Tompsonu preti zatvor zbog poreza?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Tompsonu preti zatvor zbog poreza?
[/h] Izvor: B92, Jutarnji listHrvatskom pevaču Markou Perkoviću Tompsonu preti šest meseci zatvora ako bude pokrenut kazneni postupak protiv njega zbog utaje poreza.

12641291484f8ec4b82a555601088907_orig.jpg

Tompson (Samoborac/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Naime, kako piše Jutarnji list, tolika je po važećem zakonu minimalna kazna za utaju poreza u iznosu većem od 10.000 kuna.
Jutarnji dodaje i da se "za razliku od uređenih država, u Hrvatskoj patriotizam još meri po tome koliko ko državi daje i koliko joj je platio poreza, pa je plaćanje na crno jako rašireno, a kazneni postupci protiv utajivača retki".
List navodi i da zakon ide na ruku utajivačima jer su kazne niske, utajivači se retko nađu pred sudom, a i tada se najčešće provuku s uslovnom kaznom. Za razliku od niza evropskih zemalja koje žele da povećaju naplatu poreza, a ne da pune zatvore, u Hrvatskoj kazneni zakon ne predviđa prekršiteljima najbolniju kaznu, onu novčanu.

Po važećem zakonu, osoba koja je primala uplate na crno može biti kažnjena sa maksimalnih pet godina zatvora, jednako kao i državni zvaničnik koji je zloupotrebom pribavio sebi imovinsku korist.

To znači da ćete istu kaznu dobiti ako opljačkate državu za milione i ako vas uhvate sa džointom, jer je i za posedovanje marihuane predviđeno do pet godina zatvora. Ipak, ulaskom u EU i to se menja - po novom zakonu, od 2013. za utaju poreza predviđeno je do 10 godina zatvora.

 
Top