Tko je opljačkao Pevec na Žitnjaku?

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Tko je opljačkao Pevec na Žitnjaku?

Izvor: Danas.hr 04.03.2011.

0221007.48.jpg

Namještaj, televizori, sušilice, perilice, ljestve, pločice - samo su neki od predmeta vrijednih ukupno 160.000 kuna, koji su samo u tri mjeseca nestali su iz Pevecovog prodajnog centra na zagrebačkom Žitnjaku. Štetu poslodavcu moraju nadoknaditi zaposlenici.

"Prodajni centar Pevec Žitnjak, napunjen je novom robom i otvoren 1. listopada 2010., a krajem godine napravljena je obvezna Zakonom o računovodstvu propisana inventura, u kojoj je utvrđen manjak trgovačke robe koji s PDV-om odgovara protuvrijednosti 160.000 kuna. Na osnovu toga, donijeta je odluka o naknadi štete, jer se radi o robi koja nije mogla "nestati" bez znanja radnika, ukoliko su obavljali svoje poslove", kažu Pevecu.

Prema Pevecovom Pravilniku o radu, zaposlenici odgovaraju za robu u centrima. Svojim potpisom zaposlenici tvrtke u stečaju obavezali su se da će poslodavcu nadoknaditi štetu, ukoliko ona nastane. Ono o čemu vrlo vjerojatno nisu previše razmišljali kad su potpisivali dokument, da će zbog nemara ili krađe koju su počinili neki od njih, svi doživjeti udar po džepu.


Pristali na zapljenu plaća

Glasnogovornica Peveca Krunoslava Blaha potvrdila je za Danas.hr da su svi zaposlenici pristali potpisati izjavu kojom daju suglasnost da im se se u četiri jednaka obroka od plaće skine ukupno 1.979,99 kuna, koliko poslodavac za štetu traži od svakog zaposlenika. Ako ne bi pristali na zapljenu plaća, prijetio bi im sudski progon.

Kako je riječ o predmetima povećih dimenzija, koje kupci primjerice ne mogu staviti pod kaput, očito da su neki zaposlenici na neki način otuđili robu ili u tim rabotama sudjelovali. Priča neće završiti tipično hrvatski - tko je jamio, jamio je, pa će zbog njih trpjeti nedužne kolege i u vrijeme opće besparice ostati bez gotovo 2.000 kuna, što za njihove prilike nije nimalo sitni iznos.


Kako doznajemo, kamere za video nadzor nisu bile od pomoći stečajnom upravitelju
Darku Šketu koji je bio prisiljen štetu naplatiti od svih zaposlenika. Uobičajeno je, naime, da zaposlenici kupcima iznose robu do automobila ili dostavnog vozila, pa je jako teško zaključiti tko na snimkama samo obavlja svoj posao, a tko lovi u mutnom iznoseći iz dućana robu koja niti ima kupca niti je plaćena.

U situaciji kada je tvrtka u stečaju i kada se bori za opstanak, iz Peveca poručuju da im je bitno svako radno mjesto, ali i provođenje zakona, kolektivna svijest i moral zaposlenika.
 
Natrag
Top