu potpuna, da li su nase molitve iskrene, i da li one cine da putem njih primamo svakotrenutacno izlivanje sile Svetog Duha - koji iz trenutka u trenutak zeli putem posvecenja da obnovi nasu palu gresnu prirodu, i stvori od nas i u nama jednog novog savrsenog coveka, koji ce uzrasti u veri i posvecenju u visini mere rasta Hristova.
Bog zeljno ocekuje od nas da se probudimo, i da dopustimo da nas obasja svetlost njegove slave koja dopire iz Svetinje gde Hristos rasirenih ruku posreduje za nas pred Ocem zaslugama svoje prolivene krvi na krstu, kako bi mi primajuci tu svetlost potom je dalje prenosili svetu koji umire u tami greha, i kako bi i svet spoznao svoga Gospoda i njegovu milost i ljubav, i obratio se celim srcem Bogu.
Kraj je vrlo blizu, da li smo svesni toga.
Molimo se Gospodu da nam da tu svest ako je nemamo, i veru da u ovim poslednjim danima potrazimo utociste u njemu.
Jer covekova jedina sigurnost i pribeziste u svetu koji ide ka kraju je u Bogu, jer Bozja rec kaze "I svet prolazi i zelja njegova, a koji tvori volju Bozju ostaje doveka ( 1 poslanica Jovanova 2. 17 ).
Amin!