Torta od morskih plodova

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Torta od morskih plodova

  • Sastojci
  • 550 g brašna
  • 30 g svežeg kvasca
    1/8 l mlake vode
  • 1/8 l mlakog mleka
    50 g maslaca
    jaje
    začin C
  • 500 g malih lignji
    kilogram školjki
    500 g kuvanih račića
  • 150 g crnog luka
    2 čena belog luka
    zelena paprika
    2 ljute papričice
    3 kašike maslinovog ulja
    400 g paradajza
    pola kašičice majčine
    dušice
    žumance
    2 kašičice seckanog
    lista peršuna
    krupna so
    krupno mleveni biber
Priprema
Napravite glatko testo od brašna, kvasca, mlake vode, mlakog mleka, maslaca, jajeta i soli. Očišćene lignje isecite na kolutove. Školjke kuvajte u vreloj vodi da se otvore pa izvadite „meso” iz oklopa. Opranim račićima odvojite ljusku.

Zagrejte maslinovo ulje, propržite dva-tri minuta na visokoj temperaturi sitno seckan crni luk, izgnječen beli luk, papriku isečenu na kocke i ljute papričice isečene na kolutiće. Paradajz oljuštite, izvadite semenke, isecite na kocke i dodajte u isprženu smesu.
Začinite po ukusu i dinstajte na sred-njoj temperaturi dok sve ne omekša. Dodajte lignje, pržite još dva-tri minuta. Potom dodajte pripremljene školjke i račiće. Izmešajte sve dobro i skinite sa šporeta. Polovinu odstojalog testa stavite u kalup tako da ivice budu visoke 1 cm, višak testa odsecite i od njega napravite trake.
Testo izbodite viljuškom na nekoliko mesta, rasporedite pripremljenu smesu. Odozgo stavite trake od testa, premažite razmućenim žumancetom i ostavite da stoji 10 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta, da bude svetlobraon boje.



 
Natrag
Top