Traktore niko neće

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=2]Traktore niko neće[/h]

Novosti


Nerešen status najvećih proizvođača poljoprivrednih mašina u Srbiji. Taj problem ima i IMT, IMR i “Majevica poljoopreme” iz Bačke Palanke

eko-traktori_310x186.jpg


SRPSKI traktor ima i potencijal i ponudu od stranih kupaca, ali su mu skoro sva vrata - zatvorena. Od 155 miliona dolara razmene mašina za poljoprivredu Srbije sa svetom, tokom devet meseci ove godine, izvoz je bio vredan samo 28 miliona, a uvoz čak 127 miliona dolara.

Prema rečima Ljubiše Obradovića, sekretara Udruženja za metalnu i elektroindustriju Privredne komore Srbije, spoljnotrgovinski deficit iznosio je 98,7 miliona dolara, što je za oko 66 odsto više nego u istom periodu lane.


Najveći problem je nerešeni status velikih kuća, koji nisu privatizovani. Taj problem ima i Industrija mašina i traktora, Industrija motora Rakovica i “Majevica poljoopreme” iz Bačke Palanke, koji su u restrukturiranju.

- Srpski proizvođači izvoze samo na osnovu svog renomea i činjenice da uvek ispunjavaju svoje ugovorene obaveze - kaže direktor IMT Slobodan Petrović. - Tako, međutim, nije moguće trgovati na daljim tržištima. Za izvozne poslove neophodno je obezbediti potrebne garancije, što zahteva rešen status preduzeća kako bi ona mogla da traže i dobiju bankarske garancije.

Generalni direktor IMR Zoran Radosavljević rekao je da ova firma upravo zato što nije mogla da obezbedi garancije, nije mogla da realizuje ugovoreni posao vredan 160 miliona evra sa Etiopijom, kojim je predviđena isporuka 3.000 traktora u narednih pet godina.












 
Natrag
Top