Tihi rat "zemunaca"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Tihi rat "zemunaca"

Beograd -- "Večernje novosti" pišu da bukti sukob između advokata i prijatelja Sretka Kalinića i Miloša Simovića, jer obe strane žele što povoljniji status.

U senci izručenja Sretka Kalinića Srbiji, daleko od očiju javnosti, vodi se "rat" između njegovih i advokata i prijatelja drugog doskora odbeglog "zemunca" - Miloša Simovića.

Svako sa svoje strane pokušava da za jednog, odnosno drugog izdejstvuje što povoljniji status kod pravosudnih organa.

Novosti pišu da se svakodnevno javnost zasipa informacijama šta će ko od dvojice doskorašnjih "saboraca" da otkrije o nerasvetljenim zločinima. Kalinić, navodno, nudi "istinu" o likvidacijama Branka Jevtovića Jorge i dvojice telohranitelja Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, ubistvu insajdera Zorana Vukojevića Vuka.

Ovaj plaćeni ubica "zemunskog klana", prema, uvek anonimnim izvorima, spreman je da priča i o tome kako su ubijeni Milan Jurišić Jura i Ninoslav Konstantinović, gde se kriju Luka Bojović i preostali begunac Vladimir Milisavljević Budala, ko je likvidirao Iliju Novovića i Gorana Marića...

Poznavaoci "zemunskog klana" navode da je Kalinić "puki profesionalac", koji je ubijao za novac. Svaku likvidaciju je naplatio, a deo para dobio je i od otmica. Najsuroviji je bio prema Suadu Musiću, koga je zverski mučio, navodi ovaj beogradski list..

On ne zna ništa o poslovima Milorada Ulemeka, Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića, ali bi mogao da ispriča ko je naređivao ubistva i davao pare - objašnjava izvor „Večernjih novosti“.

S druge strane, Miloš Simović, takođe, nudi "interesantnu priču". Doduše, šansu da bude svedok - saradnik propustio je 2003. i 2004. godine. Tada mu je preko advokata i porodice za svedočenje nuđen povlašćeni status.

Reč je o Spasojevićevoj desnoj ruci i glavnom organizatoru svih poslova. On je bio taj koji je Spasojevićeva naređenja prenosio niže. Simović bi mogao da ispriča i o političarima koji su dolazili u Šilerovu, posebno onima koji su bili upućeni u pripremu atentata na srpskog premijera.

Simović u ovom trenutku na status zaštićenog svedoka ne može da računa, jer je osuđen na maksimalne kazne za učešće u ubistvo Đinđića, ali i druge zločine "zemunaca". Postoji, teoretska mogućnost da, ukoliko mu se sudi iznova jer je bio nedostupan, dobije neku godinu manje. Tada bi mogao da zatraži i povoljniji status, ukoliko zna političku pozadinu atentata.


B92
 
Natrag
Top