The Wire

Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
x38eps.jpg


Žica (The Wire) je bila američka televizijska serija koju je producirala TV kuća HBO, a prikazivala se od 2. lipnja 2002. godine do 9. ožujka 2008. godine. U navedenom razdoblju prikazano je sveukupno 60 epizoda, odnosno punih 5 sezona. Kao što je to i karakteristično za televizijske serije u produkciji HBO-a, svaka sezona serije Žica imala je mali broj epizoda: prva sezona je imala 13, druga 12, treća 12, četvrta 13 i peta 10 epizoda.

Kreator, producent i glavni scenarist serije je David Simon, priznati autor i bivši novinar. Radnja serije smještena je u gradu Baltimore (država Maryland), a svaka sezona bavi se različitom temom: trgovina drogom (prva sezona), brodogradilište i luka (druga sezona), gradska vlast i birokracija (treća sezona), školski sistem (četvrta sezona) i print mediji (peta sezona). U seriji zapravo nema glavnog lika - kompletna glumačka postava sastavljena je od karakternih glumaca koji na jednak način pridonose radnji pojedinih epizoda. Iako se prvenstveno smatra da je u pitanju kriminalistička drama, njezin kreator Simon rekao je da je to zapravo priča o jednom američkom gradu i pogledu na zajednički život njegovih stanovnika.

Iako nikad nije doživjela veliki komercijalni uspjeh niti osvojila neku veliku televizijsku nagradu, mnogi kritičari seriju Žica smatraju najboljom televizijskom serijom svih vremena. Najjačom i najistaknutijom karakteristikom serije smatra se njezin izrazito realan portret urbanog života, ljudskih ambicija i duboke i potresne eksploracije socijalnih i političkih tema.


Izvor: Prijevodi-online

2q1bhom.jpg
 
Natrag
Top