Top 100 najgorih filmova

Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
911
Ubistvo na podmukao i svirep način iz niskih pobuda

Glup srpski film sa još glupljim naslovom. Kad smo već kod glupih naslova, u toku je i snimanje filma "Monte Video, Bog te video". Vrlo maštovito.
 
Član
Učlanjen(a)
29.12.2009
Poruka
144
Lako je ocrniti nepretenciozne filmove š produkcije, kakva je većina na ovoj listi. Pitam se ko li je sastavljao listu, garant neki američki časopis koji uz sve (gole ženske, automobile, reklame za kremu za zatezanje kože, savete za savršene bicepse i intervju sa Tomom Kruzom) ima i kolonicu za recenziju filmova, baš tamo između recepta za sendvič sa puterom od kikirikija i reklame za uloške. Ogroman broj holivudskih "nabudženih", "do jaja" filmova, sa "dobrom pričom" je beznadežno plitak, a mnogi od njih konkurišu i za neko od mesta na ovoj listi.

Očigledno je da ozbiljna kritika nema slobodan prolaz do širokog kruga gledalaca, ali je običnom gledaocu zato pristupačna kritika amatera iz dnevnih novina, časopisa, tinejdžerskih emisija sa kretenoidnih televizija i marketinških agencija. U protivnom, neko bi do sada negde napisao da su Transformersi smeće, da Vin Dizel treba da počne sa traženjem drugog posla (gajenje ćurki, npr.), da Kameron nije najbolji reditelj na svetu, da Avatar neće promeniti svet (a da ga Brus Vilis neće spasiti), da Adam Sendler nije duhovit i da kvalitet filma nije proporcionalan:
-količini meteora koji se zabiju u Zemlju po jedinici vremena
-broju silikonskih umetaka
-broju eksplodiralih automobila
-količini sreće sadržane u kraju filma (srećan kraj: to je onaj deo kad negativac kreativno i krvavo nastrada od strane glavnog junaka - obično biva bačen pod voz, padne sa zgrade ili planine, dobije metak među rogove i sl.)
 
Član
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
160
Kad vec spominjete Avatar zar vas prica ne podseca na onu iz filma Ples sa vukovima.Mislim prebaci radnju iz 19.veka u buducnost i to je to.Ne kazem da je Avatar los film ali ne znam cemu onolika pompa i hvalospevi filmu sa toliko klisea,nikakva nova i orginalna prica.
 
Član
Učlanjen(a)
29.12.2009
Poruka
144
Kad u najobičniji film, pa još za vreme recesije, uložite milijardu dolara, najsigurnije je napraviti pompu i ubediti publiku unapred da im se film jako sviđa, dok ga još nisu ni pogledali. A kad već ulažete tolike novce, valja uraditi film po klišeima, a ne rizikovati.

I uostalom, zašto je potrebno milijardu dolara da bi se snimio film? Koliki je budžet Srbije? Sa parama uloženim u film, pa u reklamu, pa u opremanje bioskopa 3D tehnologijom, pa promocije, pa zarada - mislim da je ukupan novac koji se pojavio u vezi ovog filma približan našem budžetu. Užas. A film i dalje zarađuje, pa još kad krene prodaja dvd-a, pa licence za prikazivanje na televizijama... Koliko je Bergmanu bilo dovoljno para da snimi film? Nikad nije imao problema sa nalaženjem sponzora baš zato što su mu filmovi bili vrlo jeftini. A efekat im je veličanstven, tj. nikada nisu patili od bezličnosti, od sterilnosti, od neoriginalnosti, ali to je valjda razlika između autorskog rada i mejnstrima za široke narodne mase.

Mislim da je Avatar najbolji primer da film danas postoji zbog potrošnje i prodaje, zarade i reklame. Jer nije tu zaradila samo producentska kuća koja je finansirala njegovo snimanje. Zarade su ostvarile i marketinške agencije, mreže bioskopa, korporacije koje su ga sponzorisale, sajtovi i kompanije koje ga reklamiraju. Ustvari, pare koje se vrte oko ovog filma su verovatno mnogo veće nego budžet Srbije. Ali, svo to natezanje zbog profita je ustvari ubilo kreativnost, inventivnost i originalnost. I ne samo kod Avatara, već uglavnom kod cele holivudske produkcije. Avatar predstavlja, bar po meni, jedno od najvećih povlađivanja i uvlačenja u probavni trakt publici u istoriji filma, a po odnosu stvarnog i objektivnog kvaliteta filma (jako ružna reč, kao da se govori o pašteti, a ne o filmu, ali se prosto nameće) i veličini propagandnog aparata i plaćene kritike u medijima, ovo je i najprecenjeniji film u istoriji. On jednostavno nema nijedan kvalitet (opet ta reč) koji izlazi iz okvira američkog potrošačkog shvatanja sveta u kojem vladaju opčinjenost izgledom, prizemne i patetične emocije, manihejska borba dobra i zla (pri čemu je dobro maksimalno dobro, a zlo maksimalno loše) i ostala demagoška podilaženja. Mislim, može se on pogledati, ali samo ako nemate nameru da ubeđujete sebe kako je to čudo neviđeno i kako će vam promeniti život i poglede na svet, a pogotovo ako ne očekujete neki veliki umetnički iskorak i izraz. Jer on to i nije, po vrednostima kojima se vrednuje neko delo Avatar je kič, a kritika je upravo suprotno od toga pokušala da ubedi javnost kako je reč o, za duže vreme, nedostižnom umetničkom postignuću. Ispada da je jedino čudo u svemu ovome upravo reklama. Ubediše ljude.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
160
O tome pricam.Nekako kad pocnes da gledas taj film od prvog minuta si prilicno siguran kako ce se film zavrsiti.Ali opet mada kazem da film nije nesto opet je umetnost za ove savremene filmove katastrofe.Jedna te ista prica o losim porodicnim odnosima glavnih likova koje zblizava neka kataklizma.Menjaju se samo specijalni efekti.
 
Član
Učlanjen(a)
29.12.2009
Poruka
144
Imam neki osećaj da misliš na Rat svetova sa Tomom Kruzom, to je stvarno ljigav film. Ume često i da ostane neka grupa sa belcem, crncem, azijatom i Jevrejom. To valjda ide zbog neke političke korektnosti sa jedne strane i nekog našminkanog prikaza savršenosti američkog društva čiji duh zajedništva ne može da slomi nikakva katastrofa, sa druge. A u stvarnosti, u Nju Orleansu je više ljudi poginulo u opštim pljačkama i otimačinama nakon uragana, nego od samog uragana. Nemam nameru da zvučim kao oni ortodoksni pljuvači američkog sna, mislim samo na film, ali njihova filmska industrija toliko pretenciozno svima nabija na nos da su oni rešenje za sve svetske nedaće, da im je film, a naročito taj žanr, ravan kriminalnom aktu. Recimo, svi njihovi filmovi sa ratnom tematikom u kome je jedna od zaraćenih strana Amerika, mora da prođe kroz odeljenje za cenzuru Ministarstva odbrane. Oni pregledaju scenario, a kasnije i film da bi uočili neke delove za koje smatraju da podrivaju ugled vojske i države ili u kojima američki vojnici nisu prikazani u dobrom svetlu. Na konto toga film dobija dozvolu za finansiranje od neke producentske kuće ili same vojske. Baš zbog toga, Apokalipsa danas je snimljena kao nezavisan film, jer nije prošla cenzuru vojske, a ni Kopola verovatno nije hteo da menja scenario. To je bio prvi slučaj da vojska ne odobri sredstva za neki film, kasnije ih je bilo još. Filmovi katastrofe su katastrofe, jednom rečju.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
160
U pravu si sto se tice holivudske produkcije,ali amerima se mora priznati da su snimali i filmove koji dosta realno odslikavaju rat u Vijetnamu.Apokalipsa,Zrtve rata od De Palme,cela vijetnamska trilogija od Stouna itd.To dosta govori i o samom americkom drustvu.Sad mozda holivudski filmovi svojom tematikom imaju i delimicno cilj da promovisu americki nacin zivota sirom sveta,ali ipak mislim da je u pitanju obicno podilazenje publici.
 
Član
Učlanjen(a)
31.01.2010
Poruka
3
Krenem da gledam film, a ono dosada,grozotai. Tu prekidam.Nema zivaca da gledam pa zato verovatno nemam listu najgorih filmova.
 
Natrag
Top