Šta je novo?

Torinsko platno

  • Začetnik teme Jurivaka
  • Datum pokretanja
Jurivaka

Jurivaka

MODERATOR
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.453
Šta mislite o Torinskom platnu? Autentični arhehološki nalaz ili nešto drugo? Mnogo je rasprava napisano o tome. Mnogi naučnici su se bavili tim platnom, i uprkos činjenici da je njegova starost datirana oko 300 godina posle Isusove smrti, mnogi i dalje vjeruju da je to platno autentični pokrov u koji je bilo zamotano Isusovo tijelo posle smaknuća.
 
tum5e

tum5e

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
mozda laz a mozda i istina ja imam sumnju u to kao i u krpu kojom je navodno isus obrisao krv sa svog lica verujem da je neko u srednjem veku stavio lice u crvenu boju i napravio isusov odraz ja u to ne verujem kao ni u torinsko platno to su samo nacini lazni da se nevernici i vernici okrenu ili jos vise okrenu veri kako bi imali vlast nad narodom pape i kardinali su koristili veru .
 
Mr.Daky

Mr.Daky

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.206
Evo, sada je, kao, nadjena neka Biblija, u kojoj ISus kaže da je samo čovjek da je Muhamed.... i to baš Turci da je nadju.....menu tu nešto sumnjivo....
 
H

harrybonnot

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Sta fali Turcima?
 
tum5e

tum5e

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Sta fali Turcima?
s

sad i ja slusam i placem da su je recimo nasli u nekoj drugoj drzavi nego bas tamo u islamskoj drzavi kao prava istina zasto je recimo nisu nasli u izraelu u jerusalimu ili nekom drugom gradu to je logicno isus je iz izraela ne iz turske zasto u turskoj ne fali nista turcima druze hari ali zar ti nije nesto sumljivo?:lol::yea:
da je u izraelu logika isus je iz izraela a izraelci nebi imali koristi da lazu jer nisu ni muslimani a ne veruju takodje ni u novi zavet dobro pa je nisu nasli u meki ili medini da su je nasli u izraelu to bi dalo malu sumnju u bibliju ali ovako:lol:
postoje 4 prihvacena jevandjelja osim petog judinog i svi znamo zasto isus nije pisao novi zavet vec apostoli a sva cetiri jevandjeliste i u svakom jevandjelju pise da je isus rekao da je mesija inace nebi bio osudjen na smrt i zasto je bila skrivana ako su muslimani zeleli da nas poljuljaju u veri?????????pa jedan ateista ili agnostik bi takodje shvatili da je ovo laz!!!
 
Jurivaka

Jurivaka

MODERATOR
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.453
Zna li neko podrobnije istoriju Torinskog platna? Navodno je ono čuvano u Carigradu sve do osvajanja ovoga grada od strane Osmanlija. Tada je nestalo, da bi se u 14. vijeku pojavilo u Francuskoj! Interesantna je konstatacija nekih teologa, pa i naučnika, da je platno, dok se nalazilo u Carigradu, smatrano ikonom, dok se od nove pojave u Francuskoj, smatra relikvijom.
 
tum5e

tum5e

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
laz zasto bi smo verovali u torinsko platno niti je cinilo cuda niti je u bibliji nesto vise spominjano ko zna sta se tu radi iskreno ja u to ne verujem
 
Isabeleta

Isabeleta

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
1.296
Torinsko platno, vrijedna kršćanska relikvija za koju neki smatraju kako dokazuje Isusovo postojanje, ne prestaje intrigirati znanstvenike. Naime, istraživanje talijanskih znanstvenika pokazalo je da je otisak ljudskog tijela za koji većina katolika vjeruje da pripada Isusu Kristu, mogao nastati samo iznimno jakim blijeskom svjetla i nikako nije mogao biti krivotvoren u srednjem vijeku, kako neki tvrde.


kristplatnoisus263642s1.jpg

Tim znanstvenika, predvođen profesorom Paolom Di Lazzarom, ustanovio je kako je otisak kakav postoji na platnu moguće napraviti jedino određenom vrstom lasera. Znanstvenici nisu htjeli pružiti nekakvo nadnaravno objašnjenje, ali su upozorili kako su jedino na taj način uspjeli doći do otiska po kojem je platno poznato.
Platno, za koje se dugo vjerovalo da je služilo umatanju Isusova tijela nakon raspeća, potječe iz
Srednjeg vijeka, pokazale su ranije analize materijala. Dokaz za to kako je riječ samo o još jednoj od brojnih lažnih relikvija, a kakvih je bilo mnogo prije tisuću godina, je i vez korišten pri izradi platna. Takav vez i dizajn su se počeli koristiti tek tisuću godina poslije Krista.
Misterija Torinskog platna tek je sada dobila zamah, jer svi dokazi protiv autentičnosti platna ne objašnjavaju kako su krivotvoritelji iz Srednjeg vijeka uspjeli emulirati djelovanje laserskih zraka.
- Kada netko govori o bljesku svjetla koje ostavi trag na komadu platna kao u ovom slučaju, rasprava neizbježno skrene u temu čuda. Ali kao znanstvenike nas zanimaju samo znanstveni procesi koji se mogu potvrditi. Nadamo se kako će naši nalazi poslužiti kao pokretač za filozofsku i teološku debatu - poručio je profesor Di Lazzaro. 
M

mrsavkic

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
odgovor bi mogao biti sličan onome sa rukama ,ne rukom ,i ne rukama čak nego rukama ruku jovana krstirlja pošto mislim d a ih ima 16, do sada,16. šaka navodno jovanovih i sve se smatraju autentičnim i isceliteljskim!!!!!to govori koliko čovek ne mari za asvoje spašenje,aniti čak malo za svoju ličnost.ne čudi onda šta sve ljudi progutaju.
 
spedy12

spedy12

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.900
ama baš nikoga neče spasiti to platno pa sve da je i sam Spasitelj bio zamotan u njega
nego
če grešnike spasiti poštivanje Božjeg Zakona i proučavanje Biblije
osobno, ne vjerujem da je bio zamotan baš u to platno a pogotovo da bi nekakvo platno imalo njegov lik
 
Top