Šta je novo?
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
Trakcija


Trakcija dolazi od latinske riječi tractio. Naziva se još i ekstenzija. To je pasivna metoda kineziteraoije gdje se istežu određeni dijelovi tijela primjenom mehaničke sile. Trakcijom stvaramo osjećaj olakšanja u zglobovima. Istezanjem mišića, kralježnice, ligamenata povećava se prostor izmežu zglobova te samim time dolazi do relaksacije mišića, smanjen je pritisak na korijenove živaca.

Postoji više vrsta trakcija. Prema položaju tijela može biti vertikalna i horizintalna, prema mjestu nakojem se izvodi razlikujemo trakciju u vodi ili na suhom. Od ostalih trakcija tu so kontinuirana, interminentna, harmonična , progresivna, autotrakcija ( izvodi je sam pacijent ).


U terapiji se najviše koristimo interminentnom trakcijom lumbalne kralježnice koja se provodi na stolu, ritmičim istezanjem u kratkim vremenskim periodima. Odvajaju se zglobne površine, mobiliziraju se zglobovi te se relaksira vezivno tkivo, te rakcija vratne kralježnice. Prije primjene trakcije potrebno je izvesti trakcijski test. Ako se testom utvrdi da se bol smanjuje, terapija se nastavlja.


Rezultat koji ćemo postići ovisit će o nekoliko faktora kao: patologiji ( hernija, mišićni spazam ), dijelu kralježnice na koji dijelujemo, podnošljivosti i stanju pacijenta, vrsti trakcije koji ćemo primjeniti, veličini područja koja je u kontaktu sa podlogom te prirosi površine na koju se dio tijela naslanja.
Trakcijom možemo smanjiti mogući razvoj komplikacija kao i pritisak na krvne žile, bol...Trakciju najčešće primjenjujemo kod hernije, suženja intravertebralnih prosora, spondilolisteze, degenerativnih bolesti u početnoj fazi, diskogene boli, kompresivnih fraktura, hipomobilnost zglobova ( smanjena pokretljivost ), spazam.


Ne primjenjuje se kod pacijenata sa tumorom, infekcije, reumatoidni artritis, osteoporoza, bolesnici sa akutnim ozlijedama i autnim upalama, hipermobilnost zglobova, vaskularne promjene, fibroza lumbalne kralježnice, bolesnici sa temporomandibularnom disfunkcijom, ako se simptomi povećavaju prilikom primjene trakcije i dolazi do stvaranja pritiska.
 
Top