Šta je novo?

Tinejdžerki kroz nos izvadili tumor na mozgu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Tinejdžerki kroz nos izvadili tumor na mozguSanja Ilić (19) je mesecima imala strašnu glavobolju. Lekari su mislili da se radi o običnoj prehladi, ali posle tri meseca terapije utrnuli su joj obrazi. A onda je izgubila vid na jednom oku. Stigla je i dijagnoza, tumor na mozgu veličine narandže! Posle operacije koja je trajala pet sati, dvojica hirurga Kliničkog centra Srbije odstranili su joj tumor bez otvaranja lobanje. Kroz nos! I spasli Sanju najgoreg.


300609_sanja-ilic-operisan-rak281212ras-foto-dimitrije-goll-7_f.jpgIntervencija kojom je laparoskopskim putem izvađen tumor, koji je bio smešten u bazi lobanje, na ovaj način je urađen prvi put u našoj zemlji, a naše hirurge svrstala među vodećima u Evropi. Pre nego što su se odlučili na ovaj korak, lekari u Klinici za neurohirurgiju danima su većali da li ovakav tumor može biti uklonjen ili ne. I na kraju jedini koji su bili hrabri da se uhvate u koštac sa problemom bili su neurohirurg dr Dragan Savić i ORL hirurg dr Bojan Pavlović. Operacija je obavljena pre dve nedelje, a Sanja je sada potpuno zdrava devojka.

Sve je počelo u avgustu, a svi su mislili da se radi o bezazlenoj prehladi.


- Tada sam dobila prve simptome. Imala sam glavobolje, izgubila sam potpuno osećaj u obrazima. Primala sam injekcije, pila lekove, ali tek nakon tri meseca su me uputili na magnetnu rezonancu. U međuvremenu sam izgubila i vid na jedno oko - priča Sanja.

Tada je postavljena dijagnoza, a porodica Ilić bila je u šoku.

- Preko dana smo nekako i funkcionisali. Morali smo zbog Sanje. Tata joj je nosio doručak i ručak. Ali najstrašniji su bili noć i jutro kada se probudim i kada shvatim šta se dešava - priča mama Zorica.


300611_bojan-pavlovic3_f.jpgA Sanja se za sve to vreme ponašala kao velika devojka. Njeni roditelji kažu da je bila hrabra i da su zato ponosni na nju.

- Imala sam svoju amajliju. Plavi slončić kojeg mi je brat kupio pre 10 godina. Od njega se nisam odvajala, čuvao mi je stražu i kada sam išla do toaleta - priča Sanja.

Magnetna rezonanca je pokazala da se tumor nalazio u bazi lobanje gde su smešteni krvni sudovi, nervi koji su od vitalnog značaja za vid, pokrete, a tu se nalazi i centar za disanje i rad srca. Pored toga, rasprostirao se i na maksilarne sinuse, što je bio još veći problem.

Dva hirurga radila su operaciju koja je trajala pet sati. I kroz nos su laparoskopskim putem izvadili ceo tumor. Prvi deo operacije radio je dr Savić, koji je kroz nos izvadio tumor koji se nalazio u bazi lobanje. Nakon toga dr Pavlović je iz bočnih delova maksilarnog sinusa izvadio tumor.

- Tokom operacije korišćena je navigacija pomoću koje smo u svakom momentu znali gde je tumor, gde su krvni sudovi i u kom delu trenutno radimo. Pomoću navigacije tumor je ceo izvađen - objašnjava za „Blic” dr Dragan Savić, neurohirurg.Izvor:
Blic.rs


 
Top