Tinejdžeri ovisni o apaurinu i sirupu protiv kašlja

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Tinejdžeri ovisni o apaurinu i sirupu protiv kašlja


Izvor: Slobodna Dalmacija


tab01.jpg

Lijekovi su, procjenjuju stručnjaci, uz marihuanu postali najdraža droga među mladim osobama diljem Europe, uključujući i Hrvatsku. Riječ je uglavnom o legalnim lijekovima koji se izdaju na recept i koje mladi najčešće kradu od roditelja i rodbine. Dio njih ih, pak, kupuje u ljekarnama, koje često ne poštuju pravila o davanju lijekova na recept, a željeni medikamenti mogu se kupiti i na ulici.
− Problem nije nov, ali je sve veći. Ova vrsta drogiranja među mladima sve je češća, s obzirom na to da Hrvati, ukupno gledajući, troše sve više lijekova, pa su i mladima u njihovim domovima sve dostupniji. Oni se ponašaju po principu “ajmo se puknit za što manje novca”, pa im je najdostupnije i najlakše ukrasti lijekove iz kuće, koje najčešće miješaju s alkoholom, no iste lijekove mogu lako i jeftino kupiti i na ulici.

tab02.jpg
tab03.jpg


S tim se počinje već s 12, 13 godina − upozorava psihijatar dr. Željko Ključević, voditelj Službe za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje u Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.
Najčešće se zloupotrebljavaju lijekovi protiv tjeskobe (anksiolitici), koji su, kaže dr. Ključević, po potrošnji u Hrvatskoj prestigli antibiotike, pa se mogu naći u gotovo svakoj kući, a iz te su skupine najpoznatije “droge” apaurin, normabel, praxiten i xanax.
Slijede antidepresivi, od kojih se najčešće zloupotrebljava prozac, te antipsihotici, među kojima mladi najčešće uzimaju haloperidol. − Lijekovi protiv tjeskobe i depresije djeluju na način da opuštaju mišiće i stvaraju opći osjećaj ugode, što se dodatno pojačava alkoholom.
Antipsihotici, pak, djeluju na dopaminski sustav u mozgu, slično kao opojne droge, a kod njihove konzumacije, u kombinaciji s alkoholom, može doći do ozbiljne nuspojave − kočenja i bolova u mišićima, pa te osobe završe na hitnoj − ozbiljan je dr. Ključević.
To, naravno, nisu jedine opasnosti zloporabe jedne ili više vrsta lijekova − neki anksiolitici, primjerice, brzo izazivaju ovisnost, xanax već za tri tjedna svakodnevnog uzimanja, a vrlo je opasna i kombinacija xanaxa s nekim od analgetika koji sadrže tramadol, primjerice lumodol ili tramal, jer može izazvati epileptički napadaj. Na sreću, na Klinici za pedijatriju KBC-a Split, prema riječima prof. dr. Vjekoslava Krželja, takvih slučajeva posljednjih godina nije bilo.
Protiv bolova

No, problem ovisnosti o lijekovima nije nepoznanica − lani je u državi, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ukupno liječeno 167 osoba zbog ovisnosti o lijekovima iz skupine benzodiazepina, u koje, primjerice, spadaju apaurin i normabel, od kojih je njih 10 bilo u dobi od 15 do 19 godina, a jedna je osoba bila i mlađa od 15 godina. Jasno je, dakako, da je ukupan broj ovisnika znatno veći od onih koji su se prijavili na liječenje.
Nadalje, dodaje dr. Ključević, često se zloupotrebljavaju lijekovi protiv bolova koji sadrže kodein, kao i tablete i sirup protiv kašlja, također s kodeinom, i to zbog njegova analgetskog i sedativnog djelovanja, te zatim kapi za nos s efedrinom, budući da efedrin ima psihostimulativno djelovanje te je njegov učinak vrlo sličan efektu prirodnog lučenja adrenalina.
To znači da se tinejdžeri, primjerice, mogu drogirati i kafetinom, plivadonom, sirupom folkodinom i običnim kapima za nos koje se prave u ljekarni, a i njih najčešće uzimaju u kombinaciji s alkoholom...
DIVNA ZENIĆ
 
Natrag
Top