Imam Proxxon busilicu ,malu modelarsku ,jacine 100 W ,radi na 12-18 V ..2-5 A ...ali nemam trafo za nju osto sam gledao da kupim original ali mi je malo skupo .E sad ,bio sam kod prijatelja i on je stavio na svoj trafo od radio stanice ,koji ima mogucnost regulacije napona od 12 pa na vise volti i regulaciju amperaze ili snage ,I najbolji rezultati su na 16V ..i kod starta povuce oko 3A i dallje radi na 2 A .Medutim kada sam probao smanjiti broj okretaja potenciometrom na busilici ,nije reagirala ...??
Zatim sam posudio original punjac za Proxxon i prikopcao busilicu i normalno je radila ,,potenciometar smanjuje i povecava broj okretaja sa tim da se ne gubi snaga !!Na njihovim starnicama sam procitao da ti trafoi na izlazu daju "nestabilni napon",sta god to znacilo i da se radi toga moze dobiti ovaj povoljni omjer smanjenja okretaja i ne gubljenja snage .
Molio bih nekoga ako zna ,moze li se u kucnoj radinosti napraviti takav trafo ili prepraviti neki vec postojeci ?? Od auto-punjaca i PC napajanja ne vredi probano ,!!
Hvala unapred ..pozz
Zatim sam posudio original punjac za Proxxon i prikopcao busilicu i normalno je radila ,,potenciometar smanjuje i povecava broj okretaja sa tim da se ne gubi snaga !!Na njihovim starnicama sam procitao da ti trafoi na izlazu daju "nestabilni napon",sta god to znacilo i da se radi toga moze dobiti ovaj povoljni omjer smanjenja okretaja i ne gubljenja snage .
Molio bih nekoga ako zna ,moze li se u kucnoj radinosti napraviti takav trafo ili prepraviti neki vec postojeci ?? Od auto-punjaca i PC napajanja ne vredi probano ,!!
Hvala unapred ..pozz