Tko nam sve ulazi u domove?: Među popisivačima i osuđeni neonacist!

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Tko nam sve ulazi u domove?: Među popisivačima i osuđeni neonacist!

Danas.hr 04.04.2011.

0411007.48.jpg


Čovjek koji je izabran za popisivača stanovništva i koji će građane tražiti da se izjasne o nacionalnosti i spolnoj orijentaciji, osuđen je jer je širio rasistički i nacistički sadržaj i pozivao na istrebljenje Židova. To se dogodilo zbog velikog propusta – od kandidata se nije tražila potvrda o nekažnjavanju!

Predsjedniku Županijskog popisnog povjerenstva stigla je pritužba Centra za LGBT ravnopravnost na izbor popisivača u Svetoj Nedelji kažnjavanog zbog niza kaznenih djela rasne i druge diskriminacije i djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Prema informacijama koje posjeduju, popisivač stanovništva u Svetoj Nedelji,
M. S. iz Zagrebačke županije, trenutno odrađuje trogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu zbog kaznenih djela rasne i druge diskriminacije. Presuda je izrečena 26. rujna 2008. na Općinskom sudu u Velikoj Gorici.

Naime, iz presude je razvidno da je M. S. 2007. godine kreirao blog preko kojeg je širio rasistički i nacistički sadržaj i pozivao na istrebljenje Židova, ističući nadmoć bijele rase, vrijeđao izraelsku naciju i židovstvo, te pozivao na deportaciju gejeva i lezbijki u logore, uključujući i pozive na ubojstvo i istrebljenje, za što je i osuđen. M. S. je također na tom blogu postavio i broj telefona aktivista za ljudska prava LGBT osoba. Nakon što je ostavio poruku "učinite njegov život jadnim", aktivistu udruge upućene su prijetnje smrću.


Centar za LGBT ističe da su sve informacije poznate, kao i da je M. S. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 mjeseci, kao i na rok kušnje od tri godine, uz redovito javljanje povjereniku za zaštitni nazor.


"Ovom prilikom izražavamo žaljenje što prilikom natječaja nisu postavljeni nikakvi kriteriji, osim lijepog i čitkog rukopisa, za odabir popisivača kojima bi građani/ke trebali vjerovati i odgovarati na delikatna pitanja o svojoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, te vrsti životne zajednice u kojoj žive. Osoba koja na sudu nije izrazila žaljenje i krivicu zbog svojih zločinačkih uvjerenja i postupanja svakako nije i ne bi trebala biti od povjerenja javnim institucijama koje novcem poreznih obveznika plaćaju naknadu za taj rad", navodi se u priopćenju Udruge.
 
Natrag
Top