The Sisters Of Mercy

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
The Sisters Of Mercy

Proizašli iz britanske novovalne post-punk scene ranih osamdesetih oformljeni u Leedsu (Yorkshire, Engleska) 1980.,
The Sisters Of Mercy su rock bend za kojeg se prvenstveno zbog njihovog imagea i nezemaljski dubokog glasa njihovog lidera, pjevača i tekstopisca Andrewa Eldritcha najviše veže pojam 'gothic' kojim su ih opisivali mnogi iako se Eldritch uvijek ograđivao od njega tvrdeći da su 'rock'n'roll' bend ističući Leonarda Cohena, Motorhead, The Stooges i Suicide kao njihove najveće uzore između ostalih čije su zvukove htjeli sažeti u jedan njihov jedinstveni po kojem bi bili prepoznati.
Nakon što su iz gotovo bezperspektivne situacije ranih osamdesetih svojim ranim singlovima postigli popriličan uspjeh na britanskom nezavisnom tržištu, tijekom osamdesetih postali su jedan od najvažnijih te također i najbootleziranijih bendova tog desetljeća prošavši cijeli evolucijski tijek sazrijevanja temeljen na vlastitim iskustvima također stvorivši veliki broj svojih imitatora i sljedbenika.

20060729_sisterdamage-done.jpg


Zadržali su svoj uspjeh i ranih devedesetih kada su zbog problema sa svojom distributerskom kućom (Warner Brosova EastWest etiketa) prestali izdavati svoje nove materijale do danas ostajući aktivni samo kao koncertna grupa.

Tijekom svog dvadeset i plus godina dugog postojanja u različitim su postavama izdali svega tri studijska albuma od kojih je posljednji izdan 1990. godine. Jedine stalne konstante benda do danas ostaju
Andrew Eldritch i njegova ritam mašina zvana Doktor Avalanche.

1980.

Inspiriran cijelim punk pokretom kasnih sedamdesetih osnivač benda Gary Marx (r. Mark Pairman; Leeds, Engleska; gitara) dolazi na ideju da sa svojim prijateljem Andrewom Eldritchem (r. Andrew William Harvey Taylor; 15. svibnja 1959.; Ely, East Anglia, Engleska) kojega je poznavao iz leedskog punk kluba F (F Club) kojega su obojica redovito posjećivali osnuje bend te kako bi se čuli na radiju izdaju svoj debitantski singl.

Da bi na leedskom univerzitetu započeo studirati kineski jezik, Eldritch se 1978. u Leeds preselio iz Oxforda (Engleska) gdje je studirao engleski jezik i književnost te također njemački, francuski i politiku (također ima ponešto znanja hrvatskog!, nizozemskog, ruskog, srpskog, talijanskog te latinskog jezika). Eldritch je u to vrijeme bio samostalni (prema svojim vlastitim riječima jako loš, ali i neiskompleksiran) bubnjar na tadašnjoj lokalnoj leedskoj punk sceni.


Na njegov prijedlog nazivaju se
The Sisters Of Mercy (po istoimenoj pjesmi Leonarda Cohena iz 1968. koju su čuli u filmu "McCabe & Mrs. Miller" Roberta Altmana iz 1971.) te 5. studenog iste godine za etiketu iz obližnjeg grada Yorka (Yorkshire, Engleska) Red Rhino izdavaju svoj debitantski singl "The Damage Done" na kojem Eldritch pjeva te svira bubnjeve, a Marx gitaru. Neslušljiv i užasan kako su ga sami opisali singl je otisnut u samo tisuću primjeraka te danas zbog svoje raritetnosti na kolekcionarskom tržištu vrijedi stotine funti.

B strana singla sadržava pjesme "Watch" i "Home Of The Hit-Men" na kojima Marx pjeva te svira gitaru, a Eldritch bubnjeve. Također krajem iste godine pokreću svoju vlastitu etiketu Merciful Release za koju će tijekom osamdesetih i ranih devedesetih također potpisivati druge bendove (The March Violets između ostalih na primjer).


1981.
Zbog nemogućnosti da istovremeno svira bubnjeve i pjeva te želeći s bendom početi ponovo iz početka, početkom godine Eldritch sasvim slučajno u potpunosti preuzima pjevačku poziciju u bendu dok Marx ostaje na gitari te po uzoru na grupu Suicide upošljavaju ritam mašinu koju je jedan njihov prijatelj ostavio u Eldritchevom podrumu da umjesto Eldritcha obavi cijeli bubnjački posao te ju imenuju Doktor Avalanche.

Također negdje u isto vrijeme za basista uvode
Craiga Adamsa (r. 4. travnja 1962.; Otley, Yorkshire, Engleska), bivšeg klavijaturista lokalnog benda The Expelaires koji je u to vrijeme surađivao s Jonom Langfordom iz lokalnih leedskih bendova The Mekons i The Three Johns u synthpop projektu The Exchange i velikog obožavatelja Motorheada, te tako formirani 16. veljače iste godine s privremenim Langfordom na pultu na jorškom Alcuin univerzitetu (York) izvode svoj prvi koncert na kojem su svirali kao predgrupa za Thompson Twins koji su također tada prolazili kroz svoju formativnu fazu.

Dobivši dobre kritike koncert im je osigurao još nekoliko nastupa u i oko Leedsa od kojih je najzapamćeniji bio onaj u leedskom F Clubu 2. srpnja iste godine na kojem ih je osobno posjetio Iggy Pop nakon što je čuo njihovu koncertnu verziju pjesme "1969" njegovog bivšeg benda The Stooges te na kojem su također izveli "Teachers" Leonarda Cohena i "Sister Ray" The Velvet Undergrounda.


Reputacija benda je rasla te im osigurala nastup na trećem godišnjem Futurama festivalu 5. i 6. rujna iste godine koji se umjesto u Leedsu (mjestu svoga osnutka) te godine održavao u obližnjem Staffordu na kojem su također nastupili Theatre Of Hate, Gang Of Four, Bauhaus, The Passions, Simple Minds, Bow Wow Wow, The Virgin Prunes, UK Decay te A Flock Of Seagulls između ostalih.


20060729_sisters.jpg


Krajem godine uvode drugog gitarista Bena Gunna (r. Ben Matthews) čiji status u grupi nikada nije bio do kraja razjašnjen te je njihovim uvođenjem "prvotna" postava benda bila kompletna.

1982.

Travanj: Zbog nedostatka novca za objavu za svoju vlastitu etiketu Merciful Release, za Langfordovu etiketu CNT (Confederacio Nacional de Trabajo) u limitiranom izdanju izdavaju svoj drugi singl "Body Electric" kojemu je britanski glazbeni tisak dao pozitivne kritike dok je njihova reputacija bivala još učvršćenija. Singl je bio proglašen singlom tjedna u britanskom glazbenom tjedniku Melody Maker učinivši ih superzvijezdama na području Leedsa i oko njega u čijim se klubovima mogao redovito čuti. B strana singla uključuje pjesmu "Adrenochrome".
Lipanj (7): U londonskoj koncertnoj dvorani Venue sviraju kao predgrupa za pjevačicu Nico (ex The Velvet Underground).
Srpanj (10): U londonskom Zig Zag klubu sviraju kao predgrupa za The Birthday Party (bend u kojem je tada pjevao Nick Cave).
Kolovoz (25): Snimaju pjesme "19", "Alice", "Good Things" i "Floorshow" za svoj prvi John Peel session BBC Radija 1 koji će biti emitiran 7. rujna iste godine.
Listopad: Za svoju etiketu Merciful Release potpisuju The March Violets (još jedan bend iz Leedsa) te s njima započinju zajedničku britansku turneju.

Studeni: Napetosti uglavnom poslovne prirode između dvije grupe primoravaju The March Violets da napuste Merciful Release te osnuju svoju vlastitu etiketu Rebirth Records dok je izdan treći singl The Sisters Of Mercy "
Alice" (prvi u nizu za njihovu vlastitu etiketu Merciful Release). Napravljen uz pomoć Eldritchevog prijatelja Johna Ashtona iz The Psychedelic Furs (bend s kojim su The Sisters Of Mercy također nastupali; najviše poznati po svojem hit singlu "Pretty In Pink" iz 1981.) singl će nekoliko tjedana kasnije dosegnuti 8. mjesto britanskog nezavisnog charta primoravši britanski glazbeni tjednik Sounds da ih po prvi put objavi na naslovnici nekog časopisa. B strana singla uključuje frenetičnu "Floorshow". Singl im je omogućio veći broj nastupa u i oko Londona od kojih je najzapamćeniji bio onaj iz 28. istog mjeseca u londonskoj Electric Ballroom na kojem su nastupali zajedno s reggae izvođačima kao što su Aswad i Maximum Joy.

Prosinac (23): Nastupaju zajedno s UK Decay i Blood & Roses u londonskom Klub Footu.

(26): Zajedno s The Sex Gang Children, Alien Sex Fiend i Ritual nastupaju na festivalu Christmas On Earth koji se održavao u londonskom Lyceumu dok ih britanski glazbeni tisak proglašava predvodnicima upravo stasale tzv. gothic scene, a Eldritcha jedinim mogućim nasljednikom 'kralja' iste Petera Murphyja (lidera i pjevača grupe Bauhaus) što je ne želeći se uspoređivati ni s kim u njemu samo stvaralo revolt.

1983.
Ožujak (6): Snimaju pjesme "Heartland", "Jolene" - obrada standarda Dolly Parton koju su često izvodili na svojim koncertima, "Valentine" i "Burn" za session Davida Jensena koji će četiri dana kasnije biti emitiran na BBC Radiju 1.
(26): Grupin četvrti singl "Anaconda" (s ritmičko mantrajućim psihodeličnim instrumentalom "Phantom" na B strani) ulazi na britanski nezavisni chart na kojem će nekoliko tjedana kasnije dosegnuti 3. mjesto. Singl je proglašen singlom tjedna u britanskom glazbenom tjedniku Sounds.
Istog je mjeseca izdan grupin prvi EP naziva "Alice" koji je uz pjesme "Alice", "Floorshow" i "Phantom" donio i "1969" - već spomenuta obrada standarda The Stoogesa koju je grupa također često izvodila uživo na svojim koncertima. Njegovo je objavljivanje financirao John Ashton te je postao prvo američko izdanje grupe.

Svibanj (16): Izdan je grupin drugi EP naziva "
The Reptile House" na kojem su se nalazile pjesme "Kiss The Carpet" - glavna pjesma na EP-ju, "Lights", "Valentine", "Fix", "Burn" te na limitiranim izdanjima "Kiss The Carpet (Reprise)". EP im je priskrbio hvalospjeve gotovo u svim britanskim glazbenim novinama, napose u tjedniku New Musical Express koji ga je proglasio singlom tjedna. EP je u srpnju iste godine dosegnuo 4. mjesto britanskog nezavisnog charta.
Kolovoz (24): Na Mallemunt festivalu u Bruxellesu (Belgija) odrađuju svoj prvi europski (nebritanski) nastup nakon kojega se četiri dana kasnije u amsterdamskom klubu Paradiso u Nizozemskoj otiskuju na svoju prvu europsku (izvanbritansku) turneju nazvanu "Trans Europe Excess Tour".

Listopad (29): U los angeleskoj Alexandriji započinju svoju prvu američku turneju.

Istog je mjeseca izdan legendarni singl "Temple Of Love" (s "Heartland" te "Gimme Shelter" - obrada standarda The Rolling Stonesa koja se nalazila na njegovu 12-inčnom izdanju te koju su također često izvodili na svojim koncertima na B strani) za kojeg su također snimili i svoj prvi prateći video spot. Singl je dosegnuo 2. mjesto britanskog nezavisnog charta (od preuzimanja čelne pozicije držao ga je samo New Orderov "Blue Monday" također izdan iste godine) te zamalo ušao na službenu mainstream britansku top listu singlova (UK Top 100). To će ujedno biti i poslijednje nezavisno izdanje grupe.

Negdje oko vremena njegova objavljivanja zbog velikog nezadovoljstva načinom rada u bendu posebno ističući svoje osobno neslaganje s Eldritchem i njegovim smjerom kojim je vodio bend te čitavim glazbenim biznisom, Gunn napušta grupu te odlazi na studij u Liverpool (Engleska). (Nakon napuštanja grupe također će osnovati svoj vlastiti bend Torch koji neće biti dugog vijeka te se potpuno povući iz glazbenog svijeta.)


1984.

Travanj (7): Uvevši gitarista Waynea Husseyja (r. Jerry Wayne Hussey; 26. svibnja 1958.; Bristol, Avon, Engleska) kao Gunnovu zamjenu, u birminghamskom Tin Can Clubu održavaju svoj jedini britanski koncert u to vrijeme prije otiskivanja na šesnaestodnevnu američku turneju koja će uslijediti nekoliko dana kasnije.

Hussey čiji je najveći glazbeni uzor iz mladosti bio Marc Bolan i njegova grupa T. Rex odrastao je u strogoj mormonskoj religiji što je u njemu samo povećavalo bunt protiv njegovih roditelja koji su ga u njoj odgajali te se kasnih sedamdesetih iz svog rodnog Bristola seli u Liverpool kako bi započeo svoju glazbenu karijeru gdje je u početku nastupao s lokalnom liverpoolskom grupom Pauline Murray & The Invisible Girls te također počeo pisati svoje prve pjesme. Također je djelovao u lokalnom liverpoolskom ska bendu The Walkie Talkies.


20060729_sistresalice.jpg


Svoj je prvi veći uspjeh doživio pridruživši se još jednoj liverpoolskoj grupi Dead Or Alive (najviše poznati po hit singlu "You Spin Me Round (Like A Record)" s kraja 1984.) na poziv njihovog frontmena Petea Burnsa. Grupu je napustio krajem 1983. zbog neslaganja oko njihovog naginjanja k totalnoj komercijalizaciji njihovog zvuka te međusobnih trzavica između njega i Burnsa (koji je u grupi volio imati sve pod svojom kontrolom) u to vrijeme.

Njegov je dolazak označio promjenu kako zvuka tako i imagea benda (The Sisters Of Mercy) kojemu je podjednako pridavao važnost. Njegove dionice odsvirane na dvanaestžičanoj gitari donijet će onu finoću i savršenstvo koje će kulminirati na njihovom debitantskom albumu koji će biti izdan sljedeće godine.

(8): Dan nakon koncerta u Birminghamu (West Midlands, Engleska) pripisuju svoju matičnu etiketu Merciful Release Warner Brosovoj WEA etiketi.

Lipanj (19): Snimaju pjesme "Walk Away", "Emma" - obrada standarda grupe The Hot Chocolate koju su također često izvodili na svojim koncertima, "Poison Door" i "No Time To Cry" za svoj drugi John Peel session BBC Radija 1 koji će biti emitiran 13. sljedećeg mjeseca.

Istog mjeseca singl "Body And Soul" (s pjesmom "Train" na B strani) - prvo major izdanje grupe, doseže 46. mjesto službenog UK charta. Kasnije će se također pojaviti i njegovo istoimeno EP izdanje koje će uz naslovnu "Body And Soul" i "Train" sadržavati novu verziju "Body Electric 1984" te snažno pulsirajuću sedmoipolminutnu "Afterhours".
Rujan (22): Zajedno s Echo & The Bunnymen, Spear Of Destiny, The Chameleons i The Redskins nastupaju na prvom jorškom York Rock Festivalu održanom u jorškom Racecourseu (York).

Listopad: "
Walk Away" (s "Poison Door" i "On The Wire" na B strani), singl na kojem se po prvi put pojavljuje i Hussey kao jedan od autora glazbe (do tada je ispod naslova pjesama grupe uglavnom stajalo Eldritchevo i Marxovo ime) kojim će najaviti svoj debitantski album, doseže 45. mjesto UK charta dok se 4. istog mjeseca u edinburškoj Caley Palas (Edinburgh, Škotska) otiskuju na svoju veliku "Black October" turneju koja će završiti u bohumskom Zecheu (Bochum, Zapadna Njemačka) 18. sljedećeg mjeseca na kojoj su ih pratili The Skeletal Family i The Cult između ostalih. Tim su singlom dokazali da su tog trenutka bili jedan od najperspektivnijih bendova u Velikoj Britaniji.

1985.

Veljača: Drugi singl s njihovog nadolazećeg debitantskog albuma "No Time To Cry" (s "Blood Money" i "Bury Me Deep" na B strani) doseže 63. mjesto UK charta.
Ožujak (11): S0 gotovo šest mjeseci zakašnjenja zbog Eldritcheve bolesti u to vrijeme izdan je njihov debitantski album "First And Last And Always" (originalno ime albuma bilo je "Black October"), dva dana nakon što se u glasgovskom Strathclyde univerzitetu (Glasgow, Škotska) grupa otisnula na svoju veliku te također i posljednju svjetsku turneju u tadašnjoj postavi "Tune In Turn On Burn Out".

Album će sljedećeg mjeseca doseći 14. mjesto UK charta. Napravljen u suradnji s producentom Daveom Allenom predstavljao je vrhunac kompozitorskih moći Husseyja i Marxa. Dominantan Eldritchev vokal na njemu je doživio vrhunac u spoju s njegovim velikim liričkim sposobnostima dok se tutnjajući Adamsov bas izvrsno ispreplitao s ritmovima Doktora Avalanchea. Njegov je omot dizajnirao sam Eldritch (koji je također između ostalog dizajnirao i poznati logo benda). Album je na kraju godine bio uvršten među najbolje albume godine u gotovo svim britanskim glazbenim novinama.


Travanj (1): U brightonskom Top Rank klubu (Brighton, East Sussex, Engleska) održavaju svoj posljednji koncert s Marxom nakon kojega će zbog svojih očito velikih osobnih razlika u odnosu na Eldritcha i njegovog tadašnjeg načina života te svojeg odbijanja prisustvovanju zvučnim probama benda Marx napustiti grupu te nedugo zatim osnovati svoj novi bend Ghost Dance dok će grupa sada kao 'trojac' nastaviti odrađivati ostatak turneje.


Lipanj (18): Još veće unutarnje nesuglasice unutar benda koje su uslijedile nakon Marxova odlaska primoravaju ih da u glasovitom londonskom Royal Albert Hallu sada održe svoj posljednji koncert u 'originalnoj' postavi kojega je snimao Mike Mansfield za buduće koncertno VHS izdanje "Wake - In Concert At The Royal Albert Hall" koje će britanski glazbeni tisak 1986. proglasiti koncertnim video izdanjem godine. Koncert je ironično nazvan "
Altamont - A Festival Of Remembrance" te će ga jedanaest godina kasnije britanski glazbeni mjesečnik Q uvrstiti među 100 najboljih koncerata održanih ikada. Bit će to ujedno i poslijednji koncert grupe u idućih pet godina.

Rujan: Nakon što se tijekom snimanja video spota za pjesmu "Black Planet", ne mogavši više podnijeti stalnu Eldritchevu kontrolu u bendu Adams iz SAD-a već jednom vratio kući u Leeds ostavljajući Eldritcha i Husseyja 'same', ponovo im se pridružuje kako bi sada u Hamburgu (Zapadna Njemačka) započeli rad na sljedećem albumu grupe koji se trebao zvati "Left On A Mission And Revenge". Ponovna neslaganja oko novog zvuka benda između njega i Husseyja s jedne i Eldritcha s druge strane primoravaju ga da zauvijek napusti bend.


20060729_SISTERScover.jpg


Isti će put dan kasnije slijediti i Hussey koji će se 21. istog mjeseca samo privremeno ponovo pridružiti Eldritchu te s njim u Hamburgu nastupiti zajedno s The Skeletal Family. Za vrijeme tih nesuglasica ili kako ih je Eldritch nazvao Corporate Wars (hrv. Korporativni ratovi) nastale su nove pjesme "Dance On Glass" i "Garden Of Delight" koje je grupa (The Sisters Of Mercy) snimila, ali nikad nije izdala s Eldritchem na vokalima koje će kako bi iziritirao Eldritcha Hussey godinu dana kasnije snimiti te također izdati sa svojim budućim bendom (The Mission). Tjedan dana kasnije kroz svoju etiketu Merciful Release Eldritch će objaviti raspad grupe, ali ne zadugo.

Nedugo zatim Eldrtich će se preseliti u Hamburg - njegov najomiljeniji grad na svijetu, a Adams i Hussey oformiti svoj novi bend
The Mission (The Mission UK u SAD-u) prethodno se koristeći imenima i The Sisters Of Mercy i The Sisterhood.

1986.

Veljača (1): Spriječivši Adamsa, a napose Husseyja da nakon dobivanja gorljivog izvansudskog spora oko prava na daljnje korištenje imena The Sisters Of Mercy te The Sisterhood (ime hard core fan sljedbeništva grupe) nastupaju pod njima, Eldritch na brzinu osniva grupu The Sisterhood čija je postava uključivala njega kao tekstopisca i kompozitora glazbe, njegovu ritam mašinu Doktor Avalanche, Lucasa Foxa (bivšeg člana bendova Motorhead i Warsaw Pakt) na bubnjevima, Patriciau Morrison (bivšu članicu bendova The Bags, Legal Weapon, The Gun Club - grupa s kojom su The Sisters Of Mercy nastupali po SAD-u u svojoj 'originalnoj0 postavi i The Fur Bible) na basu i vokalima, Jamesa Rayja na vokalima(!) i gitari i Alana Vegau iz grupe Suicide (čijom su pjesmom "Ghost Rider" The Sisters Of Mercy u svojoj "originalnoj" postavi često završavali svoje koncerte) na synthesizerima i vokalima te za svoju etiketu Merciful Release izdaje singl "Giving Ground" koji će nekoliko tjedana kasnije dosegnuti čelnu poziciju britanskog nezavisnog charta.

Srpanj (26): Služeći kao uvod u sljedeći projekt sljedeće reinkarnacije The Sisters Of Mercy, The Sisterhoodov (mini) album "Gift" na kojem su dominirali synthesizeri i ritam mašine provodi jedan tjedan na 95. mjestu UK charta. Njegova najviša pozicija na britanskom nezavisnom chartu bit će 2. mjesto.


1987.

Listopad (6): Uvevši već spomenutu Patriciau Morrison (r. 14. siječnja 1962.; Los Angeles, SAD) s kojom je godinu dana ranije surađivao u projektu The Sisterhood, Eldritch epskim singlom "This Corrosion" (koji smiještajući se na 7. mjesto UK charta te najavljujući novi album grupe, s "Torch" i "Colours" na B strani) predstavlja sljedeću reinkarnaciju The Sisters Of Mercy. Singl za kojega su u londonskom Docklandsu snimili vrlo efektivan prateći kišni video spot te u kojem gostuje četrdesetočlani mješoviti njujorški crkveni zbor producirao je svjetski poznati producent Jim Steinman (poznat po suradnji s Meat Loafom, Bonnie Tyler, Air Supply i Def Leppard između ostalih) te je predstavljao Eldritchev konačni udarac Husseyju i njegovom bendu (The Mission).

Studeni (28): Napravljen u ko-produkciji s Larryjem Alexanderom i već spomenutim Jimom Steinmanom drugi album The Sisters Of Mercy "
Floodland" na kojem su umjesto gitara dominirali synthesizeri i ritam mašine zauzima 9. mjesto UK charta do danas ostajući njihov najuspješniji projekt ikad. (Njegova najviša pozicija u SAD-u bit će 101. mjesto.) Album je bio podjednako dobro prihvaćen i od publike i od kritike te je krajem godine bio uvršten među najbolje albume godine u gotovo svim britanskim glazbenim novinama.

Zbog svoje iscrpljenosti dugim iscrpljujućim turnejama prijašnje postave benda Eldritch ga je odbio promovirati potpuno se skoncentriravši na promotivne video spotove i povremena pojavljivanja na televiziji.


Patricia Morrison
na njemu nije(!) svirala bas gitaru te stoga i nema nikakvog učešća u njegovom stvaranju zbog čega kada je zbog osobnog nezadovoljstva radom unutar grupe i Eldritchem kao osobom krajem 1989. odlučila napustiti bend od Eldritcha nikada nije dobila onu svotu novca koju je tražila za svoje sudjelovanje na njemu. (Dobila je svega 300 funti.) (Nakon napuštanja grupe osnovat će svoj vlastiti bend The Patricia Morrison Band te će s njim 1994. izdati album "Reflect On This" da bi se dvije godine kasnije pridružila Daveu Vanianu i njegovoj grupi The Damned nakon odlaska njihovog basista Paula Grayja u kojoj je ostala sve do 2005. Iste godine kada je došla u grupu također se i udala za Vaniana te 2004. rodila njihovu kćer Emily koja je bila glavni razlog njezinog napuštanja grupe godinu dana kasnije.)

1988.

Veljača (28): Drugi singl s "Floodlanda", "Dominion/Mother Russia" (s instrumentalima "Untitled" i "Sandstorm" te pjesmama "Emma" i "Ozymandias" na B strani) kojega je ko-producirao Steinman za kojega su u drevnom jordanskom gradu Petra snimili još jedan vrlo efektivan te također i vrlo skup prateći video spot doseže 13. mjesto UK charta.
Lipanj (12): Treći te ujedno i poslijednji singl s "Floodlanda", "Lucretia, My Reflection" (s "Long Train" na B strani) čiji su također vrlo efektivni prateći video spot snimili u bombajškoj tvornici pamuka (Bombay, Indija) te kojim je Eldritch Morrison zaželio dobrodošlicu u grupu, zauzima 20. mjesto UK charta po izdanju.

20060729_sisters0.jpg


1990.

Listopad (20): Uvevši Tonyja Jamesa (r. 12. travnja 1958.; London, Engleska; ex London SS, ex Generation X, ex Sigue Sigue Sputnik) kojega je osobno poznavao još od ranih osamdesetih kada je zajedno s Billyjem Idolom bio član grupe Generation X te koji mu je 1982. nudio mjesto pjevača u svojem budućem bendu Sigue Sigue Sputnik što je odbio na basu, te Andreasa Bruhna (r. 5. studenog 1967.; Hamburg, Zapadna Njemačka) kojega je pronašao u jednom pubu u Hamburgu i Tima Brichenoa (r. Timothy Bricheno; 6. srpnja 1963.; Huddersfield, Yorkshire, Engleska; ex All About Eve) nakon što se definitivno odbio pridružiti Husseyjevom bendu The Mission na gitarama, singlom "More" (koji doseže 14. mjesto UK charta, s "You Could Be The One" na B strani) kojega je producirao Steinman Eldritch je predstavio novu postavu The Sisters Of Mercy.

Studeni (3): Grupin treći album, anti-Bushevski nastrojeni, "
Vision Thing" (distribuirala ga je WEA-ina podetiketa EastWest) koji je odisao Eldritchevim briljantnim crnim humorom te čvrstim rock zvukom na kojem su gostovali klavijaturist Dan Donovan (ex Big Audio Dynamite, budući osnivač Dreadzonea), gitarist John Perry iz britanskog benda The Only Ones i pjevačica Maggie Reilly (najviše poznata po hit singlu "Everytime We Touch" iz 1992. i suradnji s Mikeom Oldfieldom na njegovom hit singlu "Moonlight Shadow" iz 1983.) te kojega je gotovo u potpunosti napisao i isproducirao sam Eldritch (također i dizajner njegova omota) zauzima 11. mjesto UK charta po izdanju.

(8): Prethodno odradivši nekolicinu probnih koncerata u Irskoj i Brazilu, u Zagrebu (u prepunom Dom sportova) gdje su također proveli više od tjedan dana pripremajući svoju nadolazeću turneju (prvu u pet godina) započinju prvi dio svoje rasprodane "Tour Thing" turneje koji će završiti dvama koncertima u londonskoj Wembley Areni 24. i 26. istog mjeseca kojima su kako bi priveli 'Korporativne ratove' kraju samo u publici također prisustvovali Hussey i njegov kolega iz benda (The Mission) Mick Brown.


Set lista zagrebačkog koncerta 8.11.1990:

First And Last And Always/Lucretia, My Reflection/Body And Soul/Detonation Boulevard/Ribbons/Dominion-Mother Russia/Body Electric/Valentine/Amphetamine Logic/Marian (Version)/Alice/Gimme Shelter/This Corrosion/Vision Thing/Temple Of Love/ Something Fast/Jolene/1969

Prosinac (15): Album "Vision Thing" doseže 136. mjesto US charta.

(22): Drugi te ujedno i posljednji singl s albuma "Doctor Jeep" (s "Knockin' On Heaven's Door - live", "Burn - live" i "Amphetamine Logic - live" na B strani) smiješta se na 37. mjesto UK charta.

1991.

Veljača (16 i 17): Svirajući na Leedskom univerzitetu i Polytechnicu (Leeds) obilježavaju svoju desetu godišnjicu postojanja.
(22): Samo za njemačko tržište izdan je singl "When You Don't See Me". (B strana singla uključuje "Ribbons", "Something Fast" i "When You Don't See Me - remix".)
(26): U lisabonskom Coliseu Recreirosu (Lisabon, Portugal) započinju drugi dio svoje europske "Tour Thing" turneje koji će završiti u ljubljanskoj Hali Tivoli (Ljubljana, Slovenija - tada Jugoslavija) 11. sljedećeg mjeseca.
Ožujak (25): Na kitchenerskom Waterloo univerzitetu (Kitchener, Kanada) započinju sjeverno-američki dio svoje "Tour Thing" turneje koji će završiti na feniškom Compadre stadionu (Phoneix, Arizona, SAD) 19. sljedećeg mjeseca tijekom koje će snimiti video spot za pjesmu "Detonation Boulevard" koja će samo u SAD-u biti izdana kao singl specijalno namijenjen tamošnjem tržištu dance glazbe.

Lipanj (28): Nastupaju na godišnjem Roskilde festivalu u Roskildeu (Danska).

(29): Nastupaju tijekom prvog dana Rock Am Ring '91 festivala u Nurburgringu (Njemačka).
Srpanj (12): U Popular Creek Music Theatreu (Hoffman Estates, SAD) započinju američku turneju "Turn In Turn On Load Out" koja je također uključivala Public Enemy, Gang Of Four te Warrior Soul. Kako turneja nije bila dobro prihvaćena, šest posljednjih koncerata bit će otkazano.
Kolovoz (25): Predvode godišnji Reading Festival (Reading, Engleska).
Listopad: Tony James napušta grupu kako bi započeo svoju samostalnu karijeru te kasnije ponovo reformirao svoj bivši bend Sigue Sigue Sputnik. (Danas zajedno s Mickom Jonesom iz The Clash i Big Audio Dynamite djeluje u njihovom projektu Carbon/Silicon.)

1992.
Svibanj (2): Najavljujući kompilaciju ranih nezavisnih singlova izdanih u periodu između 1980. i 1983., remiksirani singl "Temple Of Love (1992)" (s "I Was Wrong - American Fade", "Vision Thing - Canadian Club Mix" i "When You Don't See Me - German Release" na B strani) u kojem gostuje izraelska pjevačica Ofra Haza ulijeće direktno na 3. mjesto UK charta po izdanju postavši njihov najveći hit u karijeri te također jedna od najizvođenijih pjesama u radijskim i televizijskim eterima tijekom devedesetih.
(9): Sadržavajući sve grupine singlove s pripadajućim B stranama nezavsno izdanih za Merciful Release između 1980. i 1983., već spomenuta kompilacija "Some Girls Wander By Mistake" zauzima 5. mjesto UK charta. Zbog spora kojega je u to vrijeme Eldritch vodio protiv američke podružnice etikete EastWest, kompilacija nikada službeno nije bila objavljena u SAD-u.

Lipanj (27): U birminghamskom National Exhibition Centreu (Birmingham, West Midlands, Engleska) odrađuju svoj jedini koncert te godine u Velikoj Britaniji.

Kako bi započeo svoju samostalnu karijeru te buduće projekte (bendove X-CNN,Tin Star i Jok) krajem godine grupu će napustiti Tim Bricheno.

1993.

Srpanj (31): Sviraju kao predgrupa za Depeche Mode tijekom njihove "Devotional Turneje" u londonskom Crystal Palace National Sports Centreu pred 35.000 posjetitelja.
Kolovoz (28): Najavljujući kompilaciju singlova izdanih nakon priključenja svoje etikete Merciful Release Warner Brosovoj WEA odnosno EastWest etiketi, singl "Under The Gun" u kojem gostuje bivša pjevačica grupe Berlin (najviše poznati po hit singlu "Take My Breath Away" sa soundtracka filma "Top Gun" iz 1986.) Terri Nunn smješta se na 19. mjesto UK charta dok sviraju drugog dana godišnjeg Reading Festivala (Reading, Engleska). Negdje oko vremena njegova izlaska na Brichenovo mjesto doći će gitarist Adam Pearson.

20060729_SistersofMercy.jpg


Rujan (4): Već spomenuta kompilacija 'major label' singlova bez(!) pripadajućih B strana izdanih između 1984. i 1993. "A Slight Case Of Overbombing...Greatest Hits Volume One" zauzima 14. mjesto UK charta po izdanju. (Njihove B strane te raritetni demo i live snimci grupe iz različitih faza rada naći će se na neslužbenoj kompilaciji "Some Boys Wander By Mistake" izdanoj nekoliko godina kasnije).
Prosinac (20 i 21): Odrađuju dva koncerta - u londonskoj Brixton Academy te sljedećeg dana u birminghamskom National Exhibition Centreu nakon kojih će da bi započeo svoju samostalnu karijeru i buduće projekte grupu napustiti Andreas Bruhn dok će se Eldritch upustiti u četverogodišnji spor s EastWestom tijekom kojega će ostati aktivan na klupskoj sceni radeći remikseve za industrial dance ploče, a Pearson komponirati glazbu za razne soundtrackove.

1996.

Lipanj (19): Uvevši gitarista Chrisa Sheehana (r. Chris Starling; Novi Zeland), bivšeg člana bendova The Exponents i Babylon Zoo (najviše poznati po hit singlu "Spaceman" iz reklame za traperice Levi's s kraja 1995.) kao zamjenu za Bruhna, u leedskom Fentonu započinju svoju petodnevnu povratničku turneju "Roadkill" na kojoj su ih pratili reformirani The Sex Pistols koja će završiti u offenbaškoj Stadthalle (Offenbach, Njemačka) 14. sljedećeg mjeseca. Chris Sheehan će napustiti bend početkom sljedeće godine kako bi se pridružio svojim prijateljima u novozelandskoj grupi The Mutton Birds.

1997.

Lipanj (9-10): Uvevši gitarista Michaela Varjaka (r. Mihajl Varjak; Srbija - tada Savezna Republika Jugoslavija) kao zamjenu za Sheehana te slijedeći tajni koncert u leedskom Joseph's Well pubu 3. istog mjeseca na kojem se Eldritch predstavio pod pseudonimom Near Meth Experience, u londonskoj Brixton Academy odrađuju dva uzastopna koncerta tijekom svoje jedanaestodnevne "Distance Over Time '97" turneje koja je također uključivala nastupe po Austriji, Belgiji, Grčkoj, Irskoj, Njemačkoj te Sjedinjenim Državama.

Iste su godine EastWest oslobodili Eldritcha svih ugovornih obaveza koje je imao s grupom prema njima te prihvaćaju 'njegov' samostalni (prema njihovim riječima ne baš dobar) eksperimentalni techno album "
Go Figure" kojega je napravio pod imenom SSV (puno ime: SSV-NSMABAAOTWMODAACOTIATW što je skraćenica za "Screw Shareholder Value - Not So Much A Band As Another Opportunity To Waste Money On Drugs And Ammunition, Courtesy Of The Idiots At Time Warner") iako ga prethodno nisu preslušali. Album nikada nije bio službeno izdan te se može nabaviti samo na Internetu u obliku piratskog MP3 formata. Glazbu za njega napisao je P. Bellendir (također potpisuje i produkciju), a riječi T. Schroder dok se Eldritch pojavljuje samo u obliku sampliranih vokala te kao autor nema nikakve veze s njim.

1998.

Siječanj (14): U erlangenškoj Stadthalle (Erlangen, Njemačka) započinju desetodnevni europski (nebritanski) dio svoje "Event Horizon" turneje koji će završiti u briselskoj Ancienne Belgique (Bruxelles, Belgija) 26. istog mjeseca tijekom kojega su još nastupili u Austriji te Češkoj.
(30): U njujorškoj Roseland Ballroom (New York, SAD) započinju šestodnevni američki dio svoje "Event Horizon" turneje koji će završiti u los angeleskom Hollywood Palladiumu (Los Angeles, SAD) 7. sljedećeg mjeseca.
Veljača (12 - 13): Iako nisu izdali novi materijal već osam godina, u londonskom Kentish Town Forumu odrađuju dva uzastopna koncerta.
Lipanj (27): Predvode posljednji dan godišnjeg Roskilde Festivala (Roskilde, Danska) umjesto grupe The Verve koja je 48 sati prije njegova početka odustala od nastupa na njemu.
Kolovoz (29): Na Summer Horizon festivalu u Gelsenkirchenu (Njemačka) sviraju svoj posljednji koncert 1998. dok svijet nestrpljivo iščekuje nove materijale grupe. (Još se čeka izdanje singla "Summer".)

1999.

Srpanj (18): Nastupaju na Rock Ilha Do Ermal Festivalu u Bragi (Portugal).
Rujan (23): U washingtonskom 9:30 Clubu (Washington, DC, SAD) započinju svoju sedamnaestodnevnu američku "To The Planet Edge" turneju koja će završiti u Pabellon Este Palacio de los Deportesu u Mexico Cityju (Mexico) 21. sljedećeg mjeseca nakon koje će grupu napustiti Michael Varjak. Bit će to posljednja američka turneja grupe u sljedećih sedam godina.

2000.

Rujan (1): Nakon sudjelovanja na festivalima u Belgiji (Eurorock Festival) i Njemačkoj (M'era Luna i Doomsday Festivali) prethodnog mjeseca te ponovno uvevši Sheehana, u manchesterskoj Academy započinju svoju petodnevnu britansku turneju "Trip The Light Fantastic" koja će završiti dvama koncertima u londonskom The Forumu 5. i 6. istog mjeseca nakon koje su uslijedila dva koncerta po Španjolskoj (8. u Madridu i 9. u Barceloni).

2001.

Veljača (16): Na Vanbrugh univerzitetu (York) obilježavaju 20. obljetnicu svojeg prvog nastupa te također i postojanja.
(17): Na leedskom univerzitetu započinju petodnevni dio svoje britanske "Exxile On Euphoria" turneje koji će završiti dvama koncertima u londonskoj Astoriji 22. i 23. istog mjeseca.
(25): U Brielpoortu (Denize, Belgija) započinju dvanaestodnevni dio svoje europske "Exxile On Euphoria" turneje koji će završiti u Coliseuu (Porto, Portugal) 17. sljedećeg mjeseca tijekom koje su još nastupili u Austriji, Češkoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

2002.

Nastupaju na festivalima u Švicarskoj (Bex Rock Festival, Bex; 28. lipanj), Belgiji (Alive Festival, Sint Vith; 28. srpanj) i Njemačkoj (M'era Luna, Hildesheim; 10. kolovoz).

20060729_sisterslogog.jpg


2003.

Ožujak (30): U Heineken Music Hall (Amsterdam, Nizozemska) započinju trinaestodnevni dio svoje europske "Smoke And Mirrors" turneje koji će završiti u Brielpoortu (Denize, Belgija) 16. sljedećeg mjeseca tijekom kojega su još nastupili u Njemačkoj te Poljskoj.
Travanj (18-19): Dvama koncertima u londonskom The Forumu započinju osmodnevni dio svoje britanske "Smoke And Mirrors" turneje koji će završiti dvama koncertima u leedskom Blank Canvasu 26. i 27. istog mjeseca nakon kojega će grupu napustiti Sheehan.

2005.

Kolovoz (2): Održavaju još jedan tajni koncert u leedskom Joseph's Well pubu na kojem se Eldritch ponovo predstavio pod pseudonimom Near Meth Experience.
(8): Predvode Lokerse Festival (Lokeren, Belgija).
(12): Predvode Love Planet Festival (Tabor, Češka).
(14): Predvode M'era Luna Festival (Hildesheim, Njemačka).
Istog mjeseca odrađuju nekolicinu koncerata, po Nizozemskoj (Tilburk; 6.), Švicarskoj (Zurich; 10.) te Austriji (Beč; 11.), dok da bi se pridružio trenutnoj postavi grupe MC5 grupu napušta Pearson te biva zamijenjen gitaristom Benom Christom (r. Ben Christodolou), bivšim članom britanske heavy metal grupe AKO kojemu se također pridružuje gitarist Chris "Robochrist" May.

2006.

Veljača (6): Obilježavajući svoju 25. godišnjicu postojanja u lasvegaškoj House Of Blues (Las Vegas, SAD) započinju dvadesetšestodnevni dio svoje američke "Sisters Bite The Silver Bullet" turneje koji će završiti u Commodore Ballroom (Vancouver, Kanada) 26. sljedećeg mjeseca.
Travanj (1): U Sporting Areni (Atena, Grčka) započinju tridesetjednodnevni dio (prvi) svoje europske slavljeničke "Sisters Bite The Silver Bullet" turneje koji će završiti u klubu Santana 27 (Bilbao, Španjolska) 14. sljedećeg mjeseca tijekom kojega su još nastupili u Danskoj, Francuskoj (prvi put!), Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu, Švedskoj te Velikoj Britaniji.
Svibanj (19-20): Odrađuju dva nastupa po Brazilu (u Sao Paulu te sljedećeg dana Rio de Janeiru).

Lipanj (10): U Studiou (Krakow, Poljska) započinju devetodnevni dio (drugi) svoje slavljeničke europske "Sisters Bite The Silver Bullet" turneje kojega će završiti nastupom na Tuska Open Air Metal Festivalu (Helsinki, Finska) 30. istog mjeseca tijekom kojega su još nastupili u Austriji, Hrvatskoj (Zagreb, Stara Klaonica; 20. lipanj; njihov drugi koncert u Zagrebu i Hrvatskoj), Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji te Švicarskoj.


Dopune:


2006.
Rujan (3): Nastupaju na Rock'N Coke Festivalu u Istanbulu.
Listopad (30) Američka etiketa Rhino Records izdaje remastere sva tri studijska albuma grupe koja također sadrže raritetne i B strane singlova iz dotičnog perioda pojedinog albuma.
Prosinac (7): Sviraju u dvorani b1 Maximum (Moskva).

2007.

Lipanj (2): Nastupaju na Lorca Rock Festivalu u Murciji (Španjolska).
Srpanj (6): Nastupaju na Battle Of Metal Festivalu u Geiselwindu (Njemačka).
(7): Nastupaju na Rock Zottegem Festivalu u Zottegemu (Belgija).

2008.

Studeni (7): Iz The Nationala (Richmond) otiskuju se na turneju po Sjevernoj Americi koja će završiti u The Music Box At The Fondi (Los Angeles) 2. sljedećega mjeseca.

2009.

Veljača (22-23): Iz Bruxellesa (Ancienne Belgique) kreću i na europski dio prošlogodišnje turneje, koji će završiti u Zurichu (X-Tra) 29. travnja, a u sklopu kojega su također po treći put nastupili u Zagrebu (Tvornica, 26. travnja). Turneja je također obuhvatila Nizozemsku, Njemačku, Austriju, Francusku, Italiju, Španjolsku, Portugal, Norvešku, Švedsku, Finsku, Rusiju, Estoniju, Poljsku, Češku, Veliku Britaniju, Grčku te Mađarsku.
Svibanj (2): Održavaju koncert u Beirutu (Forum De Beyrouth).
(4): Također održavaju koncert u Tel-Avivu (Theatre Club).
Lipanj (2): Iz Buenos Airesa (Teatro Flores) kreću na kratku turneju po Latinskoj Americi koja će završiti u Limi (Discoteca Voce) 7. istog mjeseca.

Izvor: Muzika.hr




 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top