Torte i kolači sa malinama i kupinama

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Maline sa piškotama

Maline sa piškotama



Potrebno je: pola kilograma malina, sto grama piškota, 80 grama šećera, 300 mililitara biljne pavlake i 30 mililitara maraskino likera.

Priprema: Maline oprati, ocediti (nekoliko odvojiti za dekoraciju), pa ih izmiksati sa likerom. Dodati ulupanu pavlaku i sve zajedno pažljivo izmešati. Piškote pažljivo izlomiti na manje komade. U četiri čaše sa stopom sipati deo krema, preko krema izlomljene piškote i na kraju ostatak krema. Ukrasiti celim malinama, dobro ohladiti i služiti.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pijana torta

Pijana torta

POTREBNO JE
100 g brašna, 3 kašičice praška za pecivo, 75 g šećera, 1 vanilin šećer, 3 jajeta, 2 kašike ulja, 1 kašika sirćeta ZA SIRUP 50 g šećera, 5 kašika vode, 3–4 kašike likera od malina

ZA FIL
500 g malina, 6 kašika sirupa od malina, 500 ml surutke, 75 g šećera u prahu, narendana kora 2 limuna, 3 kašike soka od limuna, 10 listića crvenog ili belog želatina, 200 ml slatke pavlake

ZA DEKORACIJU 250 ml slatke pavlake, učvršćivač za šlag, maline

9851_6_hf.jpg


PRIPREMA

Za testo pomešajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte šećer, vanilin šećer, jaja, ulje i sirće. Sve dobro umutite, preručite u obložen kalup za tortu prečnika 26 cm i pecite 15–20 minuta na 200 stepeni. Koru ostavite da se ohladi, a za to vreme prokuvajte šećer i vodu, pa umešajte liker od malina i tim sirupom pokvasite koru. Za fil malinama dodajte sirup od malina i 200 ml vode, pa promućkajte. Promešajte surutku, šećer u prahu, sok i koru limuna. Želatin potpite u hladnu vodu i zagrevajte ga dok se sasvim ne otopi. Ostavite da se prohladi, pomešajte s malo smese od surutke, a potom sve umešajte u smesu od surutke. Kada smesa počne da se steže, pomešajte je s umućenim šlagom. Oko kore stavite obruč, prvo rasporedite maline, pa preko sipajte smesu od surutke. Tortu stavite u frižider da se stegne, pa je ukrasite šlagom i malinama.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač sa malinama

Kolač sa malinama

1.jpg

Sastojci:
500 g keksa
1 kg malina
10 kašika šećera
1 dcl vode
2 pudinga od malina

100 g šlaga
2 dcl kisele pavlake
1 kesica želatina
5 kašika šećera
mleko


Piprema:

  • U posudu staviti maline posuti sa 10 kašika šećera, ostaviti da stane da maline puste sok. Izmešati 2 pudinga od malina sa 1 dcl vode, dodati u maline i kuvati dok se ne zgusne. Prohladiti i mlakim filovati.

  • Uzeti keks, umakati u mleko i poređati na tacnu (veličina kolača je 20x30), premazati filom od malina, opet red keksa natopljenog u mleku, pa fil i tako redom. Bude 3 reda keksa i 2 sloja fila. Odozgo da bude red keksa.

  • Želatin preliti sa 3 kašike vode i ostaviti da nabubri. Šlag umutiti sa decilitar ipo vode. Kiselu pavlaku i 5 kašika šećera izmešati varjačom da se šećer istopi. Skupa pomešati umućen šlag i kiselu pavlaku. Odstajali želatin rastopiti na blagoj vatri i dodati u prethodno umućenu masu od šlaga i kisele pavlake. Sve dobro umutiti mikserom, i staviti na filovani keks.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač sa malinama i pinjolama

Kolač sa malinama i pinjolama

2.jpg

Potrebno:

200 g brašna
200 g ovsenih pahuljica
250 g putera, sečen na kockice
150 g svetlog muskovado šećera
Rendana kora 1 limuna
100 g pinjola
250 g malina

Priprema:
U posudu sipati brašno, ovsene pahuljice i puter, i prstima praviti mrvice.
Dodati šećer, limunovu koru i 50 g pinjola, i sve promešati.
2/3 smese poredjati u pleh i blago pritisnuti. Preko staviti maline, i na kraju ostatak smese mestimično prekriti i sipati preostale pinjole.
Peći u rerni na 170oC oko 30-40 min.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
čokoladni mus s malinama

ČOKOLADNI MUS S MALINAMA

Izvor: SALE & PEPE, junski broj

213246COKO_MUS.jpg
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat sa malinama

Rolat sa malinama

ROLAT-SA-MALINAMA.jpg

Za 4 osobe – za rolat:3 jajeta, 60 g brašna, 60 g skrobnog brašna, 120 g šećera i kašičica suvog kvasca.
Za krem:150 g malina, 2 dl pudinga od vanile, 4 dl slatke pavlake i šećer u prahu.
Za preliv od malina:250 g malina i 50 g šećera.

Penasto umutite jaja, dodajte 90 g šećera, 3 kašike vode, brašno, skrobno brašno i kvasac i sve promešajte. Dobijenu masu sipajte u plitak, četvrtast pleh obložen kolačarskim papirom i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečeni rolat prebacite na vlažnu kuhinjsku krpu i pažljivo urolajte. Ostavite sa strane da se ohladi, pa ga nežno ispravite. Puding pripremite prema uputstvu na kesici i ostavite da se hladi. Za to vreme umutite šlag od slatke pavlake i preostalog šećera i pomešajte sa ohlađenim pudingom.
Dobijen krem sipajte preko ispravljenog rolata, odozgo rasporedite očišćene maline i rolat ponovo urolajte. Čuvajte najmanje 8 sati u zamrzivaču. U međuvremenu pomešajte preostale maline sa šećerom, kuvajte ih do vrenja uz stalno mešanje. Kada masa proključa sklonite s ringle, procedite i ostavite sa strane da se ohladi. Ohlađeni rolat pospite šećerom u prahu, isecite na kriške i servirajte sa prelivom od malina.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač sa belom čokoladom

Kolač sa belom čokoladom

v_620x0.jpg

Za 4 osobe – za testo: 300 g brašna, 170 g maslaca, 3 žumanca, 150 g šećera i na vrh noža soli.
Za fil:
300 g malina, 80 g bele čokolade, 3 žumanca, 50 g šećera, 1 dl mleka, 1,5 dl slatke pavlake, kesica vanilin šećera i 3 listića želatina.

Brašno sipajte na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje, u njega sipajte šećer, 150 g razmekšalog maslaca, žumanca, na vrh noža soli i snažno mesite da dobijete homogeno, glatko testo. Formirajte jufku, prekrijte je kuhinjskom krpom, ostavite da odstoji 30 minuta i istanjite. Istanjenim testom obložite dobro podmazan, okrugli plitki pleh. Odozgo sipajte šaku pasulja i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Za to vreme potopite listiće želatina u hladnu vodu. U drugu posudu sipajte mleko, dodajte vanilin šećer i kuvajte do vrenja. Kada mleko proključa, sklonite s ringle, dodajte penasto umućena žumanca sa šećerom, vratite na ringlu, smanjite temperaturu i mešajte dok se krem ne zgusne. Skinite s ringle, sačekajte da se krem sasvim ohladi, dodajte oceđene listiće želatina i čvrst šlag od slatke pavlake i pažljivo promešajte da se svi sastojci sjedine. U međuvremenu belu čokoladu otopite na pari. Pečenu koru izvadite iz rerne, uklonite zrna pasulja i preko kore sipajte otopljenu čokoladu. Odozgo rasporedite celu količinu očišćenih malina, pa preko njih sipajte pripremljen krem (malo ostavite sa strane za dekoraciju). Tortu čuvajte u frižideru minimum 60 minuta pre serviranja, ukrasite malinama i kremom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Brza troslojna torta

Brza troslojna torta

BRZA-TROSLOJNA-TORTA.jpg

Za 4 osobe: 3 okrugla gotova patišpanja za torte, 600 g malina, limun, 2 dl mleka, 4 listića želatina, 2,5 dl slatke pavlake, 100 g mladog kravljeg sira, kašika sirupa od malina, kašika likera po želji, 75 g šećera i šećer u prahu za posipanje.

Pomešajte sir sa šećerom i izmiksajte, dodajte šlag od slatke pavlake, pažljivo sjedinite i ostavite da odstoji 10 minuta u frižideru. Za to vreme izmiksajte maline, propasirajte ih kroz cediljku i dobijenu masu pomešajte sa ohlađenom smesom od sira i šlaga. Listiće želatina ostavite da odstoje 10 minuta u hladnoj vodi, ocedite, prelijte sokom od limuna i kuvajte uz stalno mešanje dok ne dobijete gustu, želatinastu masu. Pomešajte mleko sa sirupom od malina i likerom po želji i ovom mešavinom poprskajte sva tri diska patišpanja. Prvi disk premažite slojem krema od malina, poklopite drugim diskom, odozgo namažite novi sloj krema i poklopite trećim diskom. Ceo kolač prekrijte providnom folijom i čuvajte tri sata u frižideru. Pre serviranja površinu torte ukrasite preostalim malinama i pospite šećerom u prahu.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Neobičan kolač

Neobičan kolač

poslastice-NEOBICAN-KOLAC.jpg

Za 4 osobe: 300 g brašna, 2 kašike šećera, 3 žumanca, 120 g maslaca i 300 g malina.
Za krem: 100 g maslaca, 80 g šećera u prahu, 2 jajeta, 100 g mlevenih badema i kašika skrobnog brašna.

Pomešajte brašno, šećer i maslac i mesite dok ne dobijete rastresito testo. Dodajte žumanca, 2 kašike hladne vode i nastavite da mesite. Testo umotajte u aluminijumsku foliju i ostavite da odstoji 60 minuta u frižideru. Dve trećine ohlađenog testa istanjite oklagijom i njime obložite plitak okrugli kalup za torte (neka testo za prst prelazi ivicu kalupa) koji ste podmazali i posuli brašnom. Ostavite sa strane. Penasto umutite maslac sa šećerom i ne prestajući da mutite dodajte skrobno brašno, jedno po jedno jaje i kašiku po kašiku mlevenih badema. Sve dobro promešajte i dobijen krem sipajte preko testa u kalupu. Odozgo rasporedite oprane i osušene maline. Šaku malina ostavite sa strane. Preostalo testo istanjite i položite preko malina. Hladnom vodom ovlaš premažite testo koje prelazi preko ivica kalupa i spojite ga sa tek nanetim testom. Centar gornje kore isecite u obliku dužeg krsta, razdvojte testo, presavijte ga ka ivicama kalupa i hladnom vodom zalepite za donji sloj testa, tako da u sredini kolača dobijete veći pravougaoni otvor. Celu površinu kolača premažite žumancem koje ste malo razblažili s vodom i pecite 50 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Dok se peče, kolač možete prekriti listom aluminijumske folije da ne potamni previše. Pečeni kolač ohladite, izručite iz kalupa, ukrasite ostatkom malina, pospite šećerom u prahu i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rapsodija od malina

RAPSODIJA OD MALINA

1.jpg


POTREBNO JE

Za koru: 2 jaja, 2 kašike šećera i 2 kašike brašna
Za fil: 400 g slatke pavlake, 50 g prah šećera, 350 g malina


PRIPREMA

Ispecite tanku koru od navedenih sastojaka. Za fil umutite slatku pavlaku s prah šećerom, pa u to dodajte maline. Fil nanesite preko korice i stavite u zamrzivač. Držite je u zamrzivaču i iznesite neposredno pre služenja.
Tada je obilno premažite umućenom slatkom pavlakom i ukrasite po želji.


 
Natrag
Top