Tisin cvet..

Član
Učlanjen(a)
01.10.2010
Poruka
3
CVETANJE TISE-Tisin cvet- Voda Tise je oduvek bila bogata ribom, nekada je cak u reci bilo oko cetrdesetak vrsta ribe. Danas su najpoznatije saran, som, keciga, stuka, karas i razne vrste bele ribe. Po ovome se Tisa ne moze izdvajati od drugih ravnicarskih reka, ali ima nesto po cemu se ona razlikuje, jer je danas jedina reka u Evropi koja "cveta". Tisin cvet je prastara grupa insekata i bila je rasprostranjena u vise reka Evrope, ali se nigde nije u takvim razmerama rojila kao u Tisi. U prvoj trecini ovog veka izumrla je u rekama zapadne Evrope i skoro iscezla u srednjoj. Danas se moze pronaci jos samo u Tisi i to u velikim rojevima jedino u srednjem toku Tise u Madjarskoj. Sredinom juna meseca svake godine, ako su vremenski uslovi za zavrsni razvoj larve bili povoljni, pocinjalo je rojenje Tisinog cveta. Tada bi popodne nakon 17 casova, bez ikakvog predznaka, iz dubine reke krenula nepregledna povorka belih larvi. Navirale su u ogromnom broju,tako da ih ni ribe nisu mogle unistiti, pa ih je najveci broj stizao na suncem obasjanu povrsinu vode.Na ledjima im je tada pucala tanka kosuljica i iz larve bi se rodio nezni leprsavi krilati insekt, nalik na vilinog konjica, jarko zutog tela i sivkastih krila. Bili su to muzjaci. Tek kada su oni, kojih je znatno veci broj, svojim telima nahranili ribe, ptice i zabe i kada je izazak iz muljaa bio skoro potpuno siguran, krenule bi iz dubine i larve zenki. Zenke bi se odmah vinule u vis,proletele kroz oblak koji su ranije formirali muzjaci i nastavile da lete iznad njih.Muzjaci bi ih jedva docekali i njihovo do tada naizgled besciljno kovitlanje nad rekom pretvorilo bi se u hajku za zenkama.Utrosivsi i poslednje zalihe energije na zanosni "momacki ples" i potom na parenje, muzjaci su iznureni,padali ne vodu ui umirali. Zenke su letele nad rekom jos neko vreme, do pred sumrak, da bi se izvrsila oplodnja jaja u njihovom telu,pasu se tek tada spustale navodu da bi poslednjim trzajima zivota polozile jaja.
Davno je to bilo kada je Tisa,putniku namerniku, ziteljima kraj njenih obala, pruzala jedinstven neponovljivi dozivljaj - cvetanje Tise.
A danas? Danas se sve promenilo. Promenjeni su uslovi zivota za tu retku vrstu i Tisin cvet je pod naletom industrije i covekove nebrige, umesto da leti nad povrsinom vode u susret novom zivotu, odleteo u pricu i legendu.




http://biba.yolasite.com:D


http://biba.sosblog.comsmile3
 
Natrag
Top