Teži auto, veća kazna!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Beograd 26. 01. 2010
Press

Teži auto, veća kazna!

"Parking servis" napravio novu kategorizaciju vozila po težini, pa se tako usluge prenošenja nepropisno parkiranih vozila sada naplaćuju u iznosima od 4.000 do čak 19.867 dinara. Najskuplje odnošenje vozila sa mostova, žutih traka, šahtova i zelenih površina

1.jpg


Novi cenovnik odnošenja nepropisno parkiranih vozila od početka godine zadaje velike glavobolje beogradskim vozačima. Da bi preuzeli uklonjeno vozilo, oni sada moraju da plate nekoliko puta više nego pre donošenja novog zakona o bezbednosti saobraćaja!
Mandatna kazna za prekršaj koju naplaćuje policija doskora je bila 2.000 dinara, a sada je povećana na čak 5.000 dinara! "Parking servis" je napravio novu kategorizaciju vozila po težini, pa se tako usluge prenošenja sada naplaćuju u iznosima od 4.000 do čak 19.867 dinara. Najskuplje je odnošenje sa mostova, žutih traka, šahtova i zelenih površina i drugih mesta kojima je teško prići.

Razvrstavanje vozila
Direktor ovog javnog preduzeća Boban Kovačević ipak kaže da cena usluge odnošenja nije povećana, već da se razvrstavanju vozila pribeglo zbog učestalih problema pri naplati.
- Ranije su vozila bila deljena na putnička, terenska i razne druge kategorije, i često se dešavalo da vlasnik dođe po svoj automobil, mi obračunamo naknadu za odnošenje za, po svim kriterijumima, terensko vozilo, a on počne da tvrdi kako to nije tako, već da je u pitanju putničko. Da ne bi više dolazilo do takvih situacija, sada imamo kategorizaciju po težini, i tačno se zna koliko ko treba da plati - objašnjava Kovačević.
Jedan sugrađanin je dva dana pre Nove godine morao da izdvoji 18.245 dinara za odnošenje svoje "opel vektre", u šta je uračunata i prekršajna kazna od 5.000 dinara. Iako je taj automobil težak 1.395 kilograma, po starom cenovniku bio bi svrstan u kategoriju putničkih vozila, a time bi i usluga odnošenja bila jeftinija.
- Tačno je da bi se "opel vektra" računala kao putnički automobil, ali je to isto tako bio i "jugo", koji je neuporedivo lakši. Zbog toga je i napravljeno razvrstavanje po težini, jer nije isto odneti vozilo od 800 i ono koje teži 1.500 kilograma. Stari cenovnik je bio veoma komplikovan, gledala se težina prekršaja, gde je automobil bio parkiran i još mali milion drugih stavki. Sada je sve pojednostavljeno jer su za cenu odnošenja bitni samo težina vozila i pristupačnost mesta gde je ono parkirano - kaže Kovačević.

Kockaju se s kaznama

On takođe navodi i da je Vlada Srbije, na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja, donela Odluku o određivanju naknade za uklanjanje vozila, kojom su utvrđene vršne cene te usluge na nivou cele države.

Naknade za uklanjanje vozila po kategorijama
Do 800 kg Od 801 do 1.330 kg Od 1.331 do 1.900 kg Od 1.901 i više

Parkirano ili zaustavljeno suprotno Zakonu o bezbednosti saobraćaja

4.000 4.710 8.830 13.245

Parkirano ili zaustavljeno suprotno Zakonu o bezbednosti saobraćaja, ali sa specifičnim uslovima rada (vozila na mestima za invalide, šahtovima, zelenim površinama, mostovima, "žutim trakama"...)

6.000 8.830 13.245 19.867
* cene u dinarima, sa uračunatim PDV-om od 18 posto

- Cene odnošenja u Beogradu su niže od onih koje je Vlada propisala kao maksimalne. Sve one su "izvađene" iz starog i uklopljene u novi cenovnik, a ne smemo zaboraviti da se ovde radi o ljudima koji nepropisno parkiraju, odnosno o prekršiocima zakona. Oni su ti koji se kockaju sa mogućim kaznama kada se tako ponašaju, i ne treba zamenjivati teze i žaliti ih što treba da plate za prekršaj - jasan je Kovačević.

SMEŠTAJ
"Pauk" zbog prekršaja odnosi vozila na četiri lokacije : Staro Sajmište, Vidin kapija, Ada Ciganlija i Slavija. Ukoliko vlasnici ne dođu po njih u roku od 72 sata od trenutka odnošenja, počinje da se obračunava naknada za smeštaj. Ona iznosi 600 dinara po započetom danu za vozila teška do 1.900 kilograma, dok je za teža vozila ta cena hiljadu dinara.

D. MINIĆ
 
Član
Učlanjen(a)
26.10.2009
Poruka
347
Ovo daje samo jos vise prostora za njihove mahinacijeyes3.
 
Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
911
Ta fantomska tzv. firma pod nazivom "Parking servis" predstavlja alatku za skupljanje harača za gradsku kasu. Ništa nemaju, ništa ne privređuju, ali zato pljačkaju, na legalizovan način, pod plaštom zavođenja nekog reda u vezi parkiranja (mada je i to potrebno), ali pod ovim mislim pre svega na naplatu parking mesta u prilično velikom delu Beograda, kao da im je to "babo kupio".

parkingzone.gif

Slično sam video i po drugim gradovima po Srbiji (rešili lokalni čelnici da još malo napune budžete).

A sad još kao tarifiraju i težinu vozila. To bi bilo isto kao kada bi otišao kod frizera na šišanje, pa ti on tarifirao cenu usluge po kubnim centimetrima ošišane kose. Strašno!

Šta će jadnik koji zimi vozi stari auto sa zadnjom vučom, pa je u gepek ubacio par džakova cementa da ne zanosi i šlajfuje, pa se pogrešno parkirao?

Od mene jedno veliko "Uaaaaaa, za Parking Servis!!!!"
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
Pauk poskupio

Pauk poskupio

nedelja, decembar 27, 2009
By Informisanje.info


1802d_ocp_w380_h300.jpg



U skladu sa novim Zakonom o bezbodnosti saobraćaja, Vlada Republike Srbije donela je odluku kojom se defininišu nove cene kazni za nepropisno parkiranje i cene odnošenja vozila paukom.
Za vozila do 800 kilograma odnošenje se naplaćuje 5 000 dinara, odnosno 6 000 ukoliko je vozilo na posebnim površinama – na pešačkim prolazima, zelenim površinama, mestima za invalide, raskrsnicama, školskim dvorištima itd.
Za vozila od 801 do 1 330 kilograma odnošenje je 6 000 odnosno 9 000 sa posebnih površina.
Za vozila teška od 1 331 do 1 900 kilograma troškovi pauka su 9 000, odnosno 13 500 dinara.
Za teža vozila, kamione, autobuse, prikolice, građevinske i poljoprivredne mašine cena je još veća – od 13 500 do 45 562 dinara, u zavisnosti od kategroije i težine.

Vozilo----------------- Kazna za nepropisno parkiranje------------ Odnošenje paukom----------- Ukupno
do 800 kg ------------------ 5000 din------------------------------------ 5000-6000 din----------- 10000-11000 din
od 801 do 1330 kg---------- 5000 din ----------------------------- 6000-9000 din -------------- 11000-14000 din
od 1331 do 9000 kg ----------- 5000 din --------------------------- 9000-13500 din------------ 14000-18500 din.

izvor;informisanje.info
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
A gde da se parkiramo?!

01. 02. 2010 PRESS


OGORČENI SVE ČEŠĆIM AKCIJAMA „PAUKA", BEOGRAĐANI PITAJU:
A gde da se parkiramo?!

Građani poručuju da bi neko prvo trebalo da im obezbedi mesto za parkiranje, pa tek onda da ih kažnjava ukoliko se bahato parkiraju. U „Parking servisu" tvrde da, kada nose automobile, samo poštuju zakon

1705-Bosko-Karanovic.jpg

Parkiraj se gde možeš... Građani prinuđeni da se snalaze zbog manjka parking mesta

Visoke kazne koje plaćaju kada im „pauk" odnese kola, kao i sve češće odnošenje vozila ispred zgrada koje ni nemaju parking, izazvali su veliko nezadovoljstvo beogradskih vozača! Beograđani ogorčeno poručuju da bi neko prvo trebalo da im obezbedi mesto za parkiranje, pa tek onda da ih kažnjava ukoliko se bahato parkiraju! Primedbe se odnose i na razlike u cenama uklanjanja za takozvana „specifična mesta", poput mostova, žutih traka ili zelenih površina.


Hroničan nedostatak parking mesta za Beograd nije novost, a u „Parking servisu" kažu da oni nemaju procenu o kom broju je reč. Međutim, poznato je da samo na Novom Beogradu fali nekoliko hiljada parking mesta, a spekuliše se da u centralnoj gradskoj zoni nedostaje više od 10.000 mesta!

Nose i na dan slave
Upravo Novobeograđani su prethodnih dana bili veoma ljuti jer je, prema njihovim rečima, „pauk" zašao i na mesta na kojima ga godinama nije bilo.
- Zaista je neverovatno da mi neko odnese kola parkirana ispred zgrade u kojoj živim 20 godina i odakle nikada nisu odnosili. Da su mi opština, grad ili „Parking servis" eventualno obezbedili mesto na kom mogu da parkiram automobil, naravno da bih poštovao pravila, ali mi jednostavno niko nije dao alternativu i ja moram da ga parkiram na trotoaru - žali se Novobeograđanin Igor, i napominje da je najgore od svega što je „pauk" njemu i komšijama odneo vozila na dan slave, na Svetog Jovana.
Manjak parking mesta u Beogradu je jedan od problema sa kojim se suočavaju svi, pa i „Parking servis". Direktor tog preduzeća Boban Kovačević ističe i da se broj motornih vozila u prestonici u prethodne dve godine povećao čak za trećinu.
- Beograd je jednim delom izgrađen u vreme kada nije bilo pomena o automobilima, a sa druge strane, tokom procesa urbanizacije često se nije vodilo računa o parkiranju. Danas se, na primer, stanovnici Novog Beograda sve više suočavaju sa takvim problemom, jer je tamo smešteno puno poslovnih zgrada, grade se nove, pa je samim tim i potražnja za parking mestima veća - rekao je Kovačević, koji smatra da se problem parkiranja u glavnom gradu može rešiti, pre svega, povećanjem podzemnih kapaciteta, odnosno gradnjom novih podzemnih garaža.
Kada je reč o cenama odnošenja sa „specifičnih" mesta, Kovačević kaže da to preduzeće nije na svoju ruku odlučivalo o naplati usluga odnošenja vozila, već da je to prvenstveno „zasluga" novog zakona o bezbednosti u saobraćaju i sa njim povezanih odluka Vlade Srbije.

Kovačević: Takav je zakon!
- Ljudi moraju da shvate da mi nismo ti koji odlučuju da li će se nešto naplaćivati više ili manje. Mi smo, jednostavno rečeno, „rabadžije" koje su u obavezi da svoje delovanje prilagode onome što se od nas traži. Konkretno, Vlada Srbije je propisala da se na ovakav način formira cenovnik, a na nama je da to izvršavamo. Još jednom napominjem da su naše cene niže od onih koje je Vlada odredila kao maksimalne - objašnjava Kovačević.


On navodi podatak da udeo vozila odnetih sa mesta na kom se takva usluga više naplaćuje, u odnosu na ukupan bilans, ne prelazi 10 procenata. Prema njegovim rečima, „Parking servis" ne određuje vrstu prekršaja, već saobraćajna policija.
- Policajci ili komunalni inspektori pišu prijave, a onda zovu našu službu. Ako mi odemo da odnesemo vozilo iz žute trake, a u prijavi to nije tako navedeno, već kao običan prekršaj, mi ćemo to i naplatiti po nižoj tarifi. Međutim, stalno se postavlja pitanje tih cena, a zaboravlja se da su one uperene protiv bahatih vozača koji ugrožavaju hiljade drugih - kaže Kovačević.

NOVOM BEOGRADU FALI OKO 3.500 MESTA
Jedna od opština koje imaju najviše problema sa nedostatkom parking mesta je Novi Beograd. Predsednik ove opštine Nenad Milenković ističe da je u proteklih 1,5 godina izgrađeno više od 2.500 parking mesta.
- Pre nekoliko godina urađena je studija kojom je zaključeno da Novom Beogradu nedostaje oko 4.500 mesta za parkiranje. Tačna procena trenutnog stanja ne postoji, ali pretpostavljamo da se taj broj kreće od 3.000 do 3.500 parking mesta. Naravno, i dalje ćemo u saradnji sa građanima tražiti načine za gradnju novih parkinga. Trenutno je najveći problem na Bežanijskoj kosi, u ulici Džona Kenedija i oko Kineskog tržnog centra, ali i to ćemo rešiti - istakao je Milenković.


fakti
n „Parking servis" održava 25.030 parking mesta u deset gradskih opština
n U zoniranom području ima 15.986 mesta za parkiranje
n Više od 12.000 parking mesta, prema nekim procenama, nedostaje Beogradu, i to samo u centralnoj gradskoj zoni


MESTA SA KOJIH SE UKLANJANJE VOZILA NAPLAĆUJE SKUPLJE:
- rezervisana parking mesta za određene korisnike
- rezervisana parking mesta za invalide
- prostor ispred garaža i kolskih prolaza
- žute trake
- pešački prelazi
- površine namenjene pešacima - trotoari, zelene površine i parkovske staze
- tramvajske baštice
- stajališta za vozila javnog gradskog prevoza (sa kolovoza i trotoara)
- raskrsnice i kružni tokovi
- mostovi, vijadukti, nadvožnjaci, podvožnjaci, tuneli
- saobraćajne petlje, autoput
- biciklističke staze, rampe i prostori namenjeni za kretanje invalida
- trgovi, kejevi i ulice pešačke zone
- kolsko-pešačke staze
- protivpožarne staze, prilazi bolnicama i objektima
- šahtovi i priključci namenjeni vatrogascima i drugim komunalnim službama
- školska dvorišta, sportski tereni
- prostori benzinskih pumpi
- popločani trotoari i ostale popločane površine
- javne površine, ako su vozila tu ostavljena protivno propisima lokalne samouprave

D. MINIĆ
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top