Torte i kolači sa malinama i kupinama

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lagane kocke sa malinama i ribizlama

LAGANE KOCKE SA MALINAMA I RIBIZLAMA

2.jpg

POTREBNO JE

4 jajeta, 3 kašike vruće vode, 125 g šećera, vanilin šećer, 125 g brašna, 25 g skrobnog brašna, kašičica praška za pecivo, 2–3 kašike marmelade od ribizle ili malina
ZA FIL 250 ml slatke pavlake, 500 ml kiselog mleka, 100 ml vode, kesica fila za torte od vanile, 125 g pirea od malina, 2 kašike likera od ribizle
ZA II FIL 125 g malina, 125 g ribizle
ZA PRELIV 1 preliv za torte, 50 ml sirupa od malina, 200 ml vode

PRIPREMA

Za testo penasto umutite jaja i vruću vodu, uspite šećer i vanilin šećer i brašno pomešano sa skrobnim brašnom i praškom za pecivo. Masu sipajte u pleh dimenzija 30x40 cm obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 12 minuta. Koru odvojte pomoću noža od ivice pleha, pa prevrnite na pek papir posut kristal šećerom. Pek papir iz pleha premažite hladnom vodom i pažljivo ga, ali brzo, povucite s kore i ostavite da se ohladi. Ohlađenu koru prepolovite i polovinu premažite marmeladom. Za fil promešajte kiselo mleko i vodu. Umešajte mešavinu za krem za tortu prema uputstvu na kesici, a zatim pomešajte s umućenom slatkom pavlakom. Izdvojte četvrtinu krema i stavite u špric, a ostatak pomešajte s pireom od malina i likerom. Filom premažite koru koju ste premazali marmeladom, pa je prekrijte drugom polovinom. Smesu iz šprica istisnite u dijagonalne linije, s razmakom po 3 cm i kolač ostavite oko dva sata na hladnom mestu. Pre posluženja između linije složite maline i ribizle. Preko voća sipajte preliv pripremljen po uputstvu.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Poslastica s malinama

Poslastica s malinama

19-vel-slatkis-s-malinama_620x0.jpg


Za 4 osobe:
600 g malina, 3 jaja, 50 g maslaca, 2 dl mleka, 2 dl slatke pavlake, 100 g šećera u prahu, 80 g mlevenih badema, 40 g brašna, pola kašičice vanilin šećera i kašika šećera.

Četiri manje, četvrtaste, vatrostalne posude premažite maslacem i po dnu svake od njih sipajte kašičicu šećera. Maline operite, raširite ih na upijajući papir da se osuše i rasporedite ih u sve četiri posude. Jaja penasto umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, dodajte mlevene bademe i brašno, nastavite da mutite još minut-dva, dodajte mleko, slatku pavlaku i smlačen, prethodno otopljen maslac. Promešajte da dobijete glatku, gustu masu i sipajte preko malina. Pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ovaj slatkiš servirajte mlak i posut šećerom u prahu.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač sa karamelom i kupinama

Kolač sa karamelom i kupinama

1.jpg

Sastojci za koru:
6 jaja
2 kašike ulja
12 kašika šećera
4 kašike mlake vode
12 kašike brašna
1 kesica praška za pecivo


Sastojci za fil:
1 l vode
500 gr kupina
300 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
2 kesice pudinga sa ukusom karamele
3 kašike želea
3 kašike griza


Dekoracija:
200 gr šlaga

Priprema:
U dublju posudu pomešati jaja i šećer pa mutiti dok se ne dobije čvrsta masa. Dodati ulje, prašak za pecivo, mlaku vodu i brašno. Sve dobro sjediniti i peći u podmazanom i brašnom posutom plehu srednje veličine na 200 stepeni dok kora ne porumeni.
Sastaviti šećer, vanilin šećer, kupine i vodu pa staviti na šporet da se kuva kako bi se šećer istopio. Puding i želea rastvoriti sa malo vode pa sipati u kipuću vodu sa kupinama. Dodati griz i mešati da se sve lepo skuva i postane gusto. Skuvani fil ohladiti da bude mlak i preliti preko kore pa staviti u frižider da se skroz ohladi. Ceo kolač premazati sa umućenim šlagom.

Izvor: Torteikolaci.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
MALINADA
1_zps0aa9dc1c.jpg


POTREBNO:
ZA KORU:
100 g jafa keksa, 50 g keksa sa kakaoom, 50 g mlevenih oraha, 100 g margarina.

ZA FIL:
500 g krem sira, 2 dl slatke pavlake, 50 g bele čokolade, 50 g šećera u prahu, 2 vanilin šećera, 10 g želatina, maline

PRIPREMA:
Sastojke za podlogu samleti i sjediniti. Dodati maslac i zamešati smesu koju potom treba rastanjiti na dno kalupa. Želatin potopiti u malo vode da nabubri. Izmiksati slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom, otopiti na pari belu čokoladu pa je dodati umućenoj pavlaci. Zatim dodati i sir, sve sjediniti i dodati želatin otopljen na blagoj vatri. Pola fila istresti preko podloge, zatim poređati maline, pa drugu polovinu fila. Dekorisati malinama i belom čokoladom.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krem kolač sa kupinama

nqg16dygmf0i98u6oc0a.jpg


Fil br. 1:
4oo ml mleka
4 kašike šećera
1 puding od čokolade


Puding razmutite u šest kašika mleka koje ste oduzeli od ovih 4oo ml. Ostatak mleka i šećer stavite da prokuva, dodajte razmućeni puding i skuvajte ga. U vruć puding dodajte 1o do 15 grama maslaca iz frizidera dobro umutite da se maslac istopi i puding prelite preko keksa. Sad preko pudinga poredajte drugi sloj keksa.



Fil br. 2:

25o grama kupina
3 kašike šećera
1 vanilinog secer
2 kasike gustina
1/2 dcl vode


Kupine izgniječite, šećer, vanilin šećer i gustin razmutite u vodi, dodajte kupine i sve kuvajte dok se ne zgusne. Kad se fil zgusne kao puding stavite ga na drugi red keksa. Preko fila poredajte treći sloj keksa.



Fil br. 3:

4oo ml slatke pavlake
25o grama čokolade za kuvanje


Slatku pavlaku zagrejete samo pazite da vam ne prokuva, dodajte izlomljenu cokoladu i celo vreme mešajte da dobijete jednu finu glatku kremu. Kad je krema gotova polako je prelijete preko trećeg reda keksa, ostavite da se kolač ohladi i nakon toga ga stavite u frizider na nekoliko sati da se treći fil stegne kako bi se mogao lepo seći.



Izvor: Tortekolaci.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat

7QmZB38.jpg


Potrebno je: 250 g kupina, 2 jaja, 40 g šećera u prahu, 2 kašike soka od limuna, 400 g slatke pavlake, 50 g badema, 80 g keksa, 50 g putera i 75 g bele čokolade.

Jaja umutite na pari sa dve kašike tople vode i šećerom u prahu, oko pet minuta dok ne postane kremasto. Sklonite s ringle i ohladite u posudi sa ledenom vodom, povremeno promešajte. Kupine operite i ocedite, pet komada ostavite za ukrašavanje, ostatak ispasirajte sa limunovim sokom i dodajte u ohlađena jaja. Umutite 300 g slatke pavlake, pomešajte sa voćnim kremom, sipajte u pleh dimenzija 11 x 25 cm, koji ste obložili plastičnom folijom i ohladite u frižideru 60 minuta. U međuvremenu, bademe ispecite u tiganju bez masnoće, ohladite i krupno isecite. Keks izmrvite oklagijom, pomešajte sa bademima i otopljrnim puterom, pažljivo stavite preko ledenog rolata i ostavite u frižideru šest sati. Na pari zagrejte 100 g slatkue pavlake, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi, sklonite s ringle i ohladite. Rolat izvrnite na tanjir, prelijte otopljenom čokoladom i ukrasite kupinama.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Torta

eggo5Rl.jpg


Potrebno je: 300 g kupina, 200 g putera, 150 g šećera, 4 jaja, 200 g mlevenih lešnika, pola kašičice cimeta, prstohvat rendane limunove kore, 100 g brašna, kašičica praška za pecivo, kašika gustina, 250 ml slatke pavlake, kesica šlag fiksa, kašika vanilin šećera, šećer u prahu za posipanje, kupine i listić nane za ukrašavanje.

Kalup za tortu podmažite i pospite mlevenim lešnicima. Kupine operite, ocedite i pomešajte sa gustinom. Penasto umutite puter, šećer i jaja. Dodajte cimet, limunovu koru i postepeno sipajte brašno, prašak za pecivo i lešnike. Pola količine testa sipajte u kalup, rasporedite kupine, prelijte ostatkom testa i pecite u rerni na 180 stepeni oko 50 minuta. Ohlađenu koru isecite vodoravno na dva dela. Slatku pavlaku umutite sa šlag fiksom i vanilin šećerom. Donju koru premažite sa 2/3 šlaga, poklopite drugom korom, pospite šećerom u prahu, ukrasite šlagom, kupinama i listićem nane.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
PIŠKOTE SA MALINAMA

zp-piskote837ad449a5695157.jpg


Potrebno je: 5 pakovanja piškota, 6 čaša kisele pavlake (sa 20% mlečne masti), 16 kašika šećera, 400 g malina. Za ukrašavanje: 200 g crne čokolade

U posudu za mućenje ubacite kisele pavlaku i šećer, pa ih izmešajte mikserom uključenim na najmanju brzinu. Na dno tepsije stavite nekoliko kašika fila od kisele pavlake, razmažite ga tanko, pa složite prvi red piškota. Zatim premažite filom od kisele pavlake, pospite maline, pa ređajte drugi red piškota i ponavljajte postupak. Poslednji red premažite kiselom pavlakom. Zatim ohladite u frižideru, prelijte istopljenom čokoladom, a na vrh možete da dodate još malina.

(Novosti)
 
Natrag
Top