Šta je novo?
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
[h=1]Tommy Lee Jones[/h]
tommy-lee-jones-academy-award-oscar-nominee-best-actor-2008.jpgTomi Li Džouns rođen je 15. septembra 1946. godine u Teksasu. U detinjstvu ga je veoma strogi otac često tukao. Kada se upisao na Hardvard, bio je cimer sa Al Gorom, budućim američkim senatorom i zamenikom predsednika. Veoma aktivno bavio se i ragbijem, u nadi da će postati igrač NFL lige. Paralelno je određeno vreme posvećivao glumi i često je učestvovao u studentskim predstavama na fakultetu.

Budući da nije uspeo da uđe u profesionalce američkog fudbala, posle diplomiranja odlazi u Njujork, da bi se više posvetio izgradnji karijere glumca. S obzirom na talenat i na to da je diplomirao na engleskoj literaturi, veoma brzo je dobio uloge u pozorišnim predstavama.

Napredak u karijeri ostvario je ulogama u nekoliko američkih TV serija, da bi prvu filmsku ulogu dobio 1970. godine u filmu "Ljubavna priča". Nešto kasnije, seli se u Holivud u potrazi za izazovnijim ulogama. Sve do kraja osamdesetih igra u filmovima i serijama tzv. B kategorije Holivuda. Prvi veliki njegovi uspesi dolaze krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina. Nekoliko uloga, među kojima se izdvaja ona u filmu "JFK", donelo mu je prvu Emi nagradu i prve nominacije za Oskara.

Filmovi "Pod opsadom" i "Begunac" definitivno mu pribavljaju A status holivudskog glumca. Za ovaj drugi film dobio je i prvog Oskara, za sporednu ulogu. Taj film, sa Harisonom Fordom u glavnoj ulozi, Džounsu je doneo i zadovoljavajuće kritike i ogroman profit. Usledile su komercijalne uloge u filmovima "Rođen da ubija", "Plavo nebo" i "Betmen zauvek".

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0000169/
 
Top