„Toska“ pod svećama uz crkvena zvona, orgulјe i topove

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467

„Toska“ pod svećama uz crkvena zvona, orgulјe i topove: Beogradska filharmonija​

1677074095-pripreme-scene-750x500.jpg
Opera „Toska“, spektakl Beogradske filharmonije pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca, biće izvedena pod svećama na sceni Kolarca u petak, 24. februara od 19 časova.
Tri čina i 357 stranica jedne od najlepših operskih partitura, Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija pripremaju sa velikom strašću. Publiku očekuje scenska ekstravagancija i redak kuriozitet – režija Aleksandra Nikolića dočaraće atmosferu mračnog i opasnog Rima iz 1800. tako što će predstava biti osvetljena samo svećama. Galerije Kolarca postaju Rimska crkva Sant Andrea u prvom, palata Farneze u drugom i zamak Sant Anđelo u trećem činu.
1677074106-a.nikolic-i-g.felc_-1024x683.jpg
“Beogradska filharmonija ima moje ogromno poštovanje zbog svoje posvećenosti, brzine i želje da uči i napreduje. U rekordnom roku smo pripremili ovu krunu operske literature koja je novitet u repertoaru orkestra. “Toska” će biti spektakularni događaj, najpre jer je izvodi najbolji orkestar u zemlji, zatim zbog međunarodne podele uloga koja je prvorazredna, uz efektnu scenografiju koja će naterati publiku da tri čina prati bez daha, tako da uopšte nije čudno da je naša koncertna predstava potpuno rasprodata”, kaže šef-dirigent Gabrijel Felc.


Iako je radnja na prvi pogled skoncentrisana na ljubavnu priču Toske sa slikarom Kavaradosijem, dominantan je politički zaplet iz doba Napoleonove okupacije. Popularnost “Toske” leži u dramskom zapletu, snažnoj i upečatlјivoj muzici i velikom orkestarskom aparatu upotpunjenim crkvenim zvonima, orgulјama, ali i zvucima topova.


1677074101-MDJ0495-1024x683.jpg
Pored soprana Elizabet Tajge u ulozi Toske, tenora Eduarda Aladrena kao Marija Kavaradosija i baritona Mandle Mndebelea u ulozi barona Skarpije, tu su i Nikola Basta (Ćezare), Mihailo Šljivić (crkvenjak), Siniša Radin (Spoleta), Branislav Stankov (Šarone), Milan Obradović (stražar), Lenka Maksimović (pastir) kao i dva hora – meštoviti hor RTS-a i Kolibri.

U produkciji najekskluzivnijeg događaja koncertne sezone učestvuje više od 200 ljudi. Od scenografa, kostimografa, šminkera, frizera, inspicijenta, preko statista, garderobera i dekoratera, sve do vatrogasne brigade koja će biti prisutna prema protokolu o zaštitnim merama.
Izvor: NovaS
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467

Spektakl Beogradske filharmonije na Kolarcu: Stajaće ovacije za „Tosku​
1677314245-MDJ319836-copy-750x500.jpgBeogradska filharmonija priredila je nezapamćeni spektakl na Kolarcu, izvođenjem Pučinijeve opere „Toska“, sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom koji se krupnim slovima upisao u stogodišnju biografiju orkestra. Prvoklasnu međunarodnu podelu - soprana Elizabet Tajge, tenora Eduarda Aladrena i baritona Mandlu Mndebelea, uz mešoviti hor RTS-a i hor Kolibri, publika je nagradila desetominutnim stajaćim ovacijama sinoć na Kolarcu.


Otvoreni aplauzi čuli su se puno puta tokom tri čina remek-dela operske literature, pune trilerskih obrta i intenzivnih emocija. Režija Aleksandra Nikolića, uz scensku ekstravaganciju pod svećama, dočarala je tenziju i mračnu atmosferu opasnog Rima s početka 19. veka.

1677314249-MDJ319386-copy-1024x683.jpgPrvi put na ovakav način, Filharmonijsko izvođenje grandiozne opere u koncepciji maestralnog Gabrijela Felca, dopiralo je ne samo sa bine, već sa svih strana Kolarca, odnosno sa galerija, glavnog hola i hodnika.


Vrhunski glasovi i odlična gluma glavnih aktera – Elizabete Tajge u ulozi Toske, Eduarda Aladrena kao slikara Marija Kavaradosija i Mandle Mndebelea u ulozi ozloglašenog barona Skarpije, ubedljivo su doneli priču o ljubavi, strasti, požudi i mržnji ali i suprostavljenim stranama političkog sitema iz doba Napoleonove okupacije. Čuvene arije kao što su “Te deum”, “Vissi d’arte”, “E lucevan le stelle”, publiku su dovodile do suza, a efektnim rešenjima Kolarac je pretvoren u najuzbudljiviju opersku scenu.

Pored glavnih uloga, učešće su imali upečatljivi akteri poput Nikole Baste (Ćezare), Mihaila Šljivića (crkvenjak), Siniše Radina (Spoleta), Branislava Stankova (Šarone), Milana Obradovića (stražar) i najmlađe Lenke Maksimović u ulozi pastirice i anđela smrti.

Izvor: N1
 
Natrag
Top