TomTom GO Mobile android Navigacija (1.16, East. EU 990.8307)
Allternativne rute: IZBEGAVATI
Rerutiranje: IZUZETNO KOREKTNO
Već sam pomenuo da smatram da TomTom ima najbolji algoritam za rutiranje u Offline režimu od svih navigacija koje koristim. Ipak je to navigacija s pedigreom. Četiri dana intenzivno testiram ovu navigaciju i, pošto su mape u Beogradu sada sasvim prihvatljive, nameravam da kupim neki korišćeni TomTom GPS navy uređaj. Mislim da vredi da bude uz neku iGO android verziju.
Najpre da potvrdim da je logovanje u navigaciji dalo rezultat i od nedelje se NIJEDNOM nije desilo da se navigacija ne pokrene u Offline režimu (bez interneta).
Za ovih nekoliko dana sam ipak pronašao i jednu ozbilju manu softvera navigacije, ali meni ona i nije toliko bitna. Ranije smo zaključili da nijedna nije idealna i da će svako izabrati navigaciju koja mu je najprihvatljivija.
Pomenuti greška se odnosi na
navođenje u sitauciji kada se, pored primarne rute, ponude još dve alternativne, mi izaberemo nepovoljniju ali ipak krenemo da vozimo primarnom putanjom :
U prvom redu su snimci pomenute vožnje. Izabrao sam roze putanju (+1.40 min) sa prve slike koja je sada na drugoj slici u I redu označena plavom bojom. Vožnja do autoputa i do Mostarske petlje je bila normalna. Na trećoj slici u I redu se vidi da navigacija predlaže da vozim pored Sajma. Promenio sam i skrenuo ka Bulevaru Vojvode Putnika.
Preostale 3 male slike u I redu pokazuju to nelogično rerutiranje. Prvo se nudi, četvtra slika, skretanje u Kneza Aleksandra Karađorđevića i vraćanje do Mostarske petlje, na petoj vraćanje posle kružnog toka "Topčiderska zvezda" i na šestoj, iako sam već krenuouz Koštnjak okretanje i vraćanje. Ovako samo rerutira Sygic Aura navigacija.
Međutim, ono što je najvažnije je dato na slikama u donjem, II redu. U pitanju su 2 rute
BEZ ALTERNATIVNIH ponuda, obe sam, iako tako ne navigacija ne vodi, "skrenuo" putem ka Topčiderskoj zvezdi. Jedna je iz smera Novog Beograda, druga sa Zvezdare, identična prethodnoj koja je prikazana na drugoj slici u I redu. Male slike na mestu 3 i u gornjem redu i u donjem su identične.
I u donjem redu se navodi putem pored Sajma. Ponovo sam ignorisao i sada navigacija sasvim drugačije, KOREKTNO RERUTIRA, vodi Bulevarom Vojvode Putnika,prolazi Topčidersku zvezdu i ide Pionirskom uz Košutnjak.
Svestan sam da je ovakav opis dosta komplikovan za praćenje. Ali, ko ne želi, neće se ni udubljivati. Ipak, možda neko, kome se TomTom takođe dopada, želi da vidi i opisane situacije.
Poenta je: TomTom je odlična Offline navigacija, ali se ne preporučuje korišćenje i izbor alternativnih ruta. Da sam samo napisao poslednu rečenicu, zašto bi neko prihvatio moje mišljenje ako nije obrazloženo...
Želeo sam da proverim i standardno rerutiranje TomTom navigacije kada se ne traže alternativne rute već navigacija "upamti" na startu samo onu prvu ponuđenu.
Prve četiri slike pokazuju još jednu dobru osobinu TomTom navigacije. Vidi se da internet nije uključen ali je navigacija ipak nekako (ne znam kako i zašto) PONUDILA, posle povratka iz prodavnice (posle 4 minuta) novu rutu koja je brža jer piše -1.50 min. Zbog testiranja sam ignorisao ponuđenu rutu, nisam krenuo ka autoputu već na drugu stranu, ka Ulici Kneza Miloša. Navigacija je korektno odredila novu putanju, bez zahteva za vraćanjem. Namerno sam skrenuo i sa te putanje, u Ulicu Kneginje Zorke...Navigacija je ponovo korektno odredila putanju do Bulevara osloboženja, poslednja mala slika.
I dalje sam ignorisao ponude, navigacija je uvek rerutirala i birala najbolji put. Te slike su date u prilogu. Može se propratiti kretanje. Tek na kraju, pošto je bila velika gužva u Teodora Drjazera, okrenuo sam se i ja, i tek tu je navigacija predložila vraćanje. Nisam prihvatio i kod Belog Dvora je ispravno rerutirala niz Ulicu Pivljanina Baje i dalje normalno do kuće, kroz Staru Rakovicu.
Izvinjavam se svima ako sam previše komplikovano objašnjavao.
Moj zaključak, nakon pređenih 150 km sa TomTom navigacijom, u gradu, sa ovolikim "maltretiranjem" navigacionog softvera, je onaj s početka posta. TomTom GO Mobile je, po mom mišljenju (i ukusu) najbolja navigacija koja se nudi za korišćenje u Offline režimu. To znači (ja smatram) da je dosta bolja i od navigacionih karakteristika svih iGO verzija. Jedino su iGO navigacije mnogo bogatije opcijama i možda lepše...