Šta je novo?

Toplane čekaju Vladu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Toplane čekaju Vladu

P. J.

Cene daljinskog grejanja u našoj zemlji mogle bi da skoče za osam odsto. Korekcija iznosa je neizbežna ukoliko se odobri zatraženo poskupljenje gasa
CENTRALNO grejanje u Srbiji moglo bi da poskupi za oko osam odsto tokom ove zime. Ukoliko Vlada Srbije u oktobru odobri rast cene gasa od 12,1 odsto za toplane, koliko je nedavno zatražio „Srbijagas“, daljinski sistemi mogli bi da zatraže poskupljenje grejanja od lokalnih samouprava. Nova cena gasa doneće i skuplje zagrevanje za domaćinstva koja troše ovaj energent.
Računica pokazuje da energenti, među kojima je i gas, čine oko 65 odsto cene grejanja. Zato će, ukoliko Vlada bude usvojila zahtev najvećeg domaćeg distributera gasa, i toplane verovatno zatražiti poskupljenje. U domaćim toplanama sada pomno čekaju na poslednju reč Vlade Srbije.

- Moraćemo da usaglasimo cene ukoliko poskupljenje bude drastično - kaže Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana. - Jer, drugačije nećemo moći da funkcionišemo. Ako, na kraju, gas znatno poskupi, a cena grejanja ostane ista, to će postati ozbiljan problem i za toplane i za lokalne samouprave. Zasada poskupljenje traže samo dve toplane u Srbiji u kojima cena grejanja odavno nije menjana.
„Srbijagas“ od domaćih toplana sada potražuje oko osam milijardi dinara za neizmirene račune za gas. Kako kažu, sa Vladom Srbije naći će rešenje kako da ovaj drug bude izmiren. Jer, mnoge toplane u Srbiji su, zbog slabe naplate od potrošača, u izuzetno lošem stanju, pa im je ugrožena i kreditna sposobnost. Mnogi račune za grejanje tokom letnjih meseci uopšte ne plaćaju, što toplane stavlja u nepovoljan položaj.
Prema obračunu Agencije za energetiku, za zagrevanje stana od 60 kvadrata na prirodni gas, tokom šestomesečne grejne sezone, potrebno je izdvojiti 51.000 dinara. Ukoliko za građane gas bude poskupeo za 11,1 odsto, tokom cele zime domaćinstva će morati da izdvoje 5.660 dinara više.


STRUJA

ZBOG relativno niske cene električne energije, i ove zime grejanje na termoakumulacione peći biće - najjeftinije. Ako se TA peć „puni“ samo noću, tokom cele zime potrebno je izdvojiti 41.300 dinara. Kada je peć uključena tokom dana, domaćinstva će morati da plate 59.400 dinara.
 
Top