Toplane će imati dovoljno gasa

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Toplane će imati dovoljno gasa






Snabdevanje gasom potrošača i toplana biće stabilno i uredno uprkos velikim dugovima toplana koji su dostigli oko 160 miliona evra, kaže Dušan Bajatović.


1326125792505499cfbaf30850962242_640x360.jpg



"Toplane će dobiti dovoljno gasa jer ne možemo da dozvolimo da se gradjani smrzavaju", rekao je direktor Srbijagasa.

On je ukazao da se predstojeća grejna sezona, kada je reč o gasu, nije dovedena u pitanje.

"Gasa ima koliko hoćete i imamo razrađene i rezervne transportne pravce da se ne bi ponovili problemi ako eventualno nastane gasna kriza, kao što je bila 2009. godine", dodao je Bajatović.

On je naveo da će u skladištu "Banatski Dvor" biti uskladišteno 450 miliona kubika gasa i da će ono biti potpuno spremno za grejnu sezonu.

Bajatović je, međutim, ukazao da daljinski sistemi grejanja sa postojećim niskim cenama nisu u mogućnosti da plate energente koji su im potrebni zbog čega će Srbija najverovatnije imati još jednu grejnu sezonu u kojoj će država održavati socijalni mir tako što će snabdevati mazutom toplane koje nisu u mogućnosti da nabave taj energent.

On je podsetio da je stav Ministarstva energetike da se do nove godine ne povećavaju cene energije, ali je dodao da će od nove godine te cene određivati Agencija za energetiku.

"Mi očekujemo da će Agencija za energetiku taj posao raditi u skladu sa zakonom", istakao je Bajatović i ocenio pozitivnim to što će cenovnu politiku u oblasti energetike budući odredjivati ta nezavisna institucija.

Vođenje socijalne politike preko cene energetike se pokazalo kao preskupo i to bi u budućnosti značilo novo zaduživanje "Srbijagasa" i lokalnih samouprava, rekao je Bajatović.

"Sve što ne platimo na mostu platićemo na ćupriji", naglasio je on i podsetio da Srbija uvozi 90 odsto potrebnih količina gasa i da je "Srbijagas" morao kreditima da plaća dugove koji su nastali zbog nerealne cene tog energenta.


Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top