Tragedija na Kornatima: Pilot mislio da je vodenom bombom ubio vatrogasce

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Tragedija na Kornatima: Pilot mislio da je vodenom bombom ubio vatrogasce


Danas.hr 25.03.2011.

0039007.48.jpg
Na suđenju vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici svjedočio je, između ostalih, Mihovil Tomašević, mehaničar koji je upozorio da helikopter koji ide na Kornat nije osposobljen za spašavanje. Međutim, nisu ga poslušali.

Mihovil Tomašević, mehaničar u Divuljama, upozorio je nadređene da helikopter koji se šalje na Kornat nije osposobljen za spašavanje i da može ići samo u izvidnicu, no nisu ga poslušali već su svejedno poslali helikopter.

Na suđenju vatrogasnom zapovjedniku
Draženu Slavici Tomašević je rekao da se na helikopteru probušila guma kada je stigao na Kornat zajedno s vatrogascima. Nakon što se dogodila tragedija, istim su helikopterom spašavani ozlijeđeni vatrogasci.

Svjedočenje je započeo
Rafael Boban, pilot helikoptera Bell koji je bio prvi na terenu nakon dojave o nesreći.

Na zadarskom Županijskom sudu u petak je upravo svjedočenjem pilota nastavljeno suđenje vatrogasnom zapovjedniku osumnjičenom za smrt 12 vatrogasaca.


U helikopteru nije bilo mjesta za sve stradale

Na suđenju je svjedočio i pilot Stjepan Lesković koji je rekao kako je požar na Kornatu bio velik i težak za gašenje s avionom zbog čega je tražio pomoć. Dražen Slavica poslao ga je u Vodice, a nakon pet bacanja vratio se na Kornat. Kopilotkinja Antonela Marinov mu je preko veze rekla da izvlače žive i mrtve, a on se naježio.

''Pomislio sam da sam vodenom bombom pogodio ljude'', rekao je.


Svoje viđenje tragedije na Kornatu ispričala je i Antonela Marinov, kopilot. Rekla je da su očekivali jednog ili dva ozlijeđena vatrogasca, a kada su došli na mjesto događaja odmah je započela utrka s vremenom.


''Padao je mrak, nismo znali gdje s ozlijeđenim vatrogascima, u helikopteru nije bilo mjesta za sve'', prisjetila se. Dodala je kako ih u bolnici na Firulama nije dočekao liječnik, već su oni njega čekali jedno vrijeme, piše Dnevnik.hr.

 
Top