Šta je novo?

Tito je imao grupu špijuna na Bi-Bi-Siju

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Tito je imao grupu špijuna na Bi-Bi-SijuIzvor:
Blic.rs

Grupa doušnika, koje je instruirala Titova obaveštajna policija Udba, infiltrirala se pedesetih i sedamdesetih godina prošlog veka u Svetsku službu Bi-Bi-Sija (BBC World Service), otkrivaju dokumenti nedavno objavljeni u Sloveniji, piše britanski "Sandej tajms".


226118_tito01-blic-_f.jpg
Njihov zadatak je bio da prikupljaju informacije o svojim jugoslovenskim i britanskim kolegama, kao i o jugoslovenskim disidentima koji su emigrirali u Britaniju.

Jedan od špijuna, piše britanski list, bio je Slovenac Mitja Meršol, koji je u Udbi imao pseudonim “Lingvista”. Meršol je sedamdesetih godina radio kao spiker na Bi-Bi-Siju u ogranku na slovenačkom jeziku, a danas je član slovenačkog parlamenta.

"Iako se Bi-Bi-Si predstavlja kao apolitična služba, reč je o efikasnom mehanizmu britanske indoktrinacije i obaveštajne službe", navodi se u jednom od dokumenata Udbe.

Dokumenta takođe otkrivaju da je Meršol od Udbe dobio specijalnu kameru da bi snimao dokumenta i da je bio obučen za korišćenje šifrovanog pisma.

Meršol je izveštaje slao dvaput mesečno, ali mu je naređeno da informacije o izvesnoj grupi političkih emigranata povezanih s tajnom "Mediteranskom akcijom", čija priroda nije poznata, šalje odmah.

U dokumentima se navodi da je Meršol, koji je stekao poverenje kolega i emigranata, izveštavao o "kovanju zavera protiv komunizma", ali i njihovom ljubavnom životu, pa i ko se od njih nalazi na platnom spisku Skotland jarda.

Jednom prilikom, “Lingvista” je zamalo bio razotkriven, nakon što je podneo izveštaj o večeri koju je priredila 25-godišnja Jugoslovenka, zaposlena u Bi-Bi-Siju. Mlada žena se, navodno, naročito zbližila s jednim od gostiju, desničarskim emigrantom, a kada su posle toga njeni roditelji u Beogradu bili uhapšeni, ona se zbog toga ljutito požalila Meršolu i nedvosmisleno ga je osumnjičila.

To je navelo njegove nalogodavce, piše list, da svoje kolege u beogradskoj policiji zamole da više ne hapse njene roditelje ako ne žele da njihov agent bude razotkriven.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Titov špijun na BBC

Titov špijun na BBC

Novosti online |


Spiker Mitja Meršol radio je istovremeno za britansku mrežu BBC i za Titovu Udbu. Doušnici su bili inflitrirani u BBC kako bi slali podatke o jugoslovenskoj emigraciji


Josip Broz Tito, Mitja Meršol

SPIKER Mitja Meršol radio je istovremeno za britansku mrežu BBC i za Titovu Udbu.

Naime, na BBC su tokom pedesetih i sedamdesetih godina, osim zaposlenih koji su izveštavali javnost o zbivanjima širom sveta bilo i onih čiji je zadatak bio da istovremeno informišu i jugoslovensku obaveštajnu službu.

Prema dokumentima nedavno otkrivenim u Sloveniji, a o kojima piše britanski „Sunday times“, i prenose mediji širom sveta, grupa doušnika infiltrirana je, tih godina, u BBC kako bi prikupljala i slala informacije ne samo o svojim britanskim kolegama, već i novinarima i disidentima koji su iz Jugoslavije emigrirali u Veliku Britaniju.

"Sunday times“ u tekstu o dokumentima koji su razotkrili Titove špijune u Londonu, zapravo priča priču o jednom od njih – Slovencu Mitji Meršolu, koji je u Udbi imao pseudonim “Lingvista”.

Meršol je sedamdesetih godina radio kao spikeru ogranku na slovenačkom jeziku, a danas je član slovenačkog parlamenta.

On je, svojevremeno, od Udbe dobio specijalnu kameru da bi snimao važna dokumenta, a bio je obučen i za korišćenje šifrovanog pisma.

Meršol je izveštaje slao dva puta mesečno, s tim što je sve informacije do kojih bi došao o izvesnoj grupi političkih emigranata povezanih s tajnom "Mediteranskom akcijom", morao da šalje odmah.

U dokumentima otkrivenim u Sloveniji, navodi se između ostalog i to da je ovaj spiker, koji je stekao poverenje kolega i emigranata, izveštavao o "kovanju zavera protiv komunizma", ali i njihovom ljubavnom životu. Udbi je slao i podatke – ko je od novinara i emigranata na platnom spisku Skotland jarda.

UMALO RAZOTKRIVEN

“Lingvista” je posle jednog zadatka umalo razotkriven. To je bilo kada je podneo izveštaj o večeri koju je priredila Jugoslovenka zaposlena u BBC. Devojka se tada, navodno, prilično zbližila sa jednim od gostiju na večeri, desničarskim emigrantom. Kada su nedugo posle toga njeni roditelji u Beogradu bili uhapšeni, posumnjala je upravo na Meršola. Njegovi nalogodavci su munjevito reagovali i zamolili svoje kolege u beogradskoj policiji da više ne hapse devojčine roditelje, kako njihov agent ne bi bio raskrinkan.

 
Top