Todorić ne preuzima Kerumovo carstvo "teško" 200 milijuna eura

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Todorić ne preuzima Kerumovo carstvo "teško" 200 milijuna eura
Izvor: Slobodna Dalmacija 11.12.2010. | 20:55

Splitski gradonačelnik i jedan od najmoćnijih dalmatinskih poduzetnika, Željko Kerum, prodaje svoje trgovačko carstvo “Agrokoru” Ivice Todorića! Vijest je to koja je u petak kružila Splitom, a informacije da Kerum rasprodaje svoje trgovine ubrzo su se proširile i internetskim forumima.
Kako doznajemo od djelatnika tvrtke “Kerum”, Todorićevi ljudi im već mjesec dana češljaju financijske knjige i obilaze trgovine.

ImageHandler.ashx

Međutim, iz Agrokora su demantirali da kupuju Kerumovo trgovačko carstvo, ustvrdivši da je riječ o spekulacijama.
Podsjetimo, Željko Kerum početkom godine u ekskluzivnom razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju” najavio je prodaju trgovačkog dijela njegove tvrtke kako bi se mogao u potpunosti posvetiti politici.
Kada je Kerum izjavio da prodaje trgovački dio svog biznisa i da mu je cijena 200 milijuna eura i ni lipe manje, što je objasnio normalnom cijenom jer odgovara godišnjem prihodu tih dućana, mnogi su analitičari konstatirali da će biti dobro “uhvati” li i pola te svote.
Osobito u kriznim vremenima, kada se ne prodaje imovina ako se to baš i ne mora. Neki su išli i korak dalje pa su, konstatirajući da je cijena stvar pregovora i onoga što je kupac spreman platiti, ustvrdili da je u maloprodaji fer cijena od 40 do 60 posto ukupnih prihoda.
Tome treba dodati i spuštanje cijene od oko pet posto zbog dugova, pa ako se zna da je lanjski ukupni prihod “Keruma” d.o.o. iznosio 1,3 milijarde kuna, ispada da bi se ta cijena kretala od 67,7 do 101,5 milijuna eura. Za taj se novac dobiva 2,8 posto tržišnog kolača u hrvatskoj trgovini, što je krajem prošle godine bilo 10. mjesto na rang-ljestvici vodećih trgovaca u zemlji prema Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Trgovački dio Kerumova posla čini 89 prodajnih mjesta s oko 1050 zaposlenih diljem Hrvatske, od čega je 17 hipermarketa i supermarketa, 72 marketa i minimarketa. Najviše je trgovina, njih 22, u Splitu i Zagrebu - njih 17.

Skočila dobit

Lani je “Kerum” d.o.o., kao i proteklih godina, poslovao profitabilno, štoviše, dobit mu je s preklanjskih 1,17 milijuna kuna skočila na 12,68 milijuna zbog drastičnog smanjenja izvanrednih rashoda što su ih imali u 2008. radi gradnje Jokera, koji od ovog ljeta posluje kao samostalno poduzeće.
Zaduženost “Keruma” d.o.o. krajem prošle godine bila je 1,21 milijardu kuna, a prije godinu dana bila je malo veća – 1,29 milijardi.
No, to je poduzeće krajem 2009. imalo i stavku izdanih kredita tešku 321 milijun kuna, od čega je najviše novca otišlo u izgradnju i rekonstrukciju hotela Marjan. A prema nekima baš je hotel Marjan financijski izmorio Željka Keruma.
Ne samo da ga je platio, nego ga je preplatio: konzultanti su mu savjetovali da ne plaća više od 90 milijuna eura, no on je, u želji da ga kupi, platio 170 milijuna eura i još je dao 190 milijuna za investicijski plan. Tim financijskim mukama u hotelijerskom dijelu biznisa, koje priznaje i sam Kerum, treba pribrojiti i činjenicu da će ga razvod vjerojatno koštati milijune eura, potom pad prometa u maloprodaji zbog krize...
Kerum je u trgovačkom biznisu već 20 godina a stekao je bogatstvo startajući s jednim malim dućanom u obiteljskoj kući na Brdima. Više puta u zadnje vrijeme najavljivao je da pregovara s nekoliko potencijalnih kupaca, no najbliži je bio tome da to bude NTL – Narodni trgovački lanac, čiji je suosnivač.
Nakon toga su krenule priče da pregovara s Mercatorom, Konzumom, da će prodati trgovine partnerima NTL-u koji okuplja 16 trgovaca od kojih su najjači Tommy, Studenac, Diona-Dinova...
Njegovi partneri iz NTL-a su ljetos opovrgavali da im je prodao dio trgovina i govorili su da se radi o preslagivanju unutar lanca. Potom se spominjalo da će Kerum prodati sve trgovine a sebi ostaviti one splitske, a sada da je sve prodao Konzumu.
sanja stapić, leo kovačić

Kerum: Ne prodajem svoje trgovine

Željko Kerum javio nam se iz Zagreba u petak u večernjim satima i demantirao bilo kakav poslovni dogovor o kupoprodaji njegova trgovačkog lanca.
U NTL-u nije bilo nikog odgovornog, već nam je tajnica poručila da zovemo idući tjedan. Odgovor na pismeni upit nismo dobili ni od Đure Gavrilovića ni od Josipa Milavića.

Šok i nevjerica...

Šok i nevjerica u prodavaonicama trgovačkog lanca ‘Kerum’ u Splitu. Tako bi se najkraće moglo opisati raspoloženje prodavačica nakon što je do njih došla ćakula da će ih preuzeti ‘Agrokor’. Ne želeći se javno eksponirati, radnice su nam ipak otvorile dušu. Jedna od njih već dugo godina radi kod Keruma, no sada, kaže, s razlogom strepi za budućnost.
- Ajme, šta će sad bit s nama? Oćemo li ostat bez posla? Ma možda ipak nećemo. Todorić ima pravo trgovačko carstvo. Valjda ćemo i mi tamo imat svoje misto - kazala nam je blagajnica.
I njezinu kolegicu iz drugog dućana zatekla je ‘patka’ o preuzimanju lanca Kerumovih dućana:
- Prvi put čujem, ali za nas je jedino važno da dobivamo plaću. Triba sačuvat posal, a radit ću isto i za Keruma i za Todorića - iskreno će mlada prodavačica.
Za razliku od nje, prodavačica iz istog dućana u poslu je već desetljećima:
- Znan da nas u ovin godinama više niko ne traži. Ali mogu vam reć da san ja priživila i doživila lipi radni staž. A to šta će nas kupit neko drugi, možda na kraju i neće bit tako loše. Triba othranit familiju i virovat da će nan bit bolje - ističe prodavačica.
O. K.
 
Top