Torte i kolači sa limunom i/ili limetom

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
11193_kolac-limun-lima-Shutterstock_kul.jpg


KOLAČ S LIMUNOM

POTREBNO JE


ZA TESTO: 220 g oštrog brašna, malo soli, 120 g maslaca, 80 g šećera, 1 jaje, kašika kisele pavlake
ZA FIL: 4 žumanca, 5 kašika gustina, 1 l mleka, 4 kašike šećera, sok i strugana kora jednog limuna, 250 g maslaca ili margarina
ZA ŠAM 4 belanceta, 250 g šećera

PRIPREMA

U vrelo mleko dodajte umućena žumanca sa šećerom i gustinom, skuvajte krem i ostavite da se hladi. Umutite penasto maslac s korom i sokom limuna, pa sjedinite s hladnim kremom. Od svih sastojaka zamesite prhko testo, pa ga uvijte u prianjajuću foliju i stavite na pola sata u frižider. Ohlađeno testo razvijte na 2-3 mm debljine i pažljivo prebacite u podmazan pleh. Prstima utisnite uz dno i ivice pleha, spojte pukotine, pa izbockajte viljuškom i pecite 15 minuta na 180 stepeni. Dok se hladi, umutite belanca u čvrst šne, dodajte šećer, pa mutite dok se šećer ne otopi. Napunite kolač žutim kremom, odozgo kašikom rasporedite šam, kuvari kažu mareng masu, pa pitu stavite u vrelu rernu na dva minuta da šam odozgo potamni.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Posna limun torta

l.jpg

POTEBNO JE
ZA KORU 300 g šećera, 4 šoljice vode, 3 šoljice ulja, 400 g brašna, prašak za pecivo, limun
ZA FIL puding od limuna, 350 g mlevenih oraha, 150 g margarina, 100 g šećera u prahu

PRIPREMA

Za koru ušpinujte šećer s vodom, dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo, sok i koru od limuna. Ispecite je u podmazanom plehu i, kada se ohladi, presecite po sredini. Za fil skuvajte puding s vodom, dodajte orahe i margarin penasto umućen sa 100 g šećera u prahu. Nafilujte kore i isecite ih na šnite.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Limun torta

19_620x0.jpg

Za 6 osoba - Za koru:
250 g brašna, 150 g maslaca, 30 g šećera u prahu, 60 g šećera, 30 g mlevenih badema, prstohvat soli i celo jaje.
Za krem od limuna: sok i strugana kora od 3 limuna, 4 jajeta, 200 g šećera u prahu, 100 g maslaca.
Za puslica koru: 2 belanca, 150 g šećera i 0,5 dl vode.

Pomešajte brašno, dve vrste šećera, mlevene bademe i so, dodajte komadiće maslaca i mesite vrhovima prstiju da dobijete rastresitu masu. Dodajte jaje i sve premesite. Od dobijenog rastresitog testa formirajte jufku, umotajte je u providnu foliju i čuvajte preko noći u frižideru. Ohlađeno testo istanjite na brašnom posutoj radnoj površini i njime obložite podmazan okrugli kalup za torte. Izbockajte viljuškom na nekoliko mesta, prekrijte kolačarskim papirom, odozgo položite šaku pasulja i pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Za to vreme pomešajte struganu limunovu koru i šećer u prahu i ostavite sa strane 5 minuta. Dodajte liunov sok i umućena jaja, energično promešajte i kuvajte na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje, da se krem malo zgusne. Skinite sa ringle, sačekajte da se krem malo ohladi, dodajte komadiće maslaca, energično promešajte i čuvajte u frižideru. U vodu za "puslica" koru sipajte šećer i kuvajte do vrenja. Kada voda proključa kuvajte da dobijete gust sirup. Posebno umutite čvrst sneg od belanaca, lagano ga pomešajte sa sirupom i nastavite da mutite još desetak minuta da dobijete čvrstu, glatku hladnu masu. Preko ohlađene kore sipajte krem od limuna i izravnajte spatulom, odozgo, a uz pomoć kolačarskog fišeka rasporedite masu od belanaca i sasvim kratko zapecite u rerni da se smesa za puslice osuši i po vrhu potamni.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tart od limuna

1.jpg

Za 6 osoba

Testo
200 g brašna
100 g margarina
jaje
0,5 dl vode
2 kašike šećera u prahu
20 g mlevenih lešnika ili badema
prstohvat soli
½ kašičice šećera sa ukusom karamela i vanile

Krem od limuna
4 jaja
150 g šećera u prahu
sok od 4 limuna
rendana kora od 4 limuna
1,2 dl pavlake za kuvanje

Dekoracija
šlag
voćni preliv

Način pripreme

1. U odgovarajuću posudu dodti brašno, šećer, mlevene lešnike, so i margarin isečen na sitne kockice, mesiti sve dok ne dobijemo rastresitu smesu.

2. U dobijenu smesu dodati jaje i vodu i mesiti dok se ne dobije glatko testo.

3. Testo držati u frižideru barem 1 sat da se prohladi.

4. Razvući testo oklagijom na debljinu od 3 mm i njime obložiti tepsiju. Viljuškom na više mesta izbušiti testo. Preko testa staviti papir za pečenje i prekriti ga sirovim pirinčem ili pasuljem, da testo prilikom pečenja ne bi puno naraslo. Zagrejati pećnicu na 190C i staviti testo da se peče 15 minuta.

5. Krem od limuna: umutiti jaja i šećer u prahu, kada dobijemo kremastu teksturu dodati limunov sok, koru od limuna, pavlaku za kuvanje, mutiti dok se krem ne ujednači ne previše dugo.

6. Iz pleha sa polupečenom korom izvaditi papir sa pirinčem ili pasuljem ostaviti par minuta da se prohladi i naliti kremom.

7. Temperaturu u pećnici smanjiti na 150C i peći tart 30-40 minuta.

8. Tart sluziti hladan uz dekoraciju od šlaga i voćnog preliva.

Izvor: GastroNomad
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
CITRON KOLAČ

1.jpg

POTREBNO JE
175g šećera u prahu, 125 g margarina, 1 limun, 4 jajeta, 350 g griza, kašičica praška za pecivo, 200 ml jogurta
ZA SIRUP
250 g šećera u prahu, 250 ml soka od limuna, 250 ml meda
ZA FIL 2 kesice želatina, 750 ml jogurta, 5 kašika meda, 2 limuna, kesica šlaga

PRIPREMA

Penasto umutite margarin, šećer i nastruganu limunovu koricu. Dodajte jedno po jedno jaje uz neprestano mešanje, pa u to sipajte griz, prašak za pecivo i jogurt.Sve lagano promešajte. Masu izlijte u podmazan pleh i pecite oko 35minuta na 180 stepeni. Pomešajte šećer u prahu, limunov sok i med i na laganoj vatri kuvajte 15 minuta dok se sirup ne zgusne.Drvenim štapićem u pravilnim razmacima izbodite rupice u mlakom kolaču i prelijte sirupom. Želatin pripremite po uputstvu, potom ga zagrejte i otopite. Sjediniteotopljeni želatin sa jogurtom, medom, struganom korom i sokom od oba limuna. Kada smesa počne da se steže,dodajte umućen šlag. Time premažite koru, pa stavite da se hladi dva-tri sata. Ukrasite kolutovima limuna.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Španski kolač sa limunom

Španski kolač sa limunom

1.jpg

Za 6 osoba

Testo
2 čaše kiselog mleka
2 čaše mediteran ulja
6 čaša brašna
6 jaja
2 limuna
4 čaše šećera
štapić vanile
prašak za pecivo

Preliv
pakovanje smrznutih malina
3 kašike šećera

Način pripreme

1. U odgovarajuću posudu sipati kiselo mleko, ulje, jaja, rendanu koru od dva limuna, sok od dva limuna, štapić vanile. Sjediniti.

2. U drugu posudu pomešati brašno i prašak za pecivo, pa sjediniti sa predhodnim sastojcima, dobro promešati.

3. Kada je masa kompaktna, sipati je u odgovarajuću posudu za pečenje, prethodno prekrivenu papirom za pečenje. Peći na temperaturi od 180°C oko 25 minuta. Proveriti čačkalicom da li je testo pečeno.

4. Preliv: šećer otopiti u odgovarajućoj posudi, pa u njega dodati maline. Kada prokuva skloniti sa šporeta i čuvati do upotrebe.

5. Servirati kolač preliven sosom od malina.

Izvor: GastroNomad
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
LIMUN TORTA

1_zps06f8cbbe.jpg


POTREBNO:
ZA KORU:
200 g mlevenog keksa, 100 g margarina, 1 vanilin šećer, nekoliko kašika limunovog soka.


ZA FIL:
500 ml jogurta od limuna, 250 g krem sira, 100 g šećera u prahu n ribana korica od 2 limuna, 2 dl slatke pavlake, 2 vanilin šećera, 5 listova želatina.


ZA GLAZURU:
1 kesica providnog preliva za torte, 2 dl soka od limuna ili proceđene limunade, malo žute prehrambene boje

PRIPREMA:

Od keksa, vanilin šećera i maslaca zamesiti masu, dodati malo limunovog soka da se bolje veže i staviti je kao podlogu torte. Želatin potopiti da nabubri. Izmiksati slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom, dodati jogurt i sir, dodati ribanu koricu, sve sjediniti pa na kraju dodati otopljeni želatin. Masu sipati preko podloge i ohladiti. Limunovom soku dodati malo boje, staviti da se prokuva, dodati kesicu providnog preliva, kuvati kratko uz mešanje i istresti preko fila. Dekorisati limunom i listićima mente.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Specijalno srce

1_zps2628dc86.jpg


Potrebno je: 100 g putera, 100 g šećera, prstovat soli, rendana limunova kora, 3 jaja, 150 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 5 kašika mleka, 100 g neslanog krem sira, 4 kašike šećera u prahu, 3 kašike šlaga i 3 kašike soka od limuna.


Mikserom penasto umutite puter, šećer, prstohvat soli i rendanu limunovu koru. Posle osam minuta umešajte jedno po jedno jaje, uz stalno mućenje. Smanjite brzinu na mikseru i postepeno dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo. Testo sipajte u nauljeni kalup u obliku srca i pecite u rerni zagrejanoj na 175 stepeni oko tri minuta. Dok se pečeni kolač hladi, krem sir umutite s kašikom šećera prahu, šlagom i dve kašike limunovog soka. Kolač prepolovite vodoravno i nafilujte kremom. Ostatak šećera u prahu pomešajte s kašikom soka od limuna i prelijte kolač.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ekstra kolač

1_zps86746331.jpg


Potrebno je: 250 g putera, 200 g šećera, kesica vanilin šećera, rendana limunova kora, 6 kašika soka od limuna, prstohvat soli, 4 jaja, 200 g brašna, 50 g gustina, 2 kašičice praška za pecivo, 2 kašike lešnika, 150 g šećera u prahu i drveni štapić.

Kremasto umutite puter, šećer, prstohvat soli, vanilin šećer i rendanu limunovu koru, a zatim umešajte jedno po jedno jaje. Postepeno dodajte brašno pomešano s gustinom i praškom za pecivo i dobro sjedinite. Testo sipajte u uski pleh dužine 25 cm, koji ste premazali uljem i posuli brašnom. Pecite u rerni na 175 stepeni oko 50 minuta. Kolač izvadite iz pleha posle 15 minuta, drvenim štapićem izbockajte na nekoliko mesta, pa u otvore sipajte tri kašike limunovog soka. Lešnike isecite na tanke listiće, ispecite u tiganju bez masnoće i ohladite. Za preliv pomešajte šećer u prahu sa tri kašike limunovog soka, prelijte kolač, pospite pečenim lešnicima i servirajte.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Limun torta

1_zpsc761801e.jpg


Potrebno je: 8 jaja, 270 g šećera u prahu, 250 g putera, 200 g brašna, nekoliko kapi ekstrakta vanile, 2 kašike instant kafe, 150 g mlevenih oraha, malo ekstrakta limuna i prstohvat soli.

Puter penasto umutite sa šećerom u prahu, dodajte prstohvat soli, ekstrakt vanile i ne prestajući da mutite jedno po jedno jaje i malo-pomalo brašna. Dobijenu masu podelite na dva dela. U jedan deo sipajte desetak kapi ekstrakta limuna, a u drugi deo umešajte prethodno pripremljenu instant kafu i mlevene orahe. U podmazan i brašnom posut okrugli kalup za torte prvo sipajte masu sa orasima, odozgo rasporedite masu sa ekstraktom limuna i pecite 35 minuta u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Pečeni kolač ohladite, pažljivo preručite na poslužavnik, pospite mlevenim orasima i servirajte.

(Novosti)
 
Natrag
Top